Vi har stort utbud av rehab
Vi vill skapa ett mervärde för dig och vi är övertygade om att alla människor kan växa! På vår mottagning i Hälsans Hus i Skara erbjuder vi bland annat fysioterapi, arbetsterapi, hjälpmedelsförskrivning och mycket mer. Läs mer om våra olika tjänster nedan.
Det här kan vi hjälpa till med
Fysioterapi
Om du har ont, är stel i lederna eller svag i musklerna kan sjukgymnastik vara något för dig. Vi undersöker och behandlar dina besvär och ger dig verktyg att själv ta hand om din kropp. Hos oss kan du både få behandling för plötsliga smärtor och för mer långdragna besvär. Du kan också få förebyggande behandling för att smärtorna inte ska komma tillbaka, eller hjälp med att komma igång efter en skada eller en operation.
En arbetsterapeut kan hjälpa dig som har en skada, sjukdom eller funktionsvariation som gör att du har svårt att klara vardagliga aktiviteter. Tillsammans kartlägger vi förmågor och svårigheter för att kunna förebygga, förbättra eller kompensera en eventuell nedsatt förmåga.
Vi kan bland annat hjälpa dig med:
- handrehabilitering
- att bedöma boendemiljö och skriva intyg för bostadsanpassning
- att prova ut, förskriva och öva på att använda hjälpmedel
- träning i aktivitet
- stressrelaterade besvär
Vi kan hjälpa dig att prova ut hjälpmedel som underlättar din vardag och ökar din självständighet. Det kan handla om en rullstol, en käpp eller en rollator för att klara balansen. Det finns också andra hjälpmedel för att förenkla det dagliga livet såsom toalettstolsförhöjare eller duschstol. Behöver du ytterligare stöd och anpassning såsom att ta bort trösklar eller installera en automatisk dörröppnare, kan vi skriva intyg för bostadsanpassning.
Har jag rätt till hjälpmedel?
Det är regionen som beslutar om vilka regler som skall gälla för du ska få tillgång till hjälpmedel. I Västra Götalandsregionen finns en gemensam regelbok för hela regionen. Där kan man läsa vilka regler som gäller, vilka hjälpmedel man kan få, vem som får prova ut och ordinera, samt vem som har rätt till att få ett visst hjälpmedel. Läs regelboken här.
Alla hjälpmedel provas ut individuellt och det hjälpmedel du erhåller är ditt personliga, men du har det på lån. Det innebär att om du inte har behov av ett visst hjälpmedel, ska det lämnas tillbaka. Vissa hjälpmedel är tekniskt avancerade och kostsamma. Då måste man göra en särskild ansökan till ett hjälpmedelsråd, vi hjälper gärna till med det.
Ring oss på nummer 0511-700 140 för att boka en tid till en av våra duktiga arbetsterapeuter. Om du har svårt att komma till mottagningen kan vi erbjuda hembesök.
Har du svårt att få vardagen att fungera och upplever att du inte har någon balans i det du gör? Det kan exempelvis handla om stress- och om sömnproblematik som gör att du upplever ohälsa. Om du vill göra något åt din situation kan du få hjälp med det. I ReDO får du kartlägga och analysera din vardag för att sedan sätta upp dina egna förändringsmål och hitta strategier för att nå dit.
Vi ses i grupp två timmar, en gång i veckan i tio veckor. Efter dessa veckor sker uppföljning vid två tillfällen. Är du intresserad, ring oss på 0511-700 140 så berättar vi mer!
Vår mediyoga består av medveten andnings- och uppmärksamhetsträning, avspänning och meditation. Det är enkla kroppsövningar som utförs utifrån din förmåga. Vi ses en timme, en gång i veckan under sex veckor. Kontakta oss om du är intresserad, ring 0511-700 140 eller boka tid hos en fysioterapeut via webben.
I hälsoskolan får du fördjupad kunskap om kroppen och positiva hälsoeffekter av fysisk träning. Vi vill motivera dig till fysisk aktivitet och hjälpa dig att hitta en träningsform som passar dig. Vi jobbar också med att hitta strategier för att hantera och förändra din livsstil – så att du kan må så bra som möjligt.
Hälsoskolan består av ett individuellt förbesök, två föreläsningar och sedan träning två gånger i veckan under tolv veckor. Som avslutning görs en uppföljning för att utvärdera effekten.
Det finns mycket du kan göra själv för att lindra dina besvär. I vår Artrosskola (Bättre omhändertagande av Artros, BOA) får du veta mer om vad artros är, vad det kan bero på och hur det kan behandlas. Målet är att du ska få kunskap och verktyg att hantera din artros på bästa möjliga sätt. Är du intresserad av vår Artrosskola, boka ett första bedömningsbesök hos fysioterapeut eller arbetsterapeut.
Artrosskolan består av ett individuellt förbesök och utprovning av träningsprogram, fyra föreläsningar och sedan träning två gånger i veckan under sex veckor. Som avslutning görs en uppföljning för att utvärdera effekten.
Har du handartros och/eller smärta i dina händer? I så fall kan paraffinbehandling med efterföljande rörelseträning vara en bra behandling för dig. Syftet med behandlingen är att minska smärta och stelhet och se till att du bibehåller din muskelstyrka. Händerna doppas i varmt paraffin och därefter får du sitta med paraffininpackning i ungefär 20 minuter. Efter paraffinbehandlingen får du rörelseträning tillsammans med en av våra arbetsterapeuter. paraffinbehandlingen och träningen sker i grupp. Kontakta gärna någon av våra arbetsterapeuter om du vill veta mer. Telefonnummer: 0511-700 140.
FaR innebär att en fysioterapeut ordinerar dig fysisk aktivitet som medicinsk behandling istället för, eller i kombination med, läkemedel eller annan behandling. Fysisk aktivitet kan användas både förebyggande samt behandlande vid ett flertal fysiska och psykiska sjukdomstillstånd.
Några exempel på sjukdomstillstånd där det finns vetenskapligt belägg för att fysisk aktivitet har effekt:
- Artros
- Astma
- Depression
- Diabetes typ 1 och 2
- Högt blodtryck
- KOL
- Migrän
- Ångest
- Övervikt och fetma
Är du intresserad av att få hjälp med fysisk aktivitet på recept? Ring oss på 0511-700 140 eller boka tid till en fysioterapeut direkt på webben.