Hoppa till sidans innehåll

Arbetssätt

Bräcke barn- och ungdomsboende Östergården har som mål:

  • Att bidra till att de boende barnen/ungdomarna får en positiv utveckling i vardagen för att kunna leva som andra i samhället.
  • Att skapa trygghet, trivsel, delaktighet, inkludering och utveckling för barnet/ungdomen liksom för anhöriga.

Vår verksamhetsidé handlar om att se barnet och bemöta det med respekt genom anpassade arbetssätt och positiv utveckling i olika livsområden. Vägledande i vårt arbete och förhållningssätt är FN:s konvention om barns rättigheter samt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Vår kompetenta personal består av stödpedagoger och utbildade habiliteringsassistenter. Vi har kompetensutveckling genom både externa och interna utbildningar. Varje barn/ungdom har en egen genomförandeplan och kontaktperson på boendet. I arbetet med målen i genomförandeplanen är både barn/ungdomar och vårdnadshavare delaktiga.

Vi utgår från etablerade och beprövade arbetssätt och metoder enligt följande:

  • AKK – alternativ kompletterade kommunikation
  • Lågaffektivt bemötande
  • Tydliggörande pedagogik
  • Sinnesstimulering

Habiliteringsteamet

Bräckes egna habiliteringsteam har bred tvärprofessionell yrkeskompetens i teamet  där arbetsterapeut, dietist, kurator, logoped, läkare, fysioterapeut och sjuksköterska finns representerade. Teamet arbetar utifrån en helhetssyn på barnen och ungdomarna och deras familjer. Vi stödjer barnets motoriska, kommunikativa, psykologiska och sociala utveckling genom att samarbeta över yrkesgränserna. Vi erbjuder stödsamtal till anhöriga och anordnar vid behov föräldragrupper och syskonsamtal.