Det här kan vi hjälpa till med
Fysioterapi
Om du har ont, är stel i lederna eller svag i musklerna kan fysioterapi vara något för dig. Vi undersöker och behandlar dina besvär och ger dig verktyg att själv ta hand om din kropp. Hos oss kan du både få behandling för plötsliga smärtor och för mer långdragna besvär. Du kan också få förebyggande behandling för att smärtorna inte ska komma tillbaka, eller hjälp med att komma igång efter en skada eller en operation.
Ryggskolan är till för dig som besväras av återkommande episoder av ryggsmärta, eller har en längre besvärsproblematik med ryggen. Här ingår information om hur kroppens smärtsystem fungerar, samt hur ryggens anatomi och funktion ser ut. Du får tips och råd på hur man kan förebygga återfall av ryggsmärta, samt vilken typ av träning ryggen mår bra av under smärtsamma perioder. Ryggskolan leds av fysioterapeut.
En arbetsterapeut kan hjälpa dig som har en skada, sjukdom eller funktionsvariation som gör att du har svårt att klara vardagliga aktiviteter. Tillsammans kartlägger vi förmågor och svårigheter för att kunna förebygga, förbättra eller kompensera en eventuell nedsatt förmåga.
Vi kan hjälpa dig med:
- handrehabilitering
- att bedöma boendemiljö och skriva intyg för bostadsanpassning
- att prova ut, förskriva och öva på att använda hjälpmedel
- träning i aktivitet
- stressrelaterade besvär
Vi kan hjälpa dig att prova ut hjälpmedel som underlättar din vardag och bidrar till att du blir mer självständig. Det kan vara en rullstol, en käpp eller en rollator för att klara balansen. Eller toalettstolsförhöjare, duschstol och anpassad säng för att förenkla det dagliga livet.
Behöver du ytterligare stöd och anpassning såsom att ta bort trösklar eller installera en automatisk dörröppnare, kan vi skriva intyg för bostadsanpassning.
Har du rätt till hjälpmedel?
Regionerna beslutar om vilka regler som skall gälla för att du ska få tillgång till hjälpmedel. I Västra Götaland finns en gemensam regelbok för hela regionen. Där kan man läsa vilka regler som gäller, vilka hjälpmedel man kan få, vem som får prova ut och ordinera, samt vem som har rätt till att erhålla ett visst hjälpmedel.
Du kan inte kräva att få ett visst hjälpmedel men vi hjälper gärna till att göra en bedömning. Alla hjälpmedel provas ut individuellt och det hjälpmedel du erhåller är ditt personliga, men du har det på lån. Vissa hjälpmedel är tekniskt avancerade och kostsamma, då måste man göra en särskild ansökan till ett hjälpmedelsråd och det kan vi hjälpa till med.
Paraffinbehandling kan hjälpa dig som har smärta eller nedsatt rörlighet i händerna till följd av artros eller reumatism. Syftet med behandlingen är att minska smärta och stelhet, samt att se till att du bibehåller din muskelstyrka. Händerna doppas i varmt paraffin och därefter får du sitta med paraffininpackning i cirka 20 minuter. Efteråt utförs rörelseträning tillsammans med en av våra arbetsterapeuter. Vi upprepar behandlingen under en behandlingsperiod.
För att få paraffinbehandling behöver du först boka en tid för bedömning hos arbetsterapeut för att se om behandlingen är rätt för dig och dina händer.
Med hjälp av ultraljudsundersökning kan man bedöma mjukdelar inne i kroppen och identifiera olika typer av skador. Efter en första bedömning av din fysioterapeut eller arbetsterapeut finns det möjlighet att komplettera din utredning med ett ultraljud. Då kan vi med högre säkerhet ställa rätt diagnos och ordinera rätt behandling. Vi använder ultraljud som komplement till den kliniska undersökningen.
På Bräcke rehabmottagning Alingsås finns fysioterapeuter som har kompetens att injicera bedövning och kortison. Detta kan i vissa fall vara nödvändigt för att behandla din smärta. Vi hjälper dig fram till den bästa behandlingsplanen.
Ring oss på 0322-280 200 för att boka en tid för ett bedömningsbesök.
Smärtskolan riktar sig till dig som besväras av långvarig smärta. Syftet är att du ska få kunskap om hur kroppens smärtsystem fungerar. Du får också information om kroppens smärthämmande system samt tips och råd på hur du kan stimulera dessa med syfte om att få en mer smärtfri vardag. Smärtskolan leds av både arbetsterapeut och fysioterapeut.
Det finns mycket du kan göra själv för att lindra dina besvär. I vår Artrosskola får du veta mer om vad artros är, vad det kan bero på och hur det kan behandlas. Artrosskolan leds av fysioterapeut och arbetsterapeut och består av tre teoritillfällen på vardera en timme. Målet är att du ska få kunskap och verktyg att hantera din artros på bästa möjliga sätt. Är du intresserad av vår Artrosskola, boka ett första bedömningsbesök hos fysioterapeut eller arbetsterapeut. Du kan även delta i Artrosskolan digitalt.
I stresskolan får du fördjupad kunskap om stress. Vad det är, vad det beror på och hur du kan hantera stress i vardagen. Du får också veta mer om, och praktiskt prova på, behandlingsmetoder mot stress. Stresskolan leds av både arbetsterapeut och fysioterapeut.
Vardagens aktiviteter påverkar hur vi mår. Har du svårt att få vardagen att fungera och upplever att du inte har någon balans i det du gör? Det kan handla om stress och sömnproblematik som gör att du upplever ohälsa. Om du vill göra något åt din situation kan du få hjälp med det hos oss. Kursen ReDO leds av arbetsterapeut och här får du kartlägga och analysera din vardag för att sedan sätta upp dina egna mål och hitta strategier för att nå dit.
Vår mediyoga består av medveten andnings- och uppmärksamhetsträning, avspänning och meditation. Det är enkla kroppsövningar som utförs utifrån din förmåga. Vi ses en timme, en gång i veckan under åtta veckor. Mediyogan leds av fysioterapeut.
Spädbarnskolik debuterar då barnet är 2–6 veckor och kan hålla i tills barnet är 3–5 månader. Själva behandlingen går ut på att en tunn (0,2 mm) och steril nål sticks in ytligt i en punkt mellan tummen och pekfingret på ditt barn. Nålen stimuleras genom att man försiktigt skruvar på den och sedan sitter den kvar ett fåtal sekunder innan den dras ut. Behandlingen upprepas 5–6 dagar i följd.
Behandlingen är kostnadsfri men kräver remiss från BVC eftersom det är viktigt att barnet har en korrekt diagnos. Har du en önskan om att ditt barn ska behandlas med akupunktur, ta kontakt med din BVC och be om en remiss till oss på Bräcke rehabmottagning Alingsås.
Bassängträning gör det möjligt för dig att träna på ett avlastat sätt. Det är lättare att förflytta sig i vatten än på land, rörelser kräver mindre muskelarbete och lederna avlastas. Vattenmotståndet kan i sin tur ha liknande funktion som ett träningsredskap. Bassängträningen kan också vara ett mjukare sätt att påbörja en träning som sedan kan göras tyngre.
Träningen leds av fysioterapeut och träningsperioden sträcker sig över tio veckor och sker antingen individuellt eller i grupp.
För att delta behöver du först boka en tid för bedömning hos fysioterapeut för att se om bassängträning är rätt träningsform för dig.
FaR innebär att en fysioterapeut ordinerar dig fysisk aktivitet som medicinsk behandling istället för, eller i kombination med, läkemedel eller annan behandling. Fysisk aktivitet kan användas både förebyggande samt behandlande vid ett flertal fysiska och psykiska sjukdomstillstånd.
Några exempel på sjukdomstillstånd där det finns vetenskapligt belägg för att fysisk aktivitet har effekt:
- Artros
- Astma
- Depression
- Diabetes typ 1 och 2
- Högt blodtryck
- KOL
- Migrän
- Ångest
- Övervikt och fetma
Är du intresserad av att få hjälp med fysisk aktivitet på recept? Ring oss på 0322-280 200 eller boka tid till en fysioterapeut direkt på webben.