Hoppa till sidans innehåll

Kvarteret Leffler

Även om kvarteret Leffler är nytt, både i det geografiska området och för Bräcke diakoni som organisation, är namnet Leffler något som funnits med ända sedan år 1918. Det var då det stora gula stenhuset, som idag är vårt huvudkontor, stod klart och familjen Leffler flyttade in.

Kvarteret Leffler började byggas hösten år 2019 och nu till sommaren år 2021 flyttar äntligen de nya hyresgästerna in. De tre husen ligger i en backe i riktning mot Bräcke diakonis nuvarande verksamheter och en park binder samman kvarteret med det övriga området. Tanken är integration, att människor ska mötas. I kvarteret finns det därför inte bara hyresrätter utan även ett LSS-boende, Lefflergården och en daglig verksamhet.

Men vilka var familjen Leffler, som gett namn åt vårt nybygge? Familjen bestod av Carl och Hanna Leffler och deras tre barn som tidigare bott i centrala Göteborg vid Skeppsbron och haft ett sommarställe i Jonsered. Under en sommarvistelse i Jonsered inträffade en allvarlig trafikolycka på grund av ett åskoväder. Hanna och den yngste sonen Edgar var på väg att hämta Carl vid tågstationen, då hästarna i hästskjutsen plötsligt skenade och vagnen välte. Stackars Edgar hamnade under vagnen och skadade huvudet. Trots att Edgar låg medvetslös i tre veckor och så småningom blev bättre, blev han aldrig helt frisk och familjen flyttade därför till det lugna och lantliga Hisingen där Edgar kunde slippa oljud från den livliga båttrafiken vid Skeppsbron.

Men familjen Leffler bodde inte särskilt länge på Bräckö, som stället hette då. År 1927 dog Carl Leffler som då var 73 år och Hanna som dog året före blev 68 år. Efter föräldrarnas död bestämde barnen att byggnaden skulle doneras till den nygrundade organisationen Göteborg Diakonissällskap där dottern Daga satt i styrelsen. Familjen Leffler var även bekant med biskop Edvard Rodhe som grundade Göteborg Diakonissällskap år 1923 vars syfte var att utbilda kristna kvinnor i vård och omsorg för att de sedan skulle kunna hjälpa fattiga och sjuka.

Precis som familjen Leffler som bidrog till ett bättre samhälle genom sin generösa donation och sitt arbete vill vi på Bräcke diakoni utöka vår verksamhet för att kunna göra nytta för ännu fler. Därför har vi valt att kalla vårt nybyggda kvarter för Kvarteret Leffler.