Hoppa till sidans innehåll

1. Före studiecirkeln

Här har vi samlat allt du behöver innan du sätter igång.

Ni planerar och lägger upp studiecirkeln, Trygghet ur stöd, på det sätt som passar ert sammanhang. Några idéer har varit att kombinera studiecirkeln med god mat eller komplettera med samtalsämnen som är intressanta för er. Studiecirkeln går att hålla både digitalt och ”på plats”.

Många har uppskattat att ha enskilda möten innan för att fånga upp eventuella behov och önskemål.

Ingen utbildning krävs, vem som helst kan hålla i en cirkel, men vill du gå en studiecirkelledarutbildning så går det bra att göra det via något av studieförbunden.

Lär dig mer om att vara studiecirkelledare

2. Under studiecirkeln

Till dig som leder studiecirkeln, Trygghet Ur Stöd, finns studiehandledningen med all information du kan tänkas behöva. Den har du kanske redan beställt, men den går också bra att ladda hem eller läsa online.

Här läser du eller laddar ner studiehandledningen

Varje träff består av samtal, filmer och övningar och för att göra det enkelt har vi samlat allt i webbpresentationer. Det finns en webbpresentation till varje träff och dom hittar du här:

Länkar till webbpresentationerna

I webbpresentationerna hittar du allt som du behöver träffarna såsom dagordning, filmer, samtalsfrågor osv. Presentationerna visas på en större skärm eller delas digitalt.

1

Första träffen – Familjen

Teman: föräldraskap och barns behov

Starta första träffen
2

Andra träffen – Jag som förälder

Teman: behov, utmaningar och min energi

Starta andra träffen
3

Tredje träffen – Tryggt föräldraskapande

Teman: relationer och konflikter

Starta tredje träffen
4

Fjärde träffen – Prata om ohäsa och diagnos

Teman: prata med barn och prata med andra

Starta fjärde träffen
5

Femte träffen – Stöd till familjen

Teman: familjens nätverk, ta hjälp och stöd till familjen

Starta femte träffen

3. Avsluta studiecirkeln

Här finns en utvärdering du kan använda för att se vad deltagarna tyckte om Trygghet Ur Stöd. Det kan underlätta om du vill göra förändringar till nästa studiecirkel.

Ofta vill föräldrarna fortsätta träffas och fortsätta samtalen. Tipsa då om att det går att fortsätta med kamratcirkeln ”Samtala mer”. De kan då beställa eller skriva ut studiehäftet som heter ”Samtala mer”.

Cirkelledare berättar

Elin Roxne Barkström, präst

– Att vara studiecirkelledare har inneburit att få vara medvandrare, att få ta del av tankar och erfarenheter kring hur man kan vara en så bra förälder som man just då förmår vara.

Jag tog intryck av deltagarnas mod, säger Elin Roxne Barkström, ensam är inte stark. Det händer något med oss när vi få dela livet så som det verkligen är med andra.

Karin Champy, diakon

– Det har varit mycket givande och lärorikt att som cirkelledare få följa med föräldrarna under några veckor i en process där alla stöttar varandra, säger Karin Champy.

  • Jag känner mig ödmjuk och tacksam för förtroendet som föräldrarna gav oss när de delade med sig av sina livsberättelser. Att sätta ord på sina tankar och känslor i ett tryggt sammanhang är viktigt för alla.
  • I studiecirkeln Trygghet Ur Stöd får man provtänka och ta del av andras erfarenheter.