Det här kan vi hjälpa till med
En arbetsterapeut kan hjälpa dig som har en skada, sjukdom eller funktionsvariation som gör att du har svårt att klara vardagliga aktiviteter. Tillsammans kartlägger vi förmågor och svårigheter för att kunna förebygga, förbättra eller kompensera en eventuell nedsatt förmåga.
Vi kan hjälpa dig med:
- handrehabilitering
- att bedöma boendemiljö och skriva intyg för bostadsanpassning
- att prova ut, förskriva och öva på att använda hjälpmedel
- träning i aktivitet
- stressrelaterade besvär
Fysioterapi
Om du har ont, är stel i lederna eller svag i musklerna kan fysioterapi vara något för dig. Vi undersöker och behandlar dina besvär och ger dig verktyg att själv ta hand om din kropp. Hos oss kan du både få behandling för plötsliga smärtor och för mer långdragna besvär. Du kan också få förebyggande behandling för att smärtorna inte ska komma tillbaka, eller hjälp med att komma igång efter en skada eller en operation.
Har du drabbats av neurologisk sjukdom eller skada det senaste året är du välkommen till vårt neurovårdtseam. I teamet jobbar fysioterapeut, arbetsterapeut och logoped tillsammans för att hjälpa dig med exempelvis stroke, multipel skleros, Parkinsons sjukdom eller ryggmärgsskada att träna utifrån individuella mål så att du ska kunna klara dig i din vardag och ditt (eventuella) arbete. Träningen anpassas givetvis efter dig och dina förmågor.
Är du nyfiken på hur vi arbetar i neurovårdsteamet? Ring oss på 031-350 11 11 så berättar vi mer.
Vi kan hjälpa dig att prova ut hjälpmedel som underlättar din vardag och bidrar till att du blir mer självständig. Det kan vara en rullstol, en käpp eller en rollator för att klara balansen. Eller toalettstolsförhöjare, duschstol och anpassad säng för att förenkla det dagliga livet.
Behöver du ytterligare stöd och anpassning såsom att ta bort trösklar eller installera en automatisk dörröppnare, kan vi skriva intyg för bostadsanpassning.
Har du rätt till hjälpmedel?
Regionerna beslutar om vilka regler som skall gälla för att du ska få tillgång till hjälpmedel. Du kan inte kräva att få ett visst hjälpmedel men vi hjälper gärna till att göra en bedömning. Alla hjälpmedel provas ut individuellt och det hjälpmedel du erhåller är ditt personliga, men du har det på lån. Vissa hjälpmedel är tekniskt avancerade och kostsamma. Då måste man göra en särskild ansökan till ett hjälpmedelsråd, det kan vi hjälpa till med.
Lämna tillbaka ditt hjälpmedel
Om du inte längre behöver ditt hjälpmedel ska du lämna tillbaka det. Retur av hjälpmedel sker antingen på Hjälpmedelscentralen, Idrottsvägen 10 i Mölndal eller hos oss på mottagningen. Vill du lämna tillbaka ditt hjälpmedel hos oss behöver du inte boka tid.
Våra arbetsterapeuter kan hjälpa dig som har besvär eller skador med senor, leder och nerver i händerna. Du kan bland annat få hjälp med någon av följande behandlingar:
- ortostillverkning eller utprovning av prefabricerad ortos
- träningsprogram
- träning i aktivitet
- stötvågsbehandling
- paraffinbehandling
- tips och råd kring hjälpmedel och strategier
- ergonomisk rådgivning
Paraffinbehandling kan hjälpa dig som har smärta eller nedsatt rörlighet i händerna till följd av artros eller reumatism. Syftet med behandlingen är att minska smärta och stelhet, samt att se till att du bibehåller din muskelstyrka. Händerna doppas i varmt paraffin och därefter får du sitta med paraffininpackning i cirka 20 minuter. Efteråt utförs rörelseträning tillsammans med en av våra arbetsterapeuter. Vi träffas en gång i veckan i tio veckor.
För att få paraffinbehandling behöver du först boka en tid för bedömning hos arbetsterapeut för att se om behandlingen är rätt för dig och dina händer.
Det finns mycket du kan göra själv för att lindra dina besvär. I vår Artrosskola får du veta mer om vad artros är, vad det kan bero på och hur det kan behandlas. Artrosskolan leds av fysioterapeut och arbetsterapeut och består av tre teoritillfällen på vardera 1,5 timme. Målet är att du ska få kunskap och verktyg att hantera din artros på bästa möjliga sätt. Är du intresserad av vår Artrosskola, boka ett första bedömningsbesök hos fysioterapeut eller arbetsterapeut.
Vi har fysioterapeuter med specialkompetens inom området andningsvård och vi erbjuder rådgivning och stöd i andningstekniker. Vi hjälper även barn och ungdomar med andningsbekymmer som ansträngningsutlösta besvär, slemproblematik, nedsatt hostkraft, önskemål om hjälp med träning av andningsmuskulatur eller utprovning av andningshjälpmedel.
Behöver du hjälp med råd och träning för din bebis för att motverka sned nacke och skall-asymmetri? Vi har en fysioterapeut som kan hjälpa dig med hur du bäst kan gå tillväga med övningar och rolig träning hemma med din bebis. Välkommen att boka tid via telefon 031-350 11 11 eller direkt på webben.
Spädbarnskolik debuterar då barnet är 2–6 veckor och kan hålla i tills barnet är 3–5 månader. Själva behandlingen går ut på att en tunn (0,2 mm) och steril nål sticks in ytligt i en punkt mellan tummen och pekfingret på ditt barn. Nålen stimuleras genom att man försiktigt skruvar på den och sedan sitter den kvar ett fåtal sekunder innan den dras ut. Behandlingen upprepas 5–6 dagar i följd.
Behandlingen är kostnadsfri men kräver remiss från BVC-läkare eftersom det är viktigt att barnet har en korrekt diagnos. Har du en önskan om att ditt barn ska behandlas med akupunktur, ta kontakt med din BVC och be om en remiss till oss på Bräcke rehabmottagning Mölndal.
Med hjälp av ultraljudsundersökning kan man bedöma mjukdelar inne i kroppen och identifiera olika typer av skador. Efter en första bedömning av din fysioterapeut eller arbetsterapeut finns det möjlighet att komplettera din utredning med ett ultraljud. Då kan vi kan vi med högre säkerhet ställa rätt diagnos och ordinera rätt behandling. Vi använder ultraljud som komplement till den kliniska undersökningen.
Observera att vi inte genomför ultraljudsundersökningar rutinmässigt. Innan vi går vidare med en eventuell ultraljudsundersökning vill vi alltid träffa dig på ett första besök.
Stötvågsbehandling är en kliniskt beprövad och vetenskapligt utvärderad behandlingsmetod som ger bevisad effekt på skador och besvär i kroppens senor och muskler. Behandlingen går till så att en kula med en viss frekvens och kraft träffar en applikator som trycks mot huden. Behandlingen tar bara några minuter och ofta räcker det med 3–5 behandlingar för en bestående och tillfredsställande effekt. Din behandlare bedömer, i samråd med dig, om detta är rätt behandlingsmetod för dig och dina besvär.
Syftet med medicinsk laser som behandlingsform är att stimulera kroppens egen läkande förmåga med hjälp av ljusvågor. Behandlingen används framför allt vid muskel- och senbesvär. Det gör inte ont att få laserbehandling och det tar bara mellan 5 och 30 minuter.
Generellt sett är det bättre ju snabbare inpå skadetillfället man kan behandla, så tveka inte att höra av dig för att boka en tid för att ta reda på om laserbehandling kan hjälpa dig med din smärta.
Bassängträning gör det möjligt för dig att träna på ett avlastat sätt. Det är lättare att förflytta sig i vatten än på land, rörelser kräver mindre muskelarbete och lederna avlastas. Vattenmotståndet kan i sin tur ha liknande funktion som ett träningsredskap. Bassängträningen kan också vara ett mjukare sätt att påbörja en träning som sedan kan göras tyngre.
Träningen sker på onsdagar och vi håller till på Streteredsbadet i Kållered. Träningsperioden sträcker sig över tio veckor och du tränar enligt ett individuellt utformat program. Träningen leds av fysioterapeut som kan coacha dig och se till att du gör dina individuella rörelser på rätt sätt.
För att delta behöver du först boka en tid för bedömning hos fysioterapeut på vår mottagning i Mölndal för att se om bassängträning är rätt träningsform för dig.
Fallolyckor är den olyckstyp som leder till att flest människor besöker akutmottagningar, läggs in på sjukhus och till och med dör i Sverige. Risken för att falla ökar med ålder men det finns hjälp att få. Forskning visar att regelbunden balans- och styrketräning minskar risken för att falla oavsett ålder, och det är aldrig för sent för att börja träna! Vår balansträning leds av en fysioterapeut och en arbetsterapeut. Under tio veckor får du träna din balans, din gångförmåga och din styrka.
Du är välkommen att komma på ett bedömningsbesök hos fysioterapeut. Ring oss på 031-350 11 11 eller boka tid direkt på webben
FaR innebär att en fysioterapeut ordinerar dig fysisk aktivitet som medicinsk behandling istället för, eller i kombination med, läkemedel eller annan behandling. Fysisk aktivitet kan användas både förebyggande samt behandlande vid ett flertal fysiska och psykiska sjukdomstillstånd.
Några exempel på sjukdomstillstånd där det finns vetenskapligt belägg för att fysisk aktivitet har effekt:
- Artros
- Astma
- Depression
- Diabetes typ 1 och 2
- Högt blodtryck
- KOL
- Migrän
- Ångest
- Övervikt och fetma
Är du intresserad av att få hjälp med fysisk aktivitet på recept? Ring oss på 031-350 11 11 eller boka tid till en fysioterapeut direkt på webben.