På habiliteringen Östergården får du hjälp av
Arbetsterapeut
Arbetsterapeuten skapar förutsättningar för ett så aktivt och delaktigt liv som möjligt för barnen och ungdomarna på boendet. Detta görs genom bedömningar, anpassning av miljö och hjälpmedel samt strukturerade aktiviteter, som exempelvis hästunderstödd terapi. Arbetsterapeut i samarbete med sjukgymnast gör uppföljningar årligen enligt CPUP för patienter med CP eller en fristående årlig mätning för patienter med annan diagnos.
Dietist
Dietisten har specialistkunskap om mat, näringsämnen och dess funktioner i kroppen och utvärderar näringsstatus hos barnen/ungdomarna. Utreder och handleder vid behov av viktuppgång eller nedgång.
Fysioterapeut/Sjukgymnast
Fysioterapeuten använder sambandet mellan rörelse och hälsa och hur rörelse kan användas som medel för att leva ett aktivt liv med god livskvalitet. Fysioterapeuten gör bedömningar och behandlingsinsatser för kroppsfunktioner, fysiska färdigheter och fysisk aktivitet/delaktighet. Ger individanpassad fysisk träning, olika typer av hjälpmedel samt motiverande fysiska aktiviteter som t. ex. hästunderstödd terapi och handledning i bassäng. Sjukgymnast i samarbete med arbetsterapeut gör uppföljningar årligen enligt CPUP för patienter med CP eller en fristående årlig mätning för patienter med annan diagnos.
Kurator
Erbjuder familjen stödjande och krisbearbetande samtal samt håller vid behov stödsamtal med barnen/ungdomarna. Samordnar insatserna kring barnet/ungdomen utifrån ett nätverksperspektiv. Tillhandahåller stöd/handledning/konsultation till habiliteringsassistenter m. fl. Informerar om samhällets sociala lagstiftning, service och resurser samt medverkar till att familjerna, vid behov, får dessa insatser.
Logoped
Logopeden utreder kommunikationssvårigheter och arbetar tillsammans med omgivningen för att hitta sätt att kommunicera som passar förutsättningarna. Logopeden handleder i kommunikativa strategier och i alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) som t.ex. taktila tecken, tecken som stöd, konkreta föremål, bildstöd, PODD och samtalsapparater. Håller även behandlingar som imitativ respons och musikstund i grupp eller individuellt, med fokus på kommunikation, samspel och självbestämmande. Logopeden arbetar även med ät- och sväljstörningar och oralmotorisk träning.
Läkare
Läkaren har det medicinska ansvaret och utgör en resurs för de övriga teammedlemmarna med sin medicinska kunskap. Läkaren har kontroll över medicinering och kontakt med andra berörda specialistläkare. Skriver medicinska intyg och remisser samt ger information, råd, stöd och behandling.
Psykolog
Psykologen ger stöd till hela familjen och har vid behov stödsamtal med föräldrar, barnen och ungdomarna eller syskon. Stödjer och handleder habiliteringsassistenter och annan personal. Kartlägger och utreder barnens och ungdomarnas kognitiva och psykologiska funktionsnivå.
Sjuksköterska
Sjuksköterskan har övergripande omvårdnadsansvar och hanterar läkemedel och förskrivningar av nutritions- och inkontinenshjälpmedel. Har daglig kontakt med barnen och ungdomarna och ansvarar för delegeringar samt utbildning och handledning till habiliteringsassistenterna. Sjuksköterskan har också ett nära samarbete med specialistläkare.