Hoppa till sidans innehåll

Nej, du kan inte välja vaccin. Inte hos oss och inte heller hos någon annan vårdcentral. Här är sådant som påverkar vilket vaccin du får:

  • Hur många doser regionerna får av de olika vaccinen.
  • När vaccinen kommer till regionen.
  • Din ålder, alla vaccin ges inte till personer under 65 år.
  • Om du är allergisk mot något ämne som finns i ett särskilt vaccin.
  • Om du får behandling med dialys eller har genomgått en organtransplantation eller benmärgstransplantation.

Du kommer förmodligen inte kunna välja vilket vaccin du får senare heller, om du skulle välja att tacka nej till det vaccin som du erbjuds nu. Under perioden som du inte är vaccinerad har du inget skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i vilken ordning personer ska erbjudas vaccination. Det kallas att vaccinationen görs i olika faser. Information om vilka som vaccineras just nu finns på din vårdcentrals webbplats. Här hittar du länkar till alla våra vårdcentraler.

Det tre olika typer av covidbevis för dig som ska resa:

Är du vaccinerad kan du få ett vaccinationsbevis. 
Du beställer själv ditt vaccinationsbevis på www.covidbevis.seEtt vaccinationsbevis är giltigt i 90 dagar från att det har utfärdats. Därefter kan du hämta ett nytt. OBS: När du vaccinerar dig får du med dig ett vaccinationskort. Här står vilket datum du fick din vaccination, vilken sort du och vilket batchnummer din dos kom ifrån. Vaccinationskort är inte samma sak som vaccinationsbevis.

För dig som har varit sjuk i covid-19 är det i särskilda fall möjligt att skaffa ett tillfrisknandebevis.
Tillfrisknandebevis är ett bevis på att du varit sjuk i covid-19 men har tillfrisknat. Detta kan endast utfärdats om du testats av hälso- och sjukvårdspersonal eller annan behörig testpersonal. Egenprovtagning och självtester gäller inte utan personalen måste fysiskt utföra provet på dig. Tänk också på att det måste ha gått minst 11 dagar sedan ditt första positiva testresultat. Beviset får vara högst 180 dagar gammalt. Kontakta oss för att få hjälp tillfrisknandebevis.

Är du inte vaccinerad är det möjligt att göra ett test för covid-19. Om testet är negativt kan du få ett testbevis. 
Tänk på att äldre test för covid-19 eller test som du tar själv inte gäller, testet måste tas av behörig hälso- och sjukvårdspersonal eller annan kvalificerad testpersonal. Tänk på att olika länder har olika regler kring typ av test och giltighet, ta reda på vilka regler som gäller för landet du planerar att resa till. Vi utfärdar inte testbevis. Gå till e-hälsomyndighten för en lista på vårdgivare som utfärdar testbevis. 

Läs mer om de olika covidbevisen eHälsomyndigheten.