I nöd och lust
Projektet I nöd och lust utvecklade ett stöd för äldre som vårdar sin partner i det gemensamma hemmet. Hur förändras parrelationen när min partner blir sjuk? Och hur kan vi bevara vår känsla av att var vi när rollerna ändras? Projektet undersökte rollförändringen som sker när partnern som är 65+ blir sjuk eller funktionsnedsatt. När man går från att vara ”bara partner” till att bli anhörig.
Hör projektledare, Sara Jonåker berätta om projekt I nöd och lust. Inspelad mars 2024.
Filmer som berör
I nöd och lust har tagit fram fem filmer om ämnen som är viktiga att beröra som anhörig eller för dig som möter anhöriga.
- Förändringen – När din partner behöver hjälp och stöd
- Flytten – Tankar kring särskilt boende
- Opratat – Det där vi inte säger
- Risken – för våld, övergrepp och kränkningar
- Oxytocin – om den viktiga beröringen
Filmerna finns som syntolkade. Filmen om Oxytocin finns även på engelska.
Material som öppnar för samtal
Att möta andra i liknande situation kan betyda mycket. Projektet har tagit fram både samtalsmaterial för dig som anhörig och dig som möter anhöriga. Allt material går att ladda ner eller beställa och är helt fria att använda.
Slutkonferensen och andra föreläsningar
Våren 2023 hölls slutkonferensen för projekt I nöd och lust. Ta gärna del av föreläsningarna. Bland annat föreläste forskaren Kerstin Uvnäs Mogren om Oxytocin.
Projekt I nöd och lust avslutades 2023.
Bräcke diakoni drev projektet, med medel från Allmänna arvsfonden, i samarbete med Nka (kompetenscentrum anhöriga), SPF Seniorerna och Anhörigas riksförbund.
Kontakt:
Sara Jonåker
Tel: 031-50 26 17
Finansiär:
Allmänna arvsfonden
Beställ material:
Här beställer du det skriftliga materialet
Filmer
DROP-IN för vaccination för influensa och covid-19
VECKA 45
Måndag 6/11 DROP-IN 15:00-19:00
Onsdag 8/11 DROP-IN 15:00-18:00
VECKA 46
Måndag 13/11 DROP-IN 15:00-18:00
Onsdag 15/11 DROP-IN 15:00-17:00
VECKA 47
Måndag 20/11 DROP-IN 15:00-18:00
VECKA 48
Tisdag 28/11 DROP-IN 16:00-18:30
VECKA 49
Måndag 4/12 DROP-IN 16:00-18:30
Vi hjälper dig med vaccinationer, till exempel när du ska resa, mot influensa, TBE, pneumokocker (lunginflammation) och HPV (vaccin mot livmoderhalscancer). Vi kan också se över ditt grundskydd mot stelkramp, difteri och polio. Ring oss om du är osäker på vilket skydd du behöver.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden. Tänk på att höra av dig i god tid om du ska ut och resa eftersom vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen.
För information och bokning av vaccination mot covid-19, läs mer här
Arbetsterapi
Arbetsterapeuten i primärvården arbetar med människor i alla åldrar med hälsoproblem som begränsar eller riskerar att begränsa aktivitets- och arbetsförmågan i det dagliga livet. Det kan röra sig om stress-, smärt- eller livsstilsrelaterade tillstånd, skada eller sjukdom i händerna.
Arbetsterapeuterna deltar i teambedömning vid utredning av arbetsförmåga. Är också behjälplig med ergonomisk rådgivning och kan ge förslag till anpassning av aktivitet och miljö. Det behövs ingen remiss för att komma till arbetsterapeut. Kontakta oss på telefon 010-242 89 00 för att få råd eller boka en tid!
Har du behov av tekniska hjälpmedel? Kontakta din kommun:
- Jönköpings kommun 036-10 50 00
- Habo kommun 036-32 48 00
Fysioterapi/Sjukgymnastik
Fysioterapeuten gör en första bedömning vid besvär från rörelseapparaten (exempelvis rygg, nacke och axlar). Utifrån deras bedömning får du vid behov fysioterapi. Vi har ett nära samarbete med våra läkare. När det behövs diskuterar vi angående vidare undersökning och annan behandling. Efter skada eller sjukdom finns ibland behov av fysioterapi behandling/träning. Det behövs ingen remiss från läkare för att komma till en fysioterapeut.
För rådgivning och tidsbokning, kontakta oss via telefon 010-242 89 00 (knappval 4) eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Rehabkoordinator
Att stöttas av en coach gör skillnad när du är sjuk. Vår rehabkoordinator samordnar och medverkar i utredning och kartläggning, men svarar också för planering och samordning av de insatser du behöver. Rehabkoordinatorn tar tillvara på dina styrkor, din vilja och motivation – för att du ska nå bästa möjliga resultat.
Vi arbetar med enskilda individer såväl som grupper och vänder oss i första hand till dig som är långtidssjukskriven. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss.
Demens orsakas av skador i hjärnan och kan visa sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Varje år insjuknar uppemot 25000 personer i demenssjukdom i Sverige, de allra flesta är äldre personer.
Om du misstänker att du eller någon närstående är drabbad av demenssjukdom, även kallat kognitiv svikt, kan vi hjälpa till med utredning och eventuell behandling. Vi ger råd och stöd. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Våra läkare är specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare i allmänmedicin eller AT-läkare.
Vi har sedan vårdcentralen öppnade 2010 haft en fast läkargrupp och endast vid ett fåtal tillfällen behövt förstärka läkargruppen med inhyrd personal. Vi strävar alltid efter att ha en god läkarkontinuitet, det vill säga att du som patient ska få träffa en och samma läkare. Förutom nära samarbete med specialistläkare och slutenvården i Region Jönköping samarbetar vi med Aleris Röntgen, Jönköping som erbjuder MRT-undersökningar av hög kvalité och med god tillgänglighet.
Du bokar tid via vår telefonrådgivning på nummer 010-242 89 00. Vi har ett talsvarsystem som innebär att du får en tid när en sjuksköterska ringer upp dig.
Hos vår diabetessköterska får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer. Här erbjuds du regelbundna besök. Vi hjälper dig med provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av läkemedel och hjälpmedel. Vi har avtal med fotvårdsspecialist.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Läs mer på 1177.se
Diabetes typ 1, Vårdguiden 1177.se
Diabetes typ 2, Vårdguiden 1177.se
Psykosociala teamet på Lokstallarna arbetar inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen på primärvårdsnivå och tar emot dig som är 18 och äldre. Samtalsbehandlingen är korttidsinriktad. Vi utför bedömning av psykisk ohälsa, rådgivning och behandling. Åtgärderna riktar sig till dig som har lättare till måttliga besvär av depression, ångest, stress och oro eller befinner dig i en kris. Du behöver ingen remiss till oss utan kan själv ta kontakt för ställningstagande till lämplig åtgärd. Du behöver vara listad på Lokstallarna och inte ha en pågående kontakt med specialistpsykiatrin. Vi bedriver gruppbehandlingar, individuell samtalsterapi samt KBT online.
Boka tid
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00, knappval 4 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Gruppbehandlingar på Lokstallarna
Följande gruppbehandlingar erbjuds på vår mottagning. Om du är intresserad av att delta så
är du välkommen att höra av dig via telefon: 010-242 89 00, knappval 4.
Unified Protocol (UP)
För dig med ångest och/ eller depressionsproblematik. Varje tillfälle har ett tema och mellan gruppträffarna kommer du att få arbeta på egen hand med hemuppgifter som bygger på det vi gemensamt har gått igenom. Behandlingen består av 8 tillfällen och en uppföljning erbjuds 2 månader efter avslutad behandling. Uppstart sker kontinuerligt och leds av vårdcentralens psykolog.
Att bygga motståndskraft – psykisk hälsa
För dig som vill stärka och bygga på psykisk hälsa. Varje tillfälle handlar om ett särskilt tema och du får uppgifter att göra hemma. Kursen består av 3 tillfällen. Uppstart sker kontinuerligt och leds av vårdcentralens psykolog.
Vardagsförändring med ReDO-metoden
För dig som besväras av stress eller utmattning och har svårt att hitta en fungerande struktur och aktivitetsbalans i vardagen. Behandlingen består av 10 tillfällen och 2 uppföljningstillfällen. Uppstart sker två gånger per
termin och leds av leg arbetsterapeut.
Hitta lugn och fokus i vardagen med Mindfulness
För dig som upplever stress eller oro och har svårt att leva i nuet och vill lära dig att använda dig av mindfulness, även kallad medveten närvaro som handlar om att vara här och nu. Behandlingen består av 8 tillfällen. Uppstart sker två gånger per termin och leds av leg arbetsterapeut
Läs mer
Psykisk hälsa, 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län
KBT på nätet, 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län
Vi på vårdcentralen har som uppgift att samordna vården för dem som är mest sjuka. Det kan vara du som har kroniska sjukdomar, med funktionsnedsättningar eller med andra komplexa behov. Det gäller oavsett ålder, diagnos och boendeform.
Om du som patient får ett nytt eller utökat behov av insatser från sjukvården eller socialtjänsten när du ligger på sjukhus så har du rätt att få en fast vårdkontakt. I Region Jönköpings län är det vårdsamordnaren på den vårdcentral där du är listad som ska vara din fasta vårdkontakt. Vårdsamordnaren hjälper till att hålla kontakten mellan de olika aktörerna som är inblandade i din vård. Har du några frågor kan du alltid vända dig till din vårdsamordnare.
Hos oss får du råd och stöd i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck och dina blodfetter, diskutera din medicinering eller ordinera dig till provtagning.
Ring oss för att boka tid för blodtryckskontroll eller kontakta oss via 1177 direkt.
Dags att förnya ditt recept? Vi kan hjälpa dig på fler sätt!
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via e-tjänsterna på 1177.se. Denna tjänst kräver BankID. Logga in på 1177.se
Via telefon. Ring oss på 010-242 89 00 och lämna ditt nummer så ringer en av våra sjuksköterskor upp när det är din tur.
Behöver du ett intyg till en myndighet eller arbetsgivare? Ska du ta körkort och behöver ett körkortsintyg eller är du sjuk och behöver ställa in en resa? Hos oss får du hjälp med intyg. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg. Det är E-hälsomyndigheten som har regeringens uppdrag att ta fram ett vaccinationsintyg. Detta kan du själv beställa på E-hälsomyndighetens webbplats (länk)
Avgifter för olika intyg
Avgifter för intyg varierar beroende på vilken typ av intyg det gäller. Personalen kan svara på frågor om vad övriga intyg kan komma att kosta.
Vår inkontinenssköterska hjälper dig med utredning och rådgivning vid olika typer av urinläckage. Hon hjälper även till att prova ut hjälpmedel, både för kvinnor och män. Vid behov konsulteras läkare.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Läs mer på 1177.se
På vårt labb träffar du personal som hjälper dig med de flesta typer av prover – oavsett vem som ordinerat provtagningen.
Vi tar endast emot förbokade besök. Du kan själv boka en tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster (kräver BankID). Det går också bra att ringa vår telefonrådgivning på: 010-242 89 00.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Välkommen!
Distriktssköterska är en skyddad yrkestitel för en specialistutbildad sjuksköterska. Hos våra sjuksköterskor kan du bland annat få hjälp med:
- Sårvård och omläggningar
- Mindre olycksfall
- Hudutslag, eksem med mera
- Urinvägsinfektioner
- Blodtrycksmätning
- Suturtagning
- Vaccinationer
- Injektioner
På vår astma/KOL-mottagning får du hjälp med utredning och behandling vid astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Du får hjälp att hantera din sjukdom och stöd till ett aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Skriftligt material
DROP-IN för vaccination för influensa och covid-19
VECKA 45
Måndag 6/11 DROP-IN 15:00-19:00
Onsdag 8/11 DROP-IN 15:00-18:00
VECKA 46
Måndag 13/11 DROP-IN 15:00-18:00
Onsdag 15/11 DROP-IN 15:00-17:00
VECKA 47
Måndag 20/11 DROP-IN 15:00-18:00
VECKA 48
Tisdag 28/11 DROP-IN 16:00-18:30
VECKA 49
Måndag 4/12 DROP-IN 16:00-18:30
Vi hjälper dig med vaccinationer, till exempel när du ska resa, mot influensa, TBE, pneumokocker (lunginflammation) och HPV (vaccin mot livmoderhalscancer). Vi kan också se över ditt grundskydd mot stelkramp, difteri och polio. Ring oss om du är osäker på vilket skydd du behöver.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden. Tänk på att höra av dig i god tid om du ska ut och resa eftersom vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen.
För information och bokning av vaccination mot covid-19, läs mer här
Arbetsterapi
Arbetsterapeuten i primärvården arbetar med människor i alla åldrar med hälsoproblem som begränsar eller riskerar att begränsa aktivitets- och arbetsförmågan i det dagliga livet. Det kan röra sig om stress-, smärt- eller livsstilsrelaterade tillstånd, skada eller sjukdom i händerna.
Arbetsterapeuterna deltar i teambedömning vid utredning av arbetsförmåga. Är också behjälplig med ergonomisk rådgivning och kan ge förslag till anpassning av aktivitet och miljö. Det behövs ingen remiss för att komma till arbetsterapeut. Kontakta oss på telefon 010-242 89 00 för att få råd eller boka en tid!
Har du behov av tekniska hjälpmedel? Kontakta din kommun:
- Jönköpings kommun 036-10 50 00
- Habo kommun 036-32 48 00
Fysioterapi/Sjukgymnastik
Fysioterapeuten gör en första bedömning vid besvär från rörelseapparaten (exempelvis rygg, nacke och axlar). Utifrån deras bedömning får du vid behov fysioterapi. Vi har ett nära samarbete med våra läkare. När det behövs diskuterar vi angående vidare undersökning och annan behandling. Efter skada eller sjukdom finns ibland behov av fysioterapi behandling/träning. Det behövs ingen remiss från läkare för att komma till en fysioterapeut.
För rådgivning och tidsbokning, kontakta oss via telefon 010-242 89 00 (knappval 4) eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Rehabkoordinator
Att stöttas av en coach gör skillnad när du är sjuk. Vår rehabkoordinator samordnar och medverkar i utredning och kartläggning, men svarar också för planering och samordning av de insatser du behöver. Rehabkoordinatorn tar tillvara på dina styrkor, din vilja och motivation – för att du ska nå bästa möjliga resultat.
Vi arbetar med enskilda individer såväl som grupper och vänder oss i första hand till dig som är långtidssjukskriven. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss.
Demens orsakas av skador i hjärnan och kan visa sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Varje år insjuknar uppemot 25000 personer i demenssjukdom i Sverige, de allra flesta är äldre personer.
Om du misstänker att du eller någon närstående är drabbad av demenssjukdom, även kallat kognitiv svikt, kan vi hjälpa till med utredning och eventuell behandling. Vi ger råd och stöd. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Våra läkare är specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare i allmänmedicin eller AT-läkare.
Vi har sedan vårdcentralen öppnade 2010 haft en fast läkargrupp och endast vid ett fåtal tillfällen behövt förstärka läkargruppen med inhyrd personal. Vi strävar alltid efter att ha en god läkarkontinuitet, det vill säga att du som patient ska få träffa en och samma läkare. Förutom nära samarbete med specialistläkare och slutenvården i Region Jönköping samarbetar vi med Aleris Röntgen, Jönköping som erbjuder MRT-undersökningar av hög kvalité och med god tillgänglighet.
Du bokar tid via vår telefonrådgivning på nummer 010-242 89 00. Vi har ett talsvarsystem som innebär att du får en tid när en sjuksköterska ringer upp dig.
Hos vår diabetessköterska får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer. Här erbjuds du regelbundna besök. Vi hjälper dig med provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av läkemedel och hjälpmedel. Vi har avtal med fotvårdsspecialist.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Läs mer på 1177.se
Diabetes typ 1, Vårdguiden 1177.se
Diabetes typ 2, Vårdguiden 1177.se
Psykosociala teamet på Lokstallarna arbetar inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen på primärvårdsnivå och tar emot dig som är 18 och äldre. Samtalsbehandlingen är korttidsinriktad. Vi utför bedömning av psykisk ohälsa, rådgivning och behandling. Åtgärderna riktar sig till dig som har lättare till måttliga besvär av depression, ångest, stress och oro eller befinner dig i en kris. Du behöver ingen remiss till oss utan kan själv ta kontakt för ställningstagande till lämplig åtgärd. Du behöver vara listad på Lokstallarna och inte ha en pågående kontakt med specialistpsykiatrin. Vi bedriver gruppbehandlingar, individuell samtalsterapi samt KBT online.
Boka tid
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00, knappval 4 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Gruppbehandlingar på Lokstallarna
Följande gruppbehandlingar erbjuds på vår mottagning. Om du är intresserad av att delta så
är du välkommen att höra av dig via telefon: 010-242 89 00, knappval 4.
Unified Protocol (UP)
För dig med ångest och/ eller depressionsproblematik. Varje tillfälle har ett tema och mellan gruppträffarna kommer du att få arbeta på egen hand med hemuppgifter som bygger på det vi gemensamt har gått igenom. Behandlingen består av 8 tillfällen och en uppföljning erbjuds 2 månader efter avslutad behandling. Uppstart sker kontinuerligt och leds av vårdcentralens psykolog.
Att bygga motståndskraft – psykisk hälsa
För dig som vill stärka och bygga på psykisk hälsa. Varje tillfälle handlar om ett särskilt tema och du får uppgifter att göra hemma. Kursen består av 3 tillfällen. Uppstart sker kontinuerligt och leds av vårdcentralens psykolog.
Vardagsförändring med ReDO-metoden
För dig som besväras av stress eller utmattning och har svårt att hitta en fungerande struktur och aktivitetsbalans i vardagen. Behandlingen består av 10 tillfällen och 2 uppföljningstillfällen. Uppstart sker två gånger per
termin och leds av leg arbetsterapeut.
Hitta lugn och fokus i vardagen med Mindfulness
För dig som upplever stress eller oro och har svårt att leva i nuet och vill lära dig att använda dig av mindfulness, även kallad medveten närvaro som handlar om att vara här och nu. Behandlingen består av 8 tillfällen. Uppstart sker två gånger per termin och leds av leg arbetsterapeut
Läs mer
Psykisk hälsa, 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län
KBT på nätet, 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län
Vi på vårdcentralen har som uppgift att samordna vården för dem som är mest sjuka. Det kan vara du som har kroniska sjukdomar, med funktionsnedsättningar eller med andra komplexa behov. Det gäller oavsett ålder, diagnos och boendeform.
Om du som patient får ett nytt eller utökat behov av insatser från sjukvården eller socialtjänsten när du ligger på sjukhus så har du rätt att få en fast vårdkontakt. I Region Jönköpings län är det vårdsamordnaren på den vårdcentral där du är listad som ska vara din fasta vårdkontakt. Vårdsamordnaren hjälper till att hålla kontakten mellan de olika aktörerna som är inblandade i din vård. Har du några frågor kan du alltid vända dig till din vårdsamordnare.
Hos oss får du råd och stöd i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck och dina blodfetter, diskutera din medicinering eller ordinera dig till provtagning.
Ring oss för att boka tid för blodtryckskontroll eller kontakta oss via 1177 direkt.
Dags att förnya ditt recept? Vi kan hjälpa dig på fler sätt!
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via e-tjänsterna på 1177.se. Denna tjänst kräver BankID. Logga in på 1177.se
Via telefon. Ring oss på 010-242 89 00 och lämna ditt nummer så ringer en av våra sjuksköterskor upp när det är din tur.
Behöver du ett intyg till en myndighet eller arbetsgivare? Ska du ta körkort och behöver ett körkortsintyg eller är du sjuk och behöver ställa in en resa? Hos oss får du hjälp med intyg. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg. Det är E-hälsomyndigheten som har regeringens uppdrag att ta fram ett vaccinationsintyg. Detta kan du själv beställa på E-hälsomyndighetens webbplats (länk)
Avgifter för olika intyg
Avgifter för intyg varierar beroende på vilken typ av intyg det gäller. Personalen kan svara på frågor om vad övriga intyg kan komma att kosta.
Vår inkontinenssköterska hjälper dig med utredning och rådgivning vid olika typer av urinläckage. Hon hjälper även till att prova ut hjälpmedel, både för kvinnor och män. Vid behov konsulteras läkare.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Läs mer på 1177.se
På vårt labb träffar du personal som hjälper dig med de flesta typer av prover – oavsett vem som ordinerat provtagningen.
Vi tar endast emot förbokade besök. Du kan själv boka en tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster (kräver BankID). Det går också bra att ringa vår telefonrådgivning på: 010-242 89 00.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Välkommen!
Distriktssköterska är en skyddad yrkestitel för en specialistutbildad sjuksköterska. Hos våra sjuksköterskor kan du bland annat få hjälp med:
- Sårvård och omläggningar
- Mindre olycksfall
- Hudutslag, eksem med mera
- Urinvägsinfektioner
- Blodtrycksmätning
- Suturtagning
- Vaccinationer
- Injektioner
På vår astma/KOL-mottagning får du hjälp med utredning och behandling vid astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Du får hjälp att hantera din sjukdom och stöd till ett aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Föreläsningar
DROP-IN för vaccination för influensa och covid-19
VECKA 45
Måndag 6/11 DROP-IN 15:00-19:00
Onsdag 8/11 DROP-IN 15:00-18:00
VECKA 46
Måndag 13/11 DROP-IN 15:00-18:00
Onsdag 15/11 DROP-IN 15:00-17:00
VECKA 47
Måndag 20/11 DROP-IN 15:00-18:00
VECKA 48
Tisdag 28/11 DROP-IN 16:00-18:30
VECKA 49
Måndag 4/12 DROP-IN 16:00-18:30
Vi hjälper dig med vaccinationer, till exempel när du ska resa, mot influensa, TBE, pneumokocker (lunginflammation) och HPV (vaccin mot livmoderhalscancer). Vi kan också se över ditt grundskydd mot stelkramp, difteri och polio. Ring oss om du är osäker på vilket skydd du behöver.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden. Tänk på att höra av dig i god tid om du ska ut och resa eftersom vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen.
För information och bokning av vaccination mot covid-19, läs mer här
Arbetsterapi
Arbetsterapeuten i primärvården arbetar med människor i alla åldrar med hälsoproblem som begränsar eller riskerar att begränsa aktivitets- och arbetsförmågan i det dagliga livet. Det kan röra sig om stress-, smärt- eller livsstilsrelaterade tillstånd, skada eller sjukdom i händerna.
Arbetsterapeuterna deltar i teambedömning vid utredning av arbetsförmåga. Är också behjälplig med ergonomisk rådgivning och kan ge förslag till anpassning av aktivitet och miljö. Det behövs ingen remiss för att komma till arbetsterapeut. Kontakta oss på telefon 010-242 89 00 för att få råd eller boka en tid!
Har du behov av tekniska hjälpmedel? Kontakta din kommun:
- Jönköpings kommun 036-10 50 00
- Habo kommun 036-32 48 00
Fysioterapi/Sjukgymnastik
Fysioterapeuten gör en första bedömning vid besvär från rörelseapparaten (exempelvis rygg, nacke och axlar). Utifrån deras bedömning får du vid behov fysioterapi. Vi har ett nära samarbete med våra läkare. När det behövs diskuterar vi angående vidare undersökning och annan behandling. Efter skada eller sjukdom finns ibland behov av fysioterapi behandling/träning. Det behövs ingen remiss från läkare för att komma till en fysioterapeut.
För rådgivning och tidsbokning, kontakta oss via telefon 010-242 89 00 (knappval 4) eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Rehabkoordinator
Att stöttas av en coach gör skillnad när du är sjuk. Vår rehabkoordinator samordnar och medverkar i utredning och kartläggning, men svarar också för planering och samordning av de insatser du behöver. Rehabkoordinatorn tar tillvara på dina styrkor, din vilja och motivation – för att du ska nå bästa möjliga resultat.
Vi arbetar med enskilda individer såväl som grupper och vänder oss i första hand till dig som är långtidssjukskriven. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss.
Demens orsakas av skador i hjärnan och kan visa sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Varje år insjuknar uppemot 25000 personer i demenssjukdom i Sverige, de allra flesta är äldre personer.
Om du misstänker att du eller någon närstående är drabbad av demenssjukdom, även kallat kognitiv svikt, kan vi hjälpa till med utredning och eventuell behandling. Vi ger råd och stöd. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Våra läkare är specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare i allmänmedicin eller AT-läkare.
Vi har sedan vårdcentralen öppnade 2010 haft en fast läkargrupp och endast vid ett fåtal tillfällen behövt förstärka läkargruppen med inhyrd personal. Vi strävar alltid efter att ha en god läkarkontinuitet, det vill säga att du som patient ska få träffa en och samma läkare. Förutom nära samarbete med specialistläkare och slutenvården i Region Jönköping samarbetar vi med Aleris Röntgen, Jönköping som erbjuder MRT-undersökningar av hög kvalité och med god tillgänglighet.
Du bokar tid via vår telefonrådgivning på nummer 010-242 89 00. Vi har ett talsvarsystem som innebär att du får en tid när en sjuksköterska ringer upp dig.
Hos vår diabetessköterska får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer. Här erbjuds du regelbundna besök. Vi hjälper dig med provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av läkemedel och hjälpmedel. Vi har avtal med fotvårdsspecialist.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Läs mer på 1177.se
Diabetes typ 1, Vårdguiden 1177.se
Diabetes typ 2, Vårdguiden 1177.se
Psykosociala teamet på Lokstallarna arbetar inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen på primärvårdsnivå och tar emot dig som är 18 och äldre. Samtalsbehandlingen är korttidsinriktad. Vi utför bedömning av psykisk ohälsa, rådgivning och behandling. Åtgärderna riktar sig till dig som har lättare till måttliga besvär av depression, ångest, stress och oro eller befinner dig i en kris. Du behöver ingen remiss till oss utan kan själv ta kontakt för ställningstagande till lämplig åtgärd. Du behöver vara listad på Lokstallarna och inte ha en pågående kontakt med specialistpsykiatrin. Vi bedriver gruppbehandlingar, individuell samtalsterapi samt KBT online.
Boka tid
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00, knappval 4 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
Gruppbehandlingar på Lokstallarna
Följande gruppbehandlingar erbjuds på vår mottagning. Om du är intresserad av att delta så
är du välkommen att höra av dig via telefon: 010-242 89 00, knappval 4.
Unified Protocol (UP)
För dig med ångest och/ eller depressionsproblematik. Varje tillfälle har ett tema och mellan gruppträffarna kommer du att få arbeta på egen hand med hemuppgifter som bygger på det vi gemensamt har gått igenom. Behandlingen består av 8 tillfällen och en uppföljning erbjuds 2 månader efter avslutad behandling. Uppstart sker kontinuerligt och leds av vårdcentralens psykolog.
Att bygga motståndskraft – psykisk hälsa
För dig som vill stärka och bygga på psykisk hälsa. Varje tillfälle handlar om ett särskilt tema och du får uppgifter att göra hemma. Kursen består av 3 tillfällen. Uppstart sker kontinuerligt och leds av vårdcentralens psykolog.
Vardagsförändring med ReDO-metoden
För dig som besväras av stress eller utmattning och har svårt att hitta en fungerande struktur och aktivitetsbalans i vardagen. Behandlingen består av 10 tillfällen och 2 uppföljningstillfällen. Uppstart sker två gånger per
termin och leds av leg arbetsterapeut.
Hitta lugn och fokus i vardagen med Mindfulness
För dig som upplever stress eller oro och har svårt att leva i nuet och vill lära dig att använda dig av mindfulness, även kallad medveten närvaro som handlar om att vara här och nu. Behandlingen består av 8 tillfällen. Uppstart sker två gånger per termin och leds av leg arbetsterapeut
Läs mer
Psykisk hälsa, 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län
KBT på nätet, 1177 Vårdguiden, Region Jönköpings län
Vi på vårdcentralen har som uppgift att samordna vården för dem som är mest sjuka. Det kan vara du som har kroniska sjukdomar, med funktionsnedsättningar eller med andra komplexa behov. Det gäller oavsett ålder, diagnos och boendeform.
Om du som patient får ett nytt eller utökat behov av insatser från sjukvården eller socialtjänsten när du ligger på sjukhus så har du rätt att få en fast vårdkontakt. I Region Jönköpings län är det vårdsamordnaren på den vårdcentral där du är listad som ska vara din fasta vårdkontakt. Vårdsamordnaren hjälper till att hålla kontakten mellan de olika aktörerna som är inblandade i din vård. Har du några frågor kan du alltid vända dig till din vårdsamordnare.
Hos oss får du råd och stöd i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck och dina blodfetter, diskutera din medicinering eller ordinera dig till provtagning.
Ring oss för att boka tid för blodtryckskontroll eller kontakta oss via 1177 direkt.
Dags att förnya ditt recept? Vi kan hjälpa dig på fler sätt!
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via e-tjänsterna på 1177.se. Denna tjänst kräver BankID. Logga in på 1177.se
Via telefon. Ring oss på 010-242 89 00 och lämna ditt nummer så ringer en av våra sjuksköterskor upp när det är din tur.
Behöver du ett intyg till en myndighet eller arbetsgivare? Ska du ta körkort och behöver ett körkortsintyg eller är du sjuk och behöver ställa in en resa? Hos oss får du hjälp med intyg. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg. Det är E-hälsomyndigheten som har regeringens uppdrag att ta fram ett vaccinationsintyg. Detta kan du själv beställa på E-hälsomyndighetens webbplats (länk)
Avgifter för olika intyg
Avgifter för intyg varierar beroende på vilken typ av intyg det gäller. Personalen kan svara på frågor om vad övriga intyg kan komma att kosta.
Vår inkontinenssköterska hjälper dig med utredning och rådgivning vid olika typer av urinläckage. Hon hjälper även till att prova ut hjälpmedel, både för kvinnor och män. Vid behov konsulteras läkare.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Läs mer på 1177.se
På vårt labb träffar du personal som hjälper dig med de flesta typer av prover – oavsett vem som ordinerat provtagningen.
Vi tar endast emot förbokade besök. Du kan själv boka en tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster (kräver BankID). Det går också bra att ringa vår telefonrådgivning på: 010-242 89 00.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Välkommen!
Distriktssköterska är en skyddad yrkestitel för en specialistutbildad sjuksköterska. Hos våra sjuksköterskor kan du bland annat få hjälp med:
- Sårvård och omläggningar
- Mindre olycksfall
- Hudutslag, eksem med mera
- Urinvägsinfektioner
- Blodtrycksmätning
- Suturtagning
- Vaccinationer
- Injektioner
På vår astma/KOL-mottagning får du hjälp med utredning och behandling vid astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Du får hjälp att hantera din sjukdom och stöd till ett aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-242 89 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden