I nöd och lust
Projektet I nöd och lust utvecklade ett stöd för äldre som vårdar sin partner i det gemensamma hemmet. Hur förändras parrelationen när min partner blir sjuk? Och hur kan vi bevara vår känsla av att var vi när rollerna ändras? Projektet undersökte rollförändringen som sker när partnern som är 65+ blir sjuk eller funktionsnedsatt. När man går från att vara ”bara partner” till att bli anhörig.
Hör projektledare, Sara Jonåker berätta om projekt I nöd och lust. Inspelad mars 2024.
Filmer som berör
I nöd och lust har tagit fram fem filmer om ämnen som är viktiga att beröra som anhörig eller för dig som möter anhöriga.
- Förändringen – När din partner behöver hjälp och stöd
- Flytten – Tankar kring särskilt boende
- Opratat – Det där vi inte säger
- Risken – för våld, övergrepp och kränkningar
- Oxytocin – om den viktiga beröringen
Filmerna finns som syntolkade. Filmen om Oxytocin finns även på engelska.
Material som öppnar för samtal
Att möta andra i liknande situation kan betyda mycket. Projektet har tagit fram både samtalsmaterial för dig som anhörig och dig som möter anhöriga. Allt material går att ladda ner eller beställa och är helt fria att använda.
Slutkonferensen och andra föreläsningar
Våren 2023 hölls slutkonferensen för projekt I nöd och lust. Ta gärna del av föreläsningarna. Bland annat föreläste forskaren Kerstin Uvnäs Mogren om Oxytocin.
Projekt I nöd och lust avslutades 2023.
Bräcke diakoni drev projektet, med medel från Allmänna arvsfonden, i samarbete med Nka (kompetenscentrum anhöriga), SPF Seniorerna och Anhörigas riksförbund.
Kontakt:
Sara Jonåker
Tel: 031-50 26 17
Finansiär:
Allmänna arvsfonden
Beställ material:
Här beställer du det skriftliga materialet
Filmer
Våra specialister i allmänmedicin hjälper dig med akuta och kroniska sjukdomar som inte kräver sjukhusvård. Här undersöker, utreder och behandlar vi dig. Vid behov kan vi remittera dig vidare. Ring oss på nummer 010-24 339 00 och lämna ett meddelande så ringer vi upp dig när det är din tur.
Om du är frisk och önskar en allmän hälsokontroll så kan vi hjälpa dig med det. Detta ingår ej i högkostnadsskyddet och besöket kostar 656 kr.
Välkommen till vår läkarmottagning.
Vi hjälper dig med alla dina vaccinationer – vid resor, mot influensa, TBE, lunginflammation och livmodershalscancer. TBE-vaccinering är helt avgiftsfritt (både vaccin och stick) för barn 3-18 år (från 19-årsdagen vanlig taxa).Vi kan också se över ditt grundskydd mot stelkramp, difteri och polio. Ring oss gärna om du är osäker på vilket skydd du behöver. Tänk på att höra av dig i god tid till oss om du ska ut och resa, eftersom vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen.
Välkommen att ringa till oss och boka tid för vaccination på telefonnummer 010-24 339 00.
Olika sjukdomar att vaccinera sig emot:
- Hepatit A
Virusinfektion som smittar via förorenat vatten och födoämnen. Ger leverinflammation som det kan ta lång tid att hämta sig från. - Hepatit B
Virusinfektion som smittar via blod och slemhinnor, t ex genom sexuella relationer eller sjukvård med dålig standard. Kan ge leverinflammation som kan bli kronisk. - ETEC
Toxinbildande colibakterier (ETEC) är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Infektionen överförs via förorenad mat eller vatten och utgör det största hälsoproblemet under vissa utlandsvistelser. - Influensa
Luftburen smitta som orsakar hög feber, muskelvärk och huvudvärk. - Kolera
En akut diarrésjukdom orsakad av bakterien Vibrio cholerae. Överförs via förorenat vatten eller dåligt tillagad mat. - Livmoderhalscancer
I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus. Två typer av detta virus: HPV16 och 18, anses ligga bakom ca 70 % av all livmoderhalscancer. - Malaria
Sjukdomen orsakas av en blodparasit som överförs till människor vid stick av malariamyggor. Symtom på malaria är feber, huvudvärk ont i kroppen och svettningar. Diarré och hosta kan också förekomma. - Pneumokocker
Bakterieinfektion som kan orsaka svår lunginflammation. - Polio (barnförlamning)
Virus som smittar via förorenad mat och dryck och leder till att delar av kroppen förlamas. Om andningsmuskulaturen förlamas kan sjukdomen få dödlig utgång. - Stelkramp
Stelkramp orsakas av en sporbildande bakterie, Clostridium tetani, som normalt finns i tarmen hos många djur men även i jord som gödslats. Bakterien växer till i sår och bildar ett gift som påverkar nerverna. Obehandlad leder den ofta till döden. - Difteri (äkta krupp)
Difteri orsakas av en bakterie, Corynebacterium diphtheriae, och smittar enbart mellan människor. Bakterien kan bilda ett gift som kan skada många av människans organsystem. - TBE (tick-borne encephalitis)
Fästingöverförd hjärnhinneinflammation. 1-2 veckor efter fästingbettet uppstår feber, huvudvärk och muskelvärk. Senare kan det centrala nervsystemet påverkas och ge hjärnhinneinflammation.
Öppet för provtagning helgfria vardagar
Måndag – Fredag 08.15-15.00
Lunch 12:00-13:00
På grund av transport av labbproverna kan inte alla prover tas för sent på eftermiddagen, men viss provtagning kan ske även efter ordinarie tider beroende på provets hållbarhet . Vill du veta vad som gäller för din provtagning är du välkommen att höra av dig till oss.
Boka provtagning
All provtagning bokas via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Prover kan bokas när som helst under dagen, men tänk på att välja en tidig tid om du behöver vara fastande. Väntetid kan förekomma på laboratoriet.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Hos våra erfarna sjuksköterskor kan du bland annat få hjälp med:
- Sårvård och omläggningar
- Mindre olycksfall
- Injektioner
- Blodtrycksmätning
- Suturtagning
- Hud – utslag, eksem mm.
- Urinvägsinfektioner
Vad är en fast läkarkontakt?
När du har en vårdkontakt med din fasta läkarkontakt ska hen ansvara för beslut som rör hela vårdförloppet så som undersökning, utredning, information om behandling och utredningsresultat. Den som är din fasta läkarkontakt är också ansvarig för att följa upp prover och läkemedel som bland annat rör dina kroniska sjukdomar. Detta kan ske i samverkan med läkare i slutenvården.
Hur går det till att få en fast läkarkontakt?
Under 2023 kommer vi att fortsätta arbetet med att fördela och dokumentera en fast läkarkontakt i våra patienters journaler. Till en början kommer vi att behöva prioritera vissa patientgrupper. Det kan vara personer med många kroniska diagnoser, hög risk för återinläggning på sjukhus, många läkemedel, beroendeframkallande läkemedel och eller behov av samverkan med kommunen eller psykiatrin. Vi uppskattar att alla våra listade patienter kommer ha en dokumenterad fast läkarkontakt om cirka två år.
Vad säger lagen och Region Jönköpings län?
Enligt Hälso-och sjukvårdslagen och Patientlagen ska du som patient ha möjlighet till en fast läkarkontakt. Inom primärvården gäller möjligheten till en fast läkarkontakt på den vårdcentral du är listad.
Inom Region Jönköpings län har du i nuläget inte rätt att välja vilken läkare som ska vara fast läkarkontakt. Du har rätt att framföra önskemål om vilken läkare du vill ha som och detta bör tillgodoses om det är möjligt. (Hämtat den 25 januari 2023, Folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län www.folkhalsaochsjukvard.rjl.se ).
Hos vår diabetessköterska får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Du erbjuds kontinuerliga besök och vi hjälper dig bl a med sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Du är välkommen att beställa recept på dina läkemedel hos oss!
Detta gör du med fördel minst en vecka innan dina läkemedel tar slut. Om du vet att dina läkemedel kommer ta slut mitt i sommaren eller kring jul och nyår bör du höra av dig en månad tidigare. Vi vill skriva ut beroendeframkallande läkemedel behöver du ringa oss, du kommer då få svara på frågor när du behöver recept på dessa läkemedel.
När det gäller receptfria läkemedel så har Region Jönköping tagit fram ett riktlinjer när vården kan hänvisa dig till Apoteket. Detta gäller vuxna och barn.
Meddelande via 1177
Skicka gärna ett meddelande via 1177-etjänster och beställ dina recept den vägen.
Du kan ringa också ringa oss på 010-24 339 00.
Tips!
- Vid sjukdomstillstånd av egenvårdskaraktär som beräknas gå över inom fyra veckor rekommenderas receptfri medicinering. Detta inkluderar kortvariga smärttillstånd, tillfälliga dyspeptiska besvär och tillfälliga förstoppningsbesvär.
- Vid pollenallergi rekommenderas för vuxna egenvård med receptfri medicinering under hela pollensäsongen om effekten är tillfredställande. För barn rekommenderas egenvård med receptfri medicinering under fyra veckor om effekten är tillfredställande. Som stöd för rekommendation av egenvård med receptfri medicinering finns sammanställningar framtagna av FAKTA lung-och allergisjukdomar samt FAKTA barn och ungdomars hälsa.
- Vid längre tillstånd av torrhet där sjukdom inte är orsak, såsom torr hud/torra ögon/torra slemhinnor (inklusive i underlivet), rekommenderas egenvård med receptfri medicinering.
Psykosociala teamet på Nyhälsan arbetar inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen på primärvårdsnivå och tar emot dig som är 18 och äldre. Samtalsbehandlingen är korttidsinriktad.
Här kan du få hjälp med ångestproblematik, stress, depression och krisreaktioner. Vi arbetar för att du ska kunna hantera och bearbeta svårigheter och problem i livet på ett sådant sätt att din psykiska hälsa förbättras och livskvaliteten ökar. Psykosociala teamet består av psykolog, kurator/kbt-terapeut och Leg hälso- och sjukvårdskurator. Vi kan erbjuda kognitiv beteendeterapi, KBT online, lösningsfokuserade/behandlande samtal, rådgivning och krissamtal.
Psykosociala enheten ger samtalsbehandling bland annat vid:
- Depression (lätt till medelsvår)
- Stressrelaterade tillstånd
- Ångest och ångestrelaterade tillstånd
- Krisreaktioner
- Psykosomatiska tillstånd
KBT online
Vi kan erbjuda KBT online vid problem med ångest, oro, depression, stress eller sömnproblem. Detta är en internetbaserad behandling, vilket innebär att du som patient får ta del av ditt behandlingsmaterial via datorn med stöd av en behandlande kurator.
Internetbehandling är en effektiv behandlingsmetod som fungerar för många i behov av hjälp. En individuell bedömning, där du möter behandlaren, görs för att avgöra om metoden är lämplig för dig.
Sömnföreläsning
Vi erbjuder sömnföreläsning, sista torsdagen varje månad (ej juni, juli, december) mellan klockan 15:30-17:00
Ring till oss för att anmäla dig.
Webbutbildning – Trygghet Ur Stöd
Alla vill sina barn det allra bästa och alla föräldrar behöver stöd ibland. Därför finns den här webbutbildningen. Den vänder sig till dig som är förälder med psykisk ohälsa eller NPF. Målet med utbildningen är att du ska känna dig tryggare och starkare i ditt föräldraskap. Webbutbildningen Trygghet Ur Stöd – Trust (brackediakoni.se)
Kontakt
Du kan kontakta oss på psykosociala teamet 08:00-17:00 på telefonnummer 010-24 339 00, knappval 4, och vi har uppringningstid tisdagar och torsdagar mellan 10:00 till 11:00. När du ringer oss ber vi dig berätta kortfattat om dina besvär och anledningen till att du söker oss. Vi gör tillsammans med dig en bedömning och kan därefter vid behov erbjuda behandling. Akuta ärenden hänvisar vi till psykiatriska klinikens akutmottagning, Eksjö mellan 08:00 och 16:00 (010-243 56 60) och Jönköping dygnet runt (010-242 30 10).
Välkommen till vår hälsomottagning där du kan få hjälp att förbättra dina levnadsvanor och förebygga sjukdom.
Hur du lever har stor betydelse för din hälsa och för risken att utveckla sjukdomar. Vi erbjuder hälsosamtal till alla det år du fyller 40, 50, 60 och 70 år via projektet hälsolyftet. Att må bra nu men även i framtiden är en av de viktigaste sakerna i livet. Det är ett tillfälle för dig att få en hälsoöversikt. Utbildad personal kommer kunna ge dig skräddarsydda råd så att du kan förbättra dina levnadsvanor och förebygga sjukdom. Vi tar upp frågor om kost, motion, sömn, stress, kolesterol och annat som kan påverka hur du mår.
Levnadsvanor har stor betydelse för din hälsa. Sunda vanor kan exempelvis förebygga 90 procent av all diabetes typ 2. 80 procent av alla hjärtinfarkter samt 30 procent av all cancer. Detta kan bli en start för ett hälsosammare liv eller en bekräftelse på att du är på rätt väg.
Undersökningen omfattar:
- Frågeformulär
- Blodprover för att kontrollera kolesterol och blodsocker
- Mätning av bland annat blodtryck, vikt och längd
- Hälsosamtal med en hälsokurva
Kostnad (inklusive prover): 100kr
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Behöver du ett intyg till en myndighet eller arbetsgivare? Ska du ta körkort och behöver ett körkortsintyg eller är du sjuk och behöver ställa in en resa?
Hos oss får du hjälp med intyg. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg. Det är E-hälsomyndigheten som har regeringens uppdrag att ta fram ett vaccinationsintyg. Detta kan du själv beställa på E-hälsomyndighetens webbplats (länk)
På vår rehabenhet arbetar sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog, beteendeterapeut och rehabsamordnare. Till oss är du välkommen för bedömning, råd om egenvård och behandling.
Hos oss är sjukgymnast/fysioterapeuterna första instans för bedömning av smärta och besvär från rörelseapparaten. Vi skräddarsyr ditt rehabiliteringsprogram och sätter in den kompetens som behövs för att du ska nå de uppsatta målen. Vi har gott samarbete med övriga yrkeskategorier. Om du behöver rehabilitering efter skada eller sjukdom är du också välkommen att höra av dig. Det behövs ingen remiss från läkare.
Om fysioterapeuterna bedömer att du behöver träning så finns möjlighet att träna i vårt lilla men välutrustade gym i Nässjö
Rehabteamet erbjuder
- Artrosskola
- Smärtskola
Nu startar vi digital artrosskola!
Vi gör då ett första mottagningsbesök innehållande en bedömning av ditt nuvarande status, tester, och du får fylla i ett formulär angående ditt nuvarande tillstånd. Sedan lägger vi upp en plan för genomförandet och ett uppföljande mottagningsbesök som avslut där vi ser om ditt tillstånd har förbättrats. Kontakta oss om du vill gå digital artrosskola.
Vi kan hjälpa dig med bl a rökavvänjning och spirometriundersökning. Du får hjälp att hantera din sjukdom och stöd till ett aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Skriftligt material
Våra specialister i allmänmedicin hjälper dig med akuta och kroniska sjukdomar som inte kräver sjukhusvård. Här undersöker, utreder och behandlar vi dig. Vid behov kan vi remittera dig vidare. Ring oss på nummer 010-24 339 00 och lämna ett meddelande så ringer vi upp dig när det är din tur.
Om du är frisk och önskar en allmän hälsokontroll så kan vi hjälpa dig med det. Detta ingår ej i högkostnadsskyddet och besöket kostar 656 kr.
Välkommen till vår läkarmottagning.
Vi hjälper dig med alla dina vaccinationer – vid resor, mot influensa, TBE, lunginflammation och livmodershalscancer. TBE-vaccinering är helt avgiftsfritt (både vaccin och stick) för barn 3-18 år (från 19-årsdagen vanlig taxa).Vi kan också se över ditt grundskydd mot stelkramp, difteri och polio. Ring oss gärna om du är osäker på vilket skydd du behöver. Tänk på att höra av dig i god tid till oss om du ska ut och resa, eftersom vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen.
Välkommen att ringa till oss och boka tid för vaccination på telefonnummer 010-24 339 00.
Olika sjukdomar att vaccinera sig emot:
- Hepatit A
Virusinfektion som smittar via förorenat vatten och födoämnen. Ger leverinflammation som det kan ta lång tid att hämta sig från. - Hepatit B
Virusinfektion som smittar via blod och slemhinnor, t ex genom sexuella relationer eller sjukvård med dålig standard. Kan ge leverinflammation som kan bli kronisk. - ETEC
Toxinbildande colibakterier (ETEC) är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Infektionen överförs via förorenad mat eller vatten och utgör det största hälsoproblemet under vissa utlandsvistelser. - Influensa
Luftburen smitta som orsakar hög feber, muskelvärk och huvudvärk. - Kolera
En akut diarrésjukdom orsakad av bakterien Vibrio cholerae. Överförs via förorenat vatten eller dåligt tillagad mat. - Livmoderhalscancer
I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus. Två typer av detta virus: HPV16 och 18, anses ligga bakom ca 70 % av all livmoderhalscancer. - Malaria
Sjukdomen orsakas av en blodparasit som överförs till människor vid stick av malariamyggor. Symtom på malaria är feber, huvudvärk ont i kroppen och svettningar. Diarré och hosta kan också förekomma. - Pneumokocker
Bakterieinfektion som kan orsaka svår lunginflammation. - Polio (barnförlamning)
Virus som smittar via förorenad mat och dryck och leder till att delar av kroppen förlamas. Om andningsmuskulaturen förlamas kan sjukdomen få dödlig utgång. - Stelkramp
Stelkramp orsakas av en sporbildande bakterie, Clostridium tetani, som normalt finns i tarmen hos många djur men även i jord som gödslats. Bakterien växer till i sår och bildar ett gift som påverkar nerverna. Obehandlad leder den ofta till döden. - Difteri (äkta krupp)
Difteri orsakas av en bakterie, Corynebacterium diphtheriae, och smittar enbart mellan människor. Bakterien kan bilda ett gift som kan skada många av människans organsystem. - TBE (tick-borne encephalitis)
Fästingöverförd hjärnhinneinflammation. 1-2 veckor efter fästingbettet uppstår feber, huvudvärk och muskelvärk. Senare kan det centrala nervsystemet påverkas och ge hjärnhinneinflammation.
Öppet för provtagning helgfria vardagar
Måndag – Fredag 08.15-15.00
Lunch 12:00-13:00
På grund av transport av labbproverna kan inte alla prover tas för sent på eftermiddagen, men viss provtagning kan ske även efter ordinarie tider beroende på provets hållbarhet . Vill du veta vad som gäller för din provtagning är du välkommen att höra av dig till oss.
Boka provtagning
All provtagning bokas via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Prover kan bokas när som helst under dagen, men tänk på att välja en tidig tid om du behöver vara fastande. Väntetid kan förekomma på laboratoriet.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Hos våra erfarna sjuksköterskor kan du bland annat få hjälp med:
- Sårvård och omläggningar
- Mindre olycksfall
- Injektioner
- Blodtrycksmätning
- Suturtagning
- Hud – utslag, eksem mm.
- Urinvägsinfektioner
Vad är en fast läkarkontakt?
När du har en vårdkontakt med din fasta läkarkontakt ska hen ansvara för beslut som rör hela vårdförloppet så som undersökning, utredning, information om behandling och utredningsresultat. Den som är din fasta läkarkontakt är också ansvarig för att följa upp prover och läkemedel som bland annat rör dina kroniska sjukdomar. Detta kan ske i samverkan med läkare i slutenvården.
Hur går det till att få en fast läkarkontakt?
Under 2023 kommer vi att fortsätta arbetet med att fördela och dokumentera en fast läkarkontakt i våra patienters journaler. Till en början kommer vi att behöva prioritera vissa patientgrupper. Det kan vara personer med många kroniska diagnoser, hög risk för återinläggning på sjukhus, många läkemedel, beroendeframkallande läkemedel och eller behov av samverkan med kommunen eller psykiatrin. Vi uppskattar att alla våra listade patienter kommer ha en dokumenterad fast läkarkontakt om cirka två år.
Vad säger lagen och Region Jönköpings län?
Enligt Hälso-och sjukvårdslagen och Patientlagen ska du som patient ha möjlighet till en fast läkarkontakt. Inom primärvården gäller möjligheten till en fast läkarkontakt på den vårdcentral du är listad.
Inom Region Jönköpings län har du i nuläget inte rätt att välja vilken läkare som ska vara fast läkarkontakt. Du har rätt att framföra önskemål om vilken läkare du vill ha som och detta bör tillgodoses om det är möjligt. (Hämtat den 25 januari 2023, Folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län www.folkhalsaochsjukvard.rjl.se ).
Hos vår diabetessköterska får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Du erbjuds kontinuerliga besök och vi hjälper dig bl a med sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Du är välkommen att beställa recept på dina läkemedel hos oss!
Detta gör du med fördel minst en vecka innan dina läkemedel tar slut. Om du vet att dina läkemedel kommer ta slut mitt i sommaren eller kring jul och nyår bör du höra av dig en månad tidigare. Vi vill skriva ut beroendeframkallande läkemedel behöver du ringa oss, du kommer då få svara på frågor när du behöver recept på dessa läkemedel.
När det gäller receptfria läkemedel så har Region Jönköping tagit fram ett riktlinjer när vården kan hänvisa dig till Apoteket. Detta gäller vuxna och barn.
Meddelande via 1177
Skicka gärna ett meddelande via 1177-etjänster och beställ dina recept den vägen.
Du kan ringa också ringa oss på 010-24 339 00.
Tips!
- Vid sjukdomstillstånd av egenvårdskaraktär som beräknas gå över inom fyra veckor rekommenderas receptfri medicinering. Detta inkluderar kortvariga smärttillstånd, tillfälliga dyspeptiska besvär och tillfälliga förstoppningsbesvär.
- Vid pollenallergi rekommenderas för vuxna egenvård med receptfri medicinering under hela pollensäsongen om effekten är tillfredställande. För barn rekommenderas egenvård med receptfri medicinering under fyra veckor om effekten är tillfredställande. Som stöd för rekommendation av egenvård med receptfri medicinering finns sammanställningar framtagna av FAKTA lung-och allergisjukdomar samt FAKTA barn och ungdomars hälsa.
- Vid längre tillstånd av torrhet där sjukdom inte är orsak, såsom torr hud/torra ögon/torra slemhinnor (inklusive i underlivet), rekommenderas egenvård med receptfri medicinering.
Psykosociala teamet på Nyhälsan arbetar inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen på primärvårdsnivå och tar emot dig som är 18 och äldre. Samtalsbehandlingen är korttidsinriktad.
Här kan du få hjälp med ångestproblematik, stress, depression och krisreaktioner. Vi arbetar för att du ska kunna hantera och bearbeta svårigheter och problem i livet på ett sådant sätt att din psykiska hälsa förbättras och livskvaliteten ökar. Psykosociala teamet består av psykolog, kurator/kbt-terapeut och Leg hälso- och sjukvårdskurator. Vi kan erbjuda kognitiv beteendeterapi, KBT online, lösningsfokuserade/behandlande samtal, rådgivning och krissamtal.
Psykosociala enheten ger samtalsbehandling bland annat vid:
- Depression (lätt till medelsvår)
- Stressrelaterade tillstånd
- Ångest och ångestrelaterade tillstånd
- Krisreaktioner
- Psykosomatiska tillstånd
KBT online
Vi kan erbjuda KBT online vid problem med ångest, oro, depression, stress eller sömnproblem. Detta är en internetbaserad behandling, vilket innebär att du som patient får ta del av ditt behandlingsmaterial via datorn med stöd av en behandlande kurator.
Internetbehandling är en effektiv behandlingsmetod som fungerar för många i behov av hjälp. En individuell bedömning, där du möter behandlaren, görs för att avgöra om metoden är lämplig för dig.
Sömnföreläsning
Vi erbjuder sömnföreläsning, sista torsdagen varje månad (ej juni, juli, december) mellan klockan 15:30-17:00
Ring till oss för att anmäla dig.
Webbutbildning – Trygghet Ur Stöd
Alla vill sina barn det allra bästa och alla föräldrar behöver stöd ibland. Därför finns den här webbutbildningen. Den vänder sig till dig som är förälder med psykisk ohälsa eller NPF. Målet med utbildningen är att du ska känna dig tryggare och starkare i ditt föräldraskap. Webbutbildningen Trygghet Ur Stöd – Trust (brackediakoni.se)
Kontakt
Du kan kontakta oss på psykosociala teamet 08:00-17:00 på telefonnummer 010-24 339 00, knappval 4, och vi har uppringningstid tisdagar och torsdagar mellan 10:00 till 11:00. När du ringer oss ber vi dig berätta kortfattat om dina besvär och anledningen till att du söker oss. Vi gör tillsammans med dig en bedömning och kan därefter vid behov erbjuda behandling. Akuta ärenden hänvisar vi till psykiatriska klinikens akutmottagning, Eksjö mellan 08:00 och 16:00 (010-243 56 60) och Jönköping dygnet runt (010-242 30 10).
Välkommen till vår hälsomottagning där du kan få hjälp att förbättra dina levnadsvanor och förebygga sjukdom.
Hur du lever har stor betydelse för din hälsa och för risken att utveckla sjukdomar. Vi erbjuder hälsosamtal till alla det år du fyller 40, 50, 60 och 70 år via projektet hälsolyftet. Att må bra nu men även i framtiden är en av de viktigaste sakerna i livet. Det är ett tillfälle för dig att få en hälsoöversikt. Utbildad personal kommer kunna ge dig skräddarsydda råd så att du kan förbättra dina levnadsvanor och förebygga sjukdom. Vi tar upp frågor om kost, motion, sömn, stress, kolesterol och annat som kan påverka hur du mår.
Levnadsvanor har stor betydelse för din hälsa. Sunda vanor kan exempelvis förebygga 90 procent av all diabetes typ 2. 80 procent av alla hjärtinfarkter samt 30 procent av all cancer. Detta kan bli en start för ett hälsosammare liv eller en bekräftelse på att du är på rätt väg.
Undersökningen omfattar:
- Frågeformulär
- Blodprover för att kontrollera kolesterol och blodsocker
- Mätning av bland annat blodtryck, vikt och längd
- Hälsosamtal med en hälsokurva
Kostnad (inklusive prover): 100kr
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Behöver du ett intyg till en myndighet eller arbetsgivare? Ska du ta körkort och behöver ett körkortsintyg eller är du sjuk och behöver ställa in en resa?
Hos oss får du hjälp med intyg. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg. Det är E-hälsomyndigheten som har regeringens uppdrag att ta fram ett vaccinationsintyg. Detta kan du själv beställa på E-hälsomyndighetens webbplats (länk)
På vår rehabenhet arbetar sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog, beteendeterapeut och rehabsamordnare. Till oss är du välkommen för bedömning, råd om egenvård och behandling.
Hos oss är sjukgymnast/fysioterapeuterna första instans för bedömning av smärta och besvär från rörelseapparaten. Vi skräddarsyr ditt rehabiliteringsprogram och sätter in den kompetens som behövs för att du ska nå de uppsatta målen. Vi har gott samarbete med övriga yrkeskategorier. Om du behöver rehabilitering efter skada eller sjukdom är du också välkommen att höra av dig. Det behövs ingen remiss från läkare.
Om fysioterapeuterna bedömer att du behöver träning så finns möjlighet att träna i vårt lilla men välutrustade gym i Nässjö
Rehabteamet erbjuder
- Artrosskola
- Smärtskola
Nu startar vi digital artrosskola!
Vi gör då ett första mottagningsbesök innehållande en bedömning av ditt nuvarande status, tester, och du får fylla i ett formulär angående ditt nuvarande tillstånd. Sedan lägger vi upp en plan för genomförandet och ett uppföljande mottagningsbesök som avslut där vi ser om ditt tillstånd har förbättrats. Kontakta oss om du vill gå digital artrosskola.
Vi kan hjälpa dig med bl a rökavvänjning och spirometriundersökning. Du får hjälp att hantera din sjukdom och stöd till ett aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Föreläsningar
Våra specialister i allmänmedicin hjälper dig med akuta och kroniska sjukdomar som inte kräver sjukhusvård. Här undersöker, utreder och behandlar vi dig. Vid behov kan vi remittera dig vidare. Ring oss på nummer 010-24 339 00 och lämna ett meddelande så ringer vi upp dig när det är din tur.
Om du är frisk och önskar en allmän hälsokontroll så kan vi hjälpa dig med det. Detta ingår ej i högkostnadsskyddet och besöket kostar 656 kr.
Välkommen till vår läkarmottagning.
Vi hjälper dig med alla dina vaccinationer – vid resor, mot influensa, TBE, lunginflammation och livmodershalscancer. TBE-vaccinering är helt avgiftsfritt (både vaccin och stick) för barn 3-18 år (från 19-årsdagen vanlig taxa).Vi kan också se över ditt grundskydd mot stelkramp, difteri och polio. Ring oss gärna om du är osäker på vilket skydd du behöver. Tänk på att höra av dig i god tid till oss om du ska ut och resa, eftersom vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen.
Välkommen att ringa till oss och boka tid för vaccination på telefonnummer 010-24 339 00.
Olika sjukdomar att vaccinera sig emot:
- Hepatit A
Virusinfektion som smittar via förorenat vatten och födoämnen. Ger leverinflammation som det kan ta lång tid att hämta sig från. - Hepatit B
Virusinfektion som smittar via blod och slemhinnor, t ex genom sexuella relationer eller sjukvård med dålig standard. Kan ge leverinflammation som kan bli kronisk. - ETEC
Toxinbildande colibakterier (ETEC) är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Infektionen överförs via förorenad mat eller vatten och utgör det största hälsoproblemet under vissa utlandsvistelser. - Influensa
Luftburen smitta som orsakar hög feber, muskelvärk och huvudvärk. - Kolera
En akut diarrésjukdom orsakad av bakterien Vibrio cholerae. Överförs via förorenat vatten eller dåligt tillagad mat. - Livmoderhalscancer
I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus. Två typer av detta virus: HPV16 och 18, anses ligga bakom ca 70 % av all livmoderhalscancer. - Malaria
Sjukdomen orsakas av en blodparasit som överförs till människor vid stick av malariamyggor. Symtom på malaria är feber, huvudvärk ont i kroppen och svettningar. Diarré och hosta kan också förekomma. - Pneumokocker
Bakterieinfektion som kan orsaka svår lunginflammation. - Polio (barnförlamning)
Virus som smittar via förorenad mat och dryck och leder till att delar av kroppen förlamas. Om andningsmuskulaturen förlamas kan sjukdomen få dödlig utgång. - Stelkramp
Stelkramp orsakas av en sporbildande bakterie, Clostridium tetani, som normalt finns i tarmen hos många djur men även i jord som gödslats. Bakterien växer till i sår och bildar ett gift som påverkar nerverna. Obehandlad leder den ofta till döden. - Difteri (äkta krupp)
Difteri orsakas av en bakterie, Corynebacterium diphtheriae, och smittar enbart mellan människor. Bakterien kan bilda ett gift som kan skada många av människans organsystem. - TBE (tick-borne encephalitis)
Fästingöverförd hjärnhinneinflammation. 1-2 veckor efter fästingbettet uppstår feber, huvudvärk och muskelvärk. Senare kan det centrala nervsystemet påverkas och ge hjärnhinneinflammation.
Öppet för provtagning helgfria vardagar
Måndag – Fredag 08.15-15.00
Lunch 12:00-13:00
På grund av transport av labbproverna kan inte alla prover tas för sent på eftermiddagen, men viss provtagning kan ske även efter ordinarie tider beroende på provets hållbarhet . Vill du veta vad som gäller för din provtagning är du välkommen att höra av dig till oss.
Boka provtagning
All provtagning bokas via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Prover kan bokas när som helst under dagen, men tänk på att välja en tidig tid om du behöver vara fastande. Väntetid kan förekomma på laboratoriet.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Hos våra erfarna sjuksköterskor kan du bland annat få hjälp med:
- Sårvård och omläggningar
- Mindre olycksfall
- Injektioner
- Blodtrycksmätning
- Suturtagning
- Hud – utslag, eksem mm.
- Urinvägsinfektioner
Vad är en fast läkarkontakt?
När du har en vårdkontakt med din fasta läkarkontakt ska hen ansvara för beslut som rör hela vårdförloppet så som undersökning, utredning, information om behandling och utredningsresultat. Den som är din fasta läkarkontakt är också ansvarig för att följa upp prover och läkemedel som bland annat rör dina kroniska sjukdomar. Detta kan ske i samverkan med läkare i slutenvården.
Hur går det till att få en fast läkarkontakt?
Under 2023 kommer vi att fortsätta arbetet med att fördela och dokumentera en fast läkarkontakt i våra patienters journaler. Till en början kommer vi att behöva prioritera vissa patientgrupper. Det kan vara personer med många kroniska diagnoser, hög risk för återinläggning på sjukhus, många läkemedel, beroendeframkallande läkemedel och eller behov av samverkan med kommunen eller psykiatrin. Vi uppskattar att alla våra listade patienter kommer ha en dokumenterad fast läkarkontakt om cirka två år.
Vad säger lagen och Region Jönköpings län?
Enligt Hälso-och sjukvårdslagen och Patientlagen ska du som patient ha möjlighet till en fast läkarkontakt. Inom primärvården gäller möjligheten till en fast läkarkontakt på den vårdcentral du är listad.
Inom Region Jönköpings län har du i nuläget inte rätt att välja vilken läkare som ska vara fast läkarkontakt. Du har rätt att framföra önskemål om vilken läkare du vill ha som och detta bör tillgodoses om det är möjligt. (Hämtat den 25 januari 2023, Folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län www.folkhalsaochsjukvard.rjl.se ).
Hos vår diabetessköterska får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Du erbjuds kontinuerliga besök och vi hjälper dig bl a med sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Du är välkommen att beställa recept på dina läkemedel hos oss!
Detta gör du med fördel minst en vecka innan dina läkemedel tar slut. Om du vet att dina läkemedel kommer ta slut mitt i sommaren eller kring jul och nyår bör du höra av dig en månad tidigare. Vi vill skriva ut beroendeframkallande läkemedel behöver du ringa oss, du kommer då få svara på frågor när du behöver recept på dessa läkemedel.
När det gäller receptfria läkemedel så har Region Jönköping tagit fram ett riktlinjer när vården kan hänvisa dig till Apoteket. Detta gäller vuxna och barn.
Meddelande via 1177
Skicka gärna ett meddelande via 1177-etjänster och beställ dina recept den vägen.
Du kan ringa också ringa oss på 010-24 339 00.
Tips!
- Vid sjukdomstillstånd av egenvårdskaraktär som beräknas gå över inom fyra veckor rekommenderas receptfri medicinering. Detta inkluderar kortvariga smärttillstånd, tillfälliga dyspeptiska besvär och tillfälliga förstoppningsbesvär.
- Vid pollenallergi rekommenderas för vuxna egenvård med receptfri medicinering under hela pollensäsongen om effekten är tillfredställande. För barn rekommenderas egenvård med receptfri medicinering under fyra veckor om effekten är tillfredställande. Som stöd för rekommendation av egenvård med receptfri medicinering finns sammanställningar framtagna av FAKTA lung-och allergisjukdomar samt FAKTA barn och ungdomars hälsa.
- Vid längre tillstånd av torrhet där sjukdom inte är orsak, såsom torr hud/torra ögon/torra slemhinnor (inklusive i underlivet), rekommenderas egenvård med receptfri medicinering.
Psykosociala teamet på Nyhälsan arbetar inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen på primärvårdsnivå och tar emot dig som är 18 och äldre. Samtalsbehandlingen är korttidsinriktad.
Här kan du få hjälp med ångestproblematik, stress, depression och krisreaktioner. Vi arbetar för att du ska kunna hantera och bearbeta svårigheter och problem i livet på ett sådant sätt att din psykiska hälsa förbättras och livskvaliteten ökar. Psykosociala teamet består av psykolog, kurator/kbt-terapeut och Leg hälso- och sjukvårdskurator. Vi kan erbjuda kognitiv beteendeterapi, KBT online, lösningsfokuserade/behandlande samtal, rådgivning och krissamtal.
Psykosociala enheten ger samtalsbehandling bland annat vid:
- Depression (lätt till medelsvår)
- Stressrelaterade tillstånd
- Ångest och ångestrelaterade tillstånd
- Krisreaktioner
- Psykosomatiska tillstånd
KBT online
Vi kan erbjuda KBT online vid problem med ångest, oro, depression, stress eller sömnproblem. Detta är en internetbaserad behandling, vilket innebär att du som patient får ta del av ditt behandlingsmaterial via datorn med stöd av en behandlande kurator.
Internetbehandling är en effektiv behandlingsmetod som fungerar för många i behov av hjälp. En individuell bedömning, där du möter behandlaren, görs för att avgöra om metoden är lämplig för dig.
Sömnföreläsning
Vi erbjuder sömnföreläsning, sista torsdagen varje månad (ej juni, juli, december) mellan klockan 15:30-17:00
Ring till oss för att anmäla dig.
Webbutbildning – Trygghet Ur Stöd
Alla vill sina barn det allra bästa och alla föräldrar behöver stöd ibland. Därför finns den här webbutbildningen. Den vänder sig till dig som är förälder med psykisk ohälsa eller NPF. Målet med utbildningen är att du ska känna dig tryggare och starkare i ditt föräldraskap. Webbutbildningen Trygghet Ur Stöd – Trust (brackediakoni.se)
Kontakt
Du kan kontakta oss på psykosociala teamet 08:00-17:00 på telefonnummer 010-24 339 00, knappval 4, och vi har uppringningstid tisdagar och torsdagar mellan 10:00 till 11:00. När du ringer oss ber vi dig berätta kortfattat om dina besvär och anledningen till att du söker oss. Vi gör tillsammans med dig en bedömning och kan därefter vid behov erbjuda behandling. Akuta ärenden hänvisar vi till psykiatriska klinikens akutmottagning, Eksjö mellan 08:00 och 16:00 (010-243 56 60) och Jönköping dygnet runt (010-242 30 10).
Välkommen till vår hälsomottagning där du kan få hjälp att förbättra dina levnadsvanor och förebygga sjukdom.
Hur du lever har stor betydelse för din hälsa och för risken att utveckla sjukdomar. Vi erbjuder hälsosamtal till alla det år du fyller 40, 50, 60 och 70 år via projektet hälsolyftet. Att må bra nu men även i framtiden är en av de viktigaste sakerna i livet. Det är ett tillfälle för dig att få en hälsoöversikt. Utbildad personal kommer kunna ge dig skräddarsydda råd så att du kan förbättra dina levnadsvanor och förebygga sjukdom. Vi tar upp frågor om kost, motion, sömn, stress, kolesterol och annat som kan påverka hur du mår.
Levnadsvanor har stor betydelse för din hälsa. Sunda vanor kan exempelvis förebygga 90 procent av all diabetes typ 2. 80 procent av alla hjärtinfarkter samt 30 procent av all cancer. Detta kan bli en start för ett hälsosammare liv eller en bekräftelse på att du är på rätt väg.
Undersökningen omfattar:
- Frågeformulär
- Blodprover för att kontrollera kolesterol och blodsocker
- Mätning av bland annat blodtryck, vikt och längd
- Hälsosamtal med en hälsokurva
Kostnad (inklusive prover): 100kr
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden
Behöver du ett intyg till en myndighet eller arbetsgivare? Ska du ta körkort och behöver ett körkortsintyg eller är du sjuk och behöver ställa in en resa?
Hos oss får du hjälp med intyg. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden.
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg. Det är E-hälsomyndigheten som har regeringens uppdrag att ta fram ett vaccinationsintyg. Detta kan du själv beställa på E-hälsomyndighetens webbplats (länk)
På vår rehabenhet arbetar sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog, beteendeterapeut och rehabsamordnare. Till oss är du välkommen för bedömning, råd om egenvård och behandling.
Hos oss är sjukgymnast/fysioterapeuterna första instans för bedömning av smärta och besvär från rörelseapparaten. Vi skräddarsyr ditt rehabiliteringsprogram och sätter in den kompetens som behövs för att du ska nå de uppsatta målen. Vi har gott samarbete med övriga yrkeskategorier. Om du behöver rehabilitering efter skada eller sjukdom är du också välkommen att höra av dig. Det behövs ingen remiss från läkare.
Om fysioterapeuterna bedömer att du behöver träning så finns möjlighet att träna i vårt lilla men välutrustade gym i Nässjö
Rehabteamet erbjuder
- Artrosskola
- Smärtskola
Nu startar vi digital artrosskola!
Vi gör då ett första mottagningsbesök innehållande en bedömning av ditt nuvarande status, tester, och du får fylla i ett formulär angående ditt nuvarande tillstånd. Sedan lägger vi upp en plan för genomförandet och ett uppföljande mottagningsbesök som avslut där vi ser om ditt tillstånd har förbättrats. Kontakta oss om du vill gå digital artrosskola.
Vi kan hjälpa dig med bl a rökavvänjning och spirometriundersökning. Du får hjälp att hantera din sjukdom och stöd till ett aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss telefon 010-24 339 00 eller e-tjänsterna på 1777 vårdguiden