Hoppa till sidans innehåll

Förbättringsarbete kring sjukskrivningar för personer med psykisk ohälsa

24 maj 2024

Här kommer lite information kring årets förbättringsarbete hos oss på Vårdcentralen Nyhälsan. Vi blir mycket glada om du vill delge oss vad du tänker kring detta. Kanske är det till och med så att du vill vara med i vår arbetsgrupp?

Förbättringsarbetets syfte och önskade utfall:
Förbättringsarbetet ska leda till synlig nytta för de som är listade hos oss.

Fokusgrupp:
Unga vuxna (<40 år) med psykisk ohälsa och eller beroendeproblematik.

Bakgrund:
Under 2022 och 2023 har vi arbetat med förbättringar gällande kortare sjukskrivningar, ökad teamsamverkan under rehabiliteringsprocessen och restriktivare förskrivning av beroendeframkallande preparat. Personalen har gått ACT-utbildning i regionens regi och vi har provat delar ur sömnskolan för att få en insyn i vad det innebär. Vi har nu två samtalsterapeuter som arbetar med KBT och ACT samt föreläser om sömn. Vi erbjuder även internetbaserade behandlingsprogram.

Under året 2024 önskar vi fortsätta utveckla teamarbetet och sätta strukturerna för en uppdaterad sjukskrivningsrutin gällande sjukskrivningar för personer med psykisk ohälsa.

Vi har börjat ”paketera” rehabiliteringsprocessen så att det ska bli tydligt vad vi kan erbjuda för hjälp (både för oss själva och för dem vi finns till för). Vi kan då synkronisera förväntningarna och vi kan tillsammans med dig som patient upprätta en tydlig rehabiliteringsplan som alla berörda arbetar utifrån.

Våra mål är att öka förskrivningen av Fysisk aktivitet på Recept, fokusera mer på levnadsvanor och sömnvanor, samt minska förskrivningen av beroendeframkallande sömnläkemedel. Mer information om förskrivning av beroendeframkallande läkemedel finner du på vår hemsida.

Patientrepresentation:
Det finns möjlighet för dig som patient att vara med i vår arbetsgrupp. Samarbetet utformas individuellt, det kan handla om att delta på dialogmöten och arbetsmöten. Det kan även bestå av att svara på frågor, komma med idéer och eller poängtera vad som är viktigt för er/dig som verksamheten finns till för.

Kontakta mig så får du veta mer!

Elin Bergqvist
Gruppchef och kvalitetsombud
brackediakonivardcentralen.nyhalsan@rjl.se