Det här kan vi hjälpa till med
Vi tar endast emot bokade besök för provtagning.
Bra att veta
- Vi tar prover som är ordinerade av läkare hos oss. Vi tar även prover enligt remiss från annan vårdgivare, glöm inte remissen. Prover som ska till Sahlgrenska måste tas måndag-onsdag.
- Var uppmärksam på de provtagningsanvisningar du fått, exempelvis om du ska vara fastande (12 timmar) eller inte. Brukar vara uppmärkt med ett litet ” f ”. Du får dricka vatten.
- Järn eller testosteron: provtagning måste ske innan kl. 10.00, testosteron ska med fördel tas på fastande mage. Det är bra att vila 15 min inför provtagningen.
- Barn är önskvärt att de har emla (bedövningsplåster) första gången de kommer till oss för provtagning. Det kan underlätta för barnet i en ny upplevelse. Emla finns att hämta på vårdcentralen i receptionen inför besöket.
Meddela vid bokning om du är infektionskänslig (ex vid cellgiftsbehandling), om du är stickrädd eller svårstucken så hjälper vi dig på bästa sätt. När du kommer på ditt besök checkar du in dig i vår självbetjäningsdisk i väntrummet. Skall enbart avföring- och urinprov lämnas anmäler du dig i receptionen.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Om du har en akut infektionssjukdom kan du få träffa vår avancerade primärvårdssjuksköterska (APS) eller läkare för råd och behandling. Vår APS-sjuksköterska är specialutbildad på infektionssjukdomar och kan, vid behov remittera dig till röntgen eller specialistklinik.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100.
Lästips: www.antibiotikaellerinte.se
På vår diabetesmottagning erbjuder vi kontinuerliga besök och kan hjälpa dig med bland annat sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100
Läs mer på 1177.se
Vaccin mot lunginflammation
Regionfullmäktige har beslutat att vaccin mot pneumokocker blir kostnadsfritt för personer i riskgrupp samt för personer året de fyller 75 år från 17/3 2023. Avgiftsfriheten gäller personer som är folkbokförda i Västra Götaland.
Med riskgrupp menas följande:
- Kronisk hjärtsjukdom
- Kronisk lungsjukdom(KOL alt svår astma)
- Tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion/försämrad hostkraft (extrem fetma alt Morbus Down).
- Kronisk leversjukdom
- Kronisk njursvikt
- Diabetes mellitus
- Bristande mjältfunktion/saknar mjälte
- Cystisk fibros
- Likvorläckage eller barriärskada till följd av kirurgi eller trauma mot skallen
- Kokleaimplantat
- Nedsatt immunförsvar p g a sjukdom eller behandling.
- Organtransplantation
Källa: Folkhälsomyndigheten
Avgiftsfritt kikhostevaccin till gravida
Regionfullmäktige har beslutat att erbjuda vaccin mot kikhosta avgiftsfritt för gravida som är folkbokförda i Västra Götaland samt för gravid som söker asyl och personer som vistas i Västra Götaland utan tillstånd. Syftet med beslutet är att skydda de allra yngsta spädbarnen mot svår sjukdom. Det är särskilt viktigt för barn som är födda för tidigt eftersom de löper störst risk att bli svårt sjuka.
Fästing, TBE
Vi vaccinerar mot TBE som är en fästingöverförd hjärninflammation.
Vaccination för barn och personer under 50 år:
- 3 doser tas under första året.
- Dos 4 tas efter 3 år.
- Dos 5 och följande tas vart 5:e år.
Vaccination för personer över 50 år:
- 4 doser tas under första året.
- Dos 5 tas efter 3 år.
- Dos 6 och följande tas vart 5:e år.
Läs mer på vårdguiden 1177: Vaccination mot TBE eller på www.fasting.nu
Säsongsinfluensa
Du har större risk att bli sjuk och bör vaccinera dig om du är:
- 65 år och äldre
- gravid efter graviditetsvecka 12
vuxen eller barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
- kronisk hjärtsjukdom,
- kronisk lungsjukdom, till exempel kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svår/instabil astma,
- andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (fetma, neuromuskulära sjukdomar och flerfunktionsnedsättning)
- kronisk lever- eller njursvikt
- diabetes typ 1 och 2,
- tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
Källa: Smittskydd Västra Götaland
Läs mer på vårdguiden 1177: Vaccination mot säsongsinfluensan
Resevaccin
Ska du resa utomlands? Välkommen att ringa oss om du är osäker på vilket skydd du behöver. Vilka vaccinationer du bör ta beror på resmål, reslängd och dina tidigare vaccinationer. Tänk på att höra av dig i god tid till oss om du ska ut och resa, vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen. Förbered dig gärna och fyll i ett vaccinationsformulär innan du kontaktar oss.
Läs mer på vårdguiden 1177: Reseråd och vaccinationer
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100
För prisuppgifter se Patientavgiftshandboken
Hos oss i Psykisk hälsa-teamet kan du få hjälp med exempelvis ångestproblematik, depression och stressrelaterad psykisk ohälsa. Kontakten inleds med ett bedömningssamtal och därefter utvärderas om kontakten ska fortsätta eller om det finns något annat alternativ som är mer lämpligt. Vi erbjuder inga långtidsterapier, därför är det bra att innan du söker kontakt med oss fundera över vad du önskar hjälp med.
Vi erbjuder också KBT (Kognitiv Beteendeterapi) på nätet, en tjänst du når via inloggning på 1177 via BankID och där du får arbeta självständigt med ett självhjälpsprogram online samtidigt som du har skriftlig kontakt på distans en gång i veckan med behandlare. Detta passar dig som kanske har svårt att komma ifrån dagtid och som är motiverad att arbeta självständigt med olika uppgifter.
För att få kontakt med oss vänder du dig direkt till oss på vårdcentralen via telefon 0511-700 100 eller via vår tjänst Bräcke digital kontakt. Ditt ärende fördelas därefter i teamet och sedan får du en kallelse till ett första bedömningsbesök.
På vår astma/KOL mottagning får du hjälp av vårt team som utreder och behandlar astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Vi kan hjälpa dig med bl a rökavvänjning och spirometriundersökning. Du får hjälp att förebygga problem och stöd till ett friskare och mer aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100
Vår systerverksamhet Bräcke rehabmottagning Skara finns i samma lokaler som oss. Här kan du träffa fysioteraputer och arbetsterapeuter, med eller utan remiss.
Fysioterapi
Har du ont i din rygg, dina knän, höfter, fötter eller axlar? Personalen på Bräcke rehabmottagning Skara kan hjälpa dig att ta reda på vad som orsakar smärtan. Och hjälpa dig att bli av med eller hantera den. Vi tar också emot dig som har besvär med stress, sömn eller långvarig smärta. Du behöver ingen remiss för att komma till oss.
Arbetsterapi
En arbetsterapeut kan hjälpa dig som har en skada, sjukdom eller medfödd funktionsnedsättning som gör att du har svårt att klara vardagliga aktiviteter. Om du inte kan ta dig till mottagningen, erbjuder vi rehab på plats i ditt eget hem.
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via vår tjänst Bräcke digital kontakt där du när som helst på dygnet enkelt loggar in med BankID och beskriver vilka recept du vill förnya. Logga in på Bräcke digital kontakt.
Via telefon. Ring oss på 0511-700 100, knappval 4. Du talar in ett meddelande där du uppger namn, personnummer, läkemedlets namn och styrka. Vi bemannar telefonen helgfri måndag–fredag kl 08.00–17.00
Via e-tjänsterna på 1177.se. Denna tjänst kräver BankID. Logga in på 1177.se
När vi skickat receptfår du ett SMS eller en bekräftelse direkt i den digitala kontakten.
Beställ i god tid
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan dina mediciner tar slut. På grund av att många patienter ber om receptförnyelse varje vecka behöver våra läkare få dina önskemål senast 10 arbetsdagar innan det är slut, gärna tidigare. Vi har ingen möjlighet att ta emot receptönskemål i receptionen.
Vi hjälper dig med akuta besvär som inte kräver sjukhusvård och undersöker, utreder och behandlar alternativt remitterar om det finns behov av det.
Utöver arbetet på mottagningen är våra läkare också kopplade till vår BVC och har medicinska insatser på kommunens äldreboenden och hemsjukvård.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100
Behöver du ett intyg till en myndighet eller arbetsgivare? Ska du ta körkort och behöver ett körkortsintyg eller är du sjuk och behöver ställa in en resa? Hos oss får du hjälp med intyg. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vi utfärdar intyg i mån av tid och möjlighet då vi behöver prioritera det medicinskt angelägna i första hand. Väntetiderna på intyg kan därför bli långa och vid brådskande intyg kan det vara bättre att kontakta privatläkare. Vi kan inte utfärda förstadagsintyg.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg. Det är E-hälsomyndigheten som har regeringens uppdrag att ta fram ett vaccinationsintyg. Detta kan du själv beställa på E-hälsomyndighetens webbplats
Välkommen till vår prickmottagning! Här har våra läkare möjlighet att undersöka en eller flera av dina hudförändringar i detalj med ett dermatoskop, ett slags förstoringsglas för huden.
Läkaren har möjlighet att fotodokumentera och spara bilder på den/de aktuella hudförändringarna i din journal. Om läkaren inte kan ställa en säker diagnos eller misstänker att du har en hudförändring som behöver behandling kan bilderna skickas vidare till hudläkare för ytterligare bedömning.
Prickmottagningen schemaläggs normalt sett på en eftermiddag, med möjlighet att boka tider mellan 13-16.
Bra att veta inför ditt besök
Besökstiderna på prickmottagningen är korta, ungefär 10 minuter. Vi har därför möjlighet att hjälpa dig med max fem hudförändringar och inga andra medicinska frågeställningar. I de fall läkaren bedömmer att ytterligare undersökning behövs, erbjuder vi naturligtvis tid för detta.
Klä dig gärna så att det går enkelt för läkaren att se de hudförändringar du söker för. Vi har inte möjlighet att åtgärda hudförändringar som enbart är kosmetiskt störande.
Hudförändringar vi vanligtvis lämnar utan åtgärd
Seborroiska keratoser
Denna hudförändring, som även kallas ‘åldersvårta’ eller ‘mjällvårta’, är den vanligaste hudförändring vi ser på vår prickmottagning. De är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Åldersvårtor kan komma redan i tjugoårsåldern och blir vanligare med åldern. Vårtorna smittar inte och är helt ofarliga.
Med dermatoskop är det enkelt att känna igen en seborroisk keratos. I de fall du känner dig osäker är det därför inga problem att låta någon av våra läkare säkerställa diagnosen.
Läs mer på 1177.se
Om åldersvårtor på 1177 vårdguiden (länk)
Hos oss får du råd och stöd i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck och dina blodfetter, diskutera din medicinering eller ordinera dig till provtagning. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100
Läs mer på 1177.se
Hos oss kan du som är i behov av medicinsk fotvård, vid t ex diabetes, få hjälp av medicinsk fotvårdsterapeut.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0511-700 100
Distriktssköterska är en skyddad yrkestitel för en specialistutbildad sjuksköterska. Våra distriktssjuksköterskor har många års erfarenhet och kan bland annat hjälpa dig med:
- Bensårsbehandling
- Blodtryckskontroller
- Suturtagning
- Inkontinens
- Egenvård
- Hudåkommor
- Sårvård och omläggningar
- Vaccinationer
- Injektioner
På vår osteoporosmottagning arbetar en av våra erfarna sköterskor, som kallar patienter för återkommande behandling med benstärkande läkemedel och hjälper våra läkare att hålla koll på när det är dags för uppföljande bentäthetsmätningar. Vår osteoporossköterska finns tillgänglig för frågor gällande denna typ av behandling när det blir aktuellt.