Hoppa till sidans innehåll

BVC på Vilan

Att få barn är en stor händelse i livet. Vi på Vilans BVC vill att ni ska känna er trygga och väl mottagna, redan från allra första start.

Från BB till skolåldern

Vilans BVC finns på Axvallagatan 3, Hälsans Hus. Ingång på baksidan (vid tennisbanorna). Tillsammans med dig som förälder ger vi ditt barn den hälsovård barnet behöver för att utvecklas och må bra. Hos oss träffar ni framför allt er sjuksköterska, men också t ex läkare, psykolog och logoped om ni behöver det.

Vi kallar ditt barn till regelbundna hälsoundersökningar och vaccinationer, och som förälder får du råd och stöd om t ex amning, sömn eller annat du funderar över. Till oss är ni välkomna ända fram tills barnet börjar skolan – vi finns för er skull!

Alla besök på BVC är kostnadsfria men om ni uteblir från ett tidsbokat besök utan att ha lämnat återbud utgår en avgift.

Du får gärna ringa oss om du har några frågor. På Vårdguiden 1177 kan du också hitta mycket vägledning och information om barn, ungdomar och familjeliv.

Välj vårt BVC till ditt barn

Väntar du barn?

På mödrahälsovården skriver du på papper till vilket BVC du vill att ditt barn ska gå. Du kan prata med din barnmorska angående listning, de vet vart du ska skriva på. Därefter kontaktar vi er när ni blivit utskrivna från BB.

Byta BVC till oss?

Har du ett äldre barn kan du skriva på listningsblankett i kassan eller ringa oss, därefter bokar vi in en tid.

Kom på besök!

Innan barnet är fött eller om ni vill byta till oss  komma och besöka oss eller få ett samtal med någon av våra BHV-sköterskor. Om du önskar detta så hör av dig via telefon.

Era planerade besök på BVC

Efter BB: Sjuksköterskan gör hembesök

1 v-2 mån: Sjuksköterskan gör hälsokontroll och tittar på utveckling

6-8 v: Ni träffar läkaren och sjuksköterskan som gör en gemensam hälsokontroll

3 mån: Sjuksköterskan vaccinerar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Act-Hib och pneumokocker. Det görs även en hälso- och utvecklingskontroll.

5 mån: Sjuksköterskan vaccinerar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Act-Hib och pneumokocker. Det görs även en hälso- och utvecklingskontroll.

6 mån: Läkare och sjuksköterska gör tillsammans en hälsokontroll.

8 mån: Sjuksköterskan gör en hälso- och utvecklingskontroll.

10 mån: Läkare och sjuksköterska gör en gemensam hälsokontroll.

12 mån: Sjuksköterskan vaccinerar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Act-Hib och pneumokocker. Det görs även en hälso- och utvecklingskontroll.

18 mån: Sjuksköterskan vaccinerar mot Mässlingen, påssjuka och röda hund. Sjuksköterska och eventuellt läkare gör en hälso- och utvecklingskontroll.

2,5 år: Sjuksköterskan gör en hälso- och utvecklingskontroll samt tittar på språkutvecklingen.

4 år: Sjuksköterskan gör en hälsokontroll och bedömmer syn samt språkutveckling.

5 år: Sjuksköterskan vaccinerar mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio samt gör en hälso- och utvecklingskontroll.

Vid varje besök mäter vi längd och huvudomfång samt väger ditt barn. Du har självklart också möjlighet att ta upp dina tankar och funderingar – vi finns till för din och ditt barns skull!

Vi jobbar på BVC

  • Aline Horuhimbawe
  • Emelie Lundgren (föräldraledig)
  • Lisa Samuelsson
  • Rebecka Svahn
  • Jenny Agnemark

Kontakta oss

Vi finns på telefonnummer 0511-700 103. Lämna ett meddelande så ringer vi upp i mån av tid.

Besök gärna 1177 vårdguiden för egenvårdsråd och information. Vid akuta ärenden, ring 112.

Föräldrargrupper

Vi har även föräldragrupper där du som förälder har möjlighet att knyta nya kontakter och dela erfarenheter med andra nyblivna föräldrar. För tillfället erbjuder vi föräldragrupper med spädbarnsmassage, vi träffas vid 5 tillfällen. Vid dessa tillfällen lär ni er tillsammans med ert barn spädbarnsmassagens grunder. Observera att vi noggrant följer rekommendationer avseende smittläge för att kunna bedriva dessa grupper på ett smittsäkert sätt.

Bräcke-Vårdcentral-BVC-Centrum-20220929001