Lunchwebbinarium som forum för lärande och utveckling
Bräcke diakoni är en lärande organisation där vi drivs av viljan att se och kraften att förändra. Vi driver utvecklingsprojekt inom områden där vi upptäcker glapp i samhället. Vi tar fram ny kunskap, skapar nya verksamheter och tjänster. Nu vill vi dela med oss av denna kunskap.
Lunchwebbinarium – för alla inom vård och omsorg
Under våren 2025 återkommer våra lunchwebbinarium ungefär en gång i månaden, alltid kl 11.25.
Vårens datum: 7/2, 7/3, 4/4, 9/5, 13/6
Vi kommer fortsätta att ta upp olika ämnen kopplat till Bräcke diakonis verksamheter och områden. Längst ner på denna sida hittar du våra tidigare webbinarium om du har missat något!
Har du några frågor kontakta gärna louise.gehandler@brackediakoni.se
Projekt TrUSt – stärkande föräldrastöd till föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF
7 februari kl 11:25-12:00
Sara Jonåker, projektledare
Annika Larsson, kommunikatör
Projektet ’Trygghet Ur Stöd’ – är det första föräldraskaps-stödet som riktar sig särskilt till föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF.
Tillsammans med föräldrar som har egen erfarenhet och NSPH i Västra Götaland har vi utvecklat stödet genom Arvsfondsprojektet TrUSt.
I materialet delar de med sig av hur psykisk ohälsa eller NPF kan påverka föräldraskapet och vad det kan innebära för både föräldrar och barn.
Våra tidigare webbinarier
Akademiskt äldreboende
– En modell för samskapad teori och praktik
På Hornstulls äldreboende i Stockholm sker en ständig samverkan mellan forskning, utveckling och utbildning. Det är en plats där frågor som väcks i det omvårdnadsnära arbetet, får utgöra underlag för utveckling och forskning. Detta möjliggörs genom att forskare från Marie Cederschiölds högskola är en del av verksamheten
På Hornstull är metodrum, forskningsfika och ett ständigt flöde av studenter självklarheter. I dagens webbinarium berättar boendets verksamhetschef Asma Ghaderi tillsammans med Jane Österlind, docent i vårdvetenskap vid högskolan om ett unikt samarbete och det lärande som generas.
Asmar Azar Ghaderi och Jane Österlind
Ett skyddsnät som brister
– när viktiga insatser dras tillbaka för de som mest behöver dem
Ett lunchwebbinarium som belyser den ökade otillgängligheten i välfärden. I takt med neddragningar och lagar som tolkas snävare riskerar personer med omfattande och långvarig psykisk funktionsnedsättning bli utan det stöd de tidigare bedömts ha rätt till.
I webbinariet presenterar två av våra personliga ombud verksamhetens årliga erfarenhetsrapport och de systembrister som verksamheten erfarit och jobbat med.
Vivian Abou Karam
Helena Löwenmark
Personliga ombud
Bräcke Funktionsstöd
Apotekare förnyar primärvården
Nu tar vi ett stort steg framåt för att förbättra medicinsk rådgivning och läkemedelsförskrivning på våra vårdcentraler.
Dania Shekli är vår första anställda apotekare. I detta webbinarium delar hon med sig av hur hon i sin yrkesroll kan förstärka vårdteamet, förbättra patientvården och skapa en mer personcenterad primärvård.
Dania Shekli
Apotekare
Bräcke primärvård
Att vända en verksamhet
Har ni upplevt hur det är att vara i en verksamhet där klagomålen staplas på hög, kvalitetsbristerna är påtagliga och intresset för era tjänster är lågt? Ni är inte ensamma. I detta webbinarium delar verksamhetschefen Pia Jernberg med sig av en inspirerande berättelse kring hur hon tillsammans med sina medarbetare omvandlade en krisdrabbad verksamhet till att inte bara möta utan överträffa förväntningarna.
Pia Jernberg
Verksamhetschef
Bräcke vård och omsorgsboende Reimersholme
Förbättringskraft – en kultur av ständiga förbättringar
Vår kvalitetsstrateg Charlotta Stenberg introducerar i metoden förbättringskraft. Metoden är Bräcke diakonis valda arbetssätt för att utveckla den kollektiva förmågan och skapa värde för dem vi finns till för. Det är ett involverande arbetssätt som bygger proaktivitet och engagemang till förbättringar bland medarbetare på alla nivåer i hela stiftelsen.
Charlotta Stenberg
Kvalitetsstrateg, MAR
Bräcke diakoni kvalitetsavdelning
Idéburet snack: Kommunicera för att göra skillnad
Som idéburen stiftelse med en varierande palett med olika verksamheter har vi många utmaningar med kommunikationen. I webbinariet delar vi med oss av tankar kring kommunikation som idéburna och hur vi färgsätter välfärdssystemet.
Martina Liljedahl, Josefina Norman, Hanna Petersson
Kommunikatörer
Bräcke diakoni kommunikationsavdelning
Kvinnohälsa på agendan – perspektiv från en fysioterapeut
Fysioterapeuten Moa Tholén vill lyfta kvinnors hälsa med fokus på inkontinensbesvär som drabbar många. I detta webbinarium delar hon sina insikter och strategier för att hantera dessa utmaningar, med målet att ge kvinnor verktygen de behöver för att förbättra sin livskvalitet och välbefinnande.
Moa Tholèn, Fysioterapeut
Bräcke rehabmottagning Alingsås
Frihet att växa – ett elevperspektiv från Riksgymnasiet
Upptäck hur Riksgymnasiet för rörelsehindrade inte bara utbildar, utan också förändrar liv. Eleven My delar sitt unika perspektiv och sina erfarenheter. Hon beskriver skolans betydelse med orden: ”Fantastiskt fina möjligheter som förändrat mitt liv”. Till stöd har My med sig Stina Sätterman fysioterapeut och Jessica Sandberg habiliteringsassistent.
My Andersson, elev
Stina Sätterman, fysioterapeut
Jessica Sandberg, habiliteringsassistent
Bräcke elevhem och habilitering Riksgymnasiet Göteborg
Capaboo – ett personcentrerat arbetssätt
Anna Jonsgården har i över 10 år arbetat med att ta fram det personcentrerade arbetssättet Capaboo som tidigare gick under namnet PDU. Capaboo hjälper vård och omsorgspersonal att lägga förstoringsglaset på individens resurser genom att visualisera personens KAN-lista utifrån ICF-kartläggningar.
Anna Jonsgården, Projektledare Capaboo
Bräcke Innovation
Mötet som förändrar – att ge röst och delaktighet
Logopeden och projektledaren Lina Bjarnegård Carlsson utforskar i sin föreläsning kommunikativt möjliggörande. Det handlar inte bara om att ge röst åt individen, utan också om att skapa en djup känsla av samhörighet. Genom att betona värdet av ömsesidig förståelse och respekt i kommunikationen, inspirerar hon till mer inkluderande och empatiska möten.
Lina Bjarnegård Carlsson
Bräcke öppna förskola TilLiten
Bräcke Innovation
Det naturliga åldrandet– en geriatrikers perspektiv
Geriatriker Anna Good går igenom åldrandet i kroppens olika organ förklararat på ett visuellt och lättbegripligt sätt. Det Anna brinner extra mycket för är hur vi genom att förstå åldrandets processer kan stötta den äldre personen till att bibehålla eller till och med stärka sina förmågor
Anna Good, Geriatriker
Bräcke vårdcentral Vilan
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Våld i nära relationer
Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. I detta webbinarium delar stiftelsens socialt ansvarig samordnare (SAS) Marie, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Lena och HR-partner Annika Bodin med sig av sina tankar kring regeringens nationella strategi för våld i nära relationer utifrån ett HSL och SoL perspektiv.
Marie Bertilsson, Socialt Ansvarig Samordnare (SAS)
Bräcke kvalitetsavdelning
Lena Jadefeldt Slattery, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska (MAS)
Bräcke kvalitetsavdelning
Annika Bodin,HR-partner
Bräcke HR-avdelning
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Vägen tillbaka till arbetslivet
Två av våra verksamhetschefer inom driftområdet rehabilitering delar med sig av sina erfarenheter om samarbete som möjliggjort en väg tillbaka till arbetslivet.
Stina Bäckgren, verksamhetschef
Bräcke rehabmottagning Mölndal
Ulrika Delphin Morton, verksamhetschef
Bräcke arbetsintegrering Göteborg
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Hjärta och hand – att möta och stödja en familj med särskilda behov
Stiftelsens rektor Johanna Björnhage delar med sig om sina möten med föräldrar till barn med särskilda behov. Detta är familjer med stora behov av stöd men det är också familjer med enorm styrka. Det är vårt ansvar som professionella att både möta behoven och synliggöra kraften och resurserna som finns hos både barnet och hela familjen.
Johanna Björnhage, rektor och verksamhetschef
Bräcke förskola Stegen
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Kraften i medmänsklighet
Stiftelsens verksamhetsutvecklare Louise Gehandler delar med sig av några av de möten som format henne både som människa och i sin professionella roll.
Louise Gehandler, verksamhetsutvecklare
Bräcke diakoni
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Anhörigstöd med deras ögon
I tre år arbetade sjuksköterskan Helena Holmberg med det arvfondsfinansierade anhörigstödsprojektet ”I nöd och lust”. Målet med projektet var att synliggöra äldre anhöriga och minska den psykiska ohälsan. I seminariet delar Helena med sig av hur vi kan få ett anhörigperspektiv och använda det i mötet med den anhörige.
Helena Holmberg, projektmedarbetare
Bräcke Innovation, I nöd och lust
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Från begränsningar till bemötande
Åsa Petersson delar med sig av sin långa erfarenhet som arbetsterapeut och verksamhetschef på akademiska äldreboendet Hornstull
Åsa Petersson, verksamhetschef
Bräcke vård och omsorgsboende Hornstull
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Från stöd till egenmakt
Anna-Karin och Monica är två eldsjälar bakom PO-podden. I detta seminarium delar de med sig av vikten att deras uppdragsgivare vågar tro på sig själva och sin egen förmåga.
Anna-Karin Bergström, personligt ombud
Bräcke personligt ombud Göteborg
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Teamkraft i praktiken
Inspireras av vårdcentralen Centrums teamarbete för en nära vård.
Ida Öberg biträdande verksamhetschef
Bräcke vårdcentral Centrum
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Ett mottagningsrum som förändrar liv
Få en inblick i prisbelönta strategier för att skapa trygghet och förståelse för yngre personer med kognitiv sjukdom.
Anna Rydberg, Specialistsjuksköterska
Bräcke vård och omsorgsboende Västergården
Se webbinariet i efterhand
– klicka på knappen!
Speranza Akademi
Speranza Akademi erbjuder kompetensutveckling genom utbildningar i olika former internt på Bräcke diakoni.
Förutom att höja kompetensen inom organisationen möjliggör våra utbildningar att medarbetare från olika verksamheter träffas, vilket ger möjlighet till erfarenhets- och kunskapsutbyte.
Inom Speranza Akademi finns både utbildningar som riktar sig till alla medarbetare och utbildningar som riktar sig till en viss målgrupp inom ett specifikt yrkesområde med krav på särskild kompetens. Vissa av utbildningarna genomförs årligen och andra vid behov.
6 september kl11.25-12.00
Apotekare förnyar primärvården
Dania Shekli
Nu tar vi ett stort steg framåt för att förbättra medicinsk rådgivning och läkemedelsförskrivning på våra vårdcentraler.
Dania Shekli är vår första anställda apotekare. I detta webbinarium delar hon med sig av hur hon i sin yrkesroll kan förstärka vårdteamet, förbättra patientvården och skapa en mer personcenterad primärvård.