Hoppa till sidans innehåll

Anhörigträffar – information till dig som anhörig

7 oktober 2024

I söndags var det anhörigdagen. Ulrika van den Berg, verksamhetschef på Bräcke daglig verksamhet Göteborg, berättar om hur arbetet för anhöriga är ett arbete som Bräcke diakoni gör för att man vill, inte för att man måste:

– I vår ledningsgrupp finns det ett stort engagemang för anhöriga. Kanske är det för att vi har fått möta så många anhöriga i våra olika verksamheter och sett vad de står i och hört dem berätta. Anhöriga kämpar för sina närstående men samtidigt har de egna liv att leva, med andra relationer, vardagsbestyr och arbete. Kanske finns det syskon. Deras schema är fyllt med tider hos vården, habiliteringen, hjälpmedelscentraler och socialtjänst. En del har fått överge sina drömmar om vad livet skulle innebära. Det fick bli något annat. Något som de trots allt ofta beskriver som vackert, för kärleken övervinner allt. Därför vill vi hitta sätt att finnas för anhöriga, något som kan stödja eller utbilda eller kanske viktigast av allt; visa på att de inte är ensamma.


Vem är anhörig?

Att vara anhörig innebär att man som familjemedlem eller vän stöttar någon som på grund av sjukdom, skada, funktionsnedsättning eller ålder har svårt att klara av vardagen på egen hand. På Bräcke diakoni har vi som mål att ha en öppen dialog med dig som är anhörig och att du ska känna dig välkommen till verksamheterna. Vi vill ge dig den information och det stöd som just du behöver.


”Därför vill vi hitta sätt att finnas för anhöriga, något som kan stödja eller utbilda eller kanske viktigast av allt; visa på att de inte är ensamma.” Ulrika van den Berg



Anhörigträffar, ett sätt att stötta

Som en del av Bräcke diakonis driftområde Funktionsstöds anhörigarbete välkomnades anhöriga till personer som finns i några av verksamheterna till en informationsträff där Gustav Jagner, anhörigkonsulent i Göteborgs Stad, kom och berättade om vad anhörigkonsulenter kan bistå med. Träffen hölls hos Bräcke daglig verksamhet Göteborg, Café Leffler den 16:e september.

– Det var väldigt kul och givande att få vara med på er anhörigträff. Jag tycker att det känns bra och viktigt att verksamheter på Bräcke månar om de anhöriga. T. ex genom att erbjuda mötesplatser där samtal och information är viktiga ingredienser. För min egen del känns det som att Bräckes projekt, Trialog, lever vidare. Jag tyckte att det blev så tydligt att många av personerna på träffen inte kände till att det finns ett lagstadgat stöd till anhöriga. Så här flera år efter att socialtjänstlagen ändrades (2009). Det får vi anställda i staden ta på oss ansvaret för, men även att våra kollegor inom hälso- och sjukvården inte känner till stödet som finns. Kanske glömmer man bort att berätta om det.

Tanken är att anhörigträffar ska vara återkommande, och nästa informationsträff är den 11 november. Då kommer verksamhetsledare Michaela Sandström från LaSSe Brukarstöd och informerar om verksamheten och deras arbete. Anmälan sker till anna-lena.slibar@brackediakoni.se. Välkomna!

Gustav Jagner

Informationsträff

Bild till nyhetsartikeln