Hoppa till sidans innehåll

Anna Rydberg på Bräcke diakoni nominerad till Vårdförbundspriset

10 oktober 2023

Anna Rydberg, specialistsjuksköterska inom demens, har skapat ett mottagningsrum på Bräcke vård- och omsorgsboende Västergården. Syftet är bland annat att de boende ska känna att deras oro tas på allvar. Nu nomineras Anna till Vårdförbundspriset för sin idé.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är verkligen ett tecken på att vi är på rätt väg, säger Anna Rydberg.
Hon har arbetat på Västergården sedan 2020, ett boende med inriktning på personer under 65 år drabbade av kognitiv sjukdom. Några av de boende kände ofta stark oro för sin hälsa och besökte själva ofta akutmottagningar eller bad personalen att ringa ambulans. Trots att Anna Rydberg jobbade heltid var det flera boende som inte förstod att hon var specialistsjuksköterska när hon kom till deras lägenhet för att exempelvis ta blodtryck eller lägga om ett sår.

När verksamheten skulle flytta till nya lokaler i slutet av förra året kom Anna på idén att i stället ha ett särskilt mottagningsrum dit patienterna kunde komma. Med stöd av bidrag från Julins stiftelse inreddes lokalen med sjukvårdsutrustning för att likna ett rum på en vårdcentral.
– Det handlar om att tydliggöra min roll, att ha ett mottagningsrum fyller en pedagogisk funktion och de boende förstår att de är i kontakt med sjukvården.

Lättare att ta blodprov
Projektet har blivit lyckat och de boende kommer till mottagningsrummet med personal men kan också gå dit själva och det blir många drop in-besök, berättar Anna.
– De blir bekräftade i sin oro och känner att de tas på allvar. Det har också blivit otroligt mycket lättare att ta blodprov när man är i den här miljön och de boende slipper få vårdinsatser i sin egen lägenhet, som ska vara en trygg plats.

Ytterligare fördelar är att Annas arbetsmiljö förbättrats när hon har ett rum anpassat för vårdinsatser och även anhöriga vet var de hittar henne och kan komma spontant för samtal.

Prissumma på 500 000
Årets Vårdförbundspris tillkännages i Stockholm 28 november och då kommer Anna att vara där som en av tre nominerade. Prissumman på 500 000 kronor delas ut direkt till medlemmar som vinner och ibland får flera nominerade dela på priset.
– Det är fantastiskt att man uppmärksammar innovation och att individer prisas för sin prestation, säger Anna Rydberg.


Fakta: Vårdförbundspriset
Vårdförbundet och Folksam vill premiera medlemmar som engagerar sig, utvecklar och genomför en tydlig förbättring till en personcentrerad nära vård. Vinnare utses av en jury vid en prisceremoni i Stockholm 28 november.

Bild till nyhetsartikeln