Appen RättVisat blev Vitalis stipendiat 2018
Under årets upplaga av Vitalis, nordens största e-hälsomöte, kammade appen RättVisat hem ett stipendie på hela 50 000 kronor. Med sitt stipendie vill Vitalis ”lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle.” och i år var det alltså RättVisat som efter en lång dag drog det längsta strået. Johanna Björnhage, projektledare, berättar.
– Dagen började med att vi fick presentera vårt projekt och berätta om appen. I jämförelse med de två övriga nominerade som kom från Karolinska och Ortopedkliniken Västerås kände vi oss ganska små. Men samtidigt vet vi att RättVisat är en fantastisk app som gör otroligt mycket nytta för användaren.
Efter att alla tre nominerade presenterat sina projekt var det så dags för juryn att överlägga. Och, så småningom kom det glädjande beskedet att RättVisat utsetts till vinnare – av en enhällig jury.
Johanna Björnhage fick tillsammans med Lina Bjarnegård Carlsson, projektmedarbetare, ta emot priset under kvällens middag.
– Det var verkligen en festlig tillställning med runda-bordssittning och galamiddag. Vi fick ta emot pris och blommor på scen. Juryns motivering var fantastiskt fin. Det här kommer vi att minnas länge, säger Johanna.
En sista, men kanske självklar fråga återstår; Johanna, vad ska ni göra med prispengarna?
– Vi kommer att lägga pengarna på vidareutbildning i olika former. Vi vill att RättVisat lever vidare och kan användas av så många som möjligt. Men då måste vi också bredda våra kunskaper och förstå eventuella nya målgruppers problem och utmaningar.
Från vänster: Maria Sterner, Svenska Mässan koncernen, Lina Bjarnegård Carlsson och Johanna Björnhage, Bräcke diakoni samt Johan Höglund, Tieto.
Juryns Motivering:
Vinnaren av Vitalis stipendium 2018 har givit röst åt människor med svårigheter i sin kommunikation och bidrar därmed även till lösningen av ett av vårdens stora problem.
Appen RättVisat – mitt digitala kommunikationspass – hjälper en utsatt grupp att bli bärare av sin egen information och på ett enklare och tydligare sätt kommunicera med olika instanser och människor. Resultatet blir självständiga och delaktiga individer och en mer personcentrerad och jämlik vård.
Innovationen är skalbar med stor potential inom många användningsområden och sätter fokus på den mänskliga rättigheten att få göra sin röst hörd!
Juryn består av:
- Martin Rydmark – professor medicinsk informatik, Sahlgrenska akademin
- David Liljeqvist – förbundsombudsman, Vårdförbundet
- Emma Spak – samordnare för Nära vård, SKL
- Patrik Sundström – programansvarig avdelningen för Digitalisering, SKL
- Therese Sjögren, innovationsledare, Innovationsplatsen, Karolinska
- Maria Sterner, Affärsansvarig Vitalis