Hoppa till sidans innehåll

Appen ”RättVisat – mitt digitala kommunikationspass” blir tillgänglig för fler

1 mars 2017

Hur låter jag när jag menar ”ja”? Vilken min visar jag när jag är ledsen? Vad tycker jag inte om när du gör? Appen ”RättVisat – mitt digitala kommunikationspass” ger barn och unga med funktionsnedsättning ett nytt sätt att förmedla sig. Nu har Arvsfonden godkänt medel för ytterligare två år. 

Sedan i mars 2016 har projektet ”RättVisat – mitt digitala kommunikationspass” varit i full gång. Projektet drivs av Bräcke diakoni med stöd från Arvsfonden – som nu har godkänt ytterligare två års finansiering.

Att bli missförstådd och feltolkad är något de flesta råkat ut för. Men för barn och ungdomar som har funktionsnedsättningar och svårigheter med sin kommunikation påverkar missförstånden ofta mycket mer. Detta vill Bräcke diakoni göra något åt – och därför skapades projektet RättVisat.

RättVisat är en app, där användaren själv, familj och assistenter kan fotografera, spela in videoklipp och förklara vem användaren är och hur hen kommunicerar. Smidigt och lättillgängligt att visa för till exempel ny personal på boende och i skola.

Traditionellt har kommunikationspass kommit i ett mindre bokformat, där det går att läsa allt som personen vill dela med sig av. Svårigheten blir när något behöver ändras, eller fler exemplar behöver tillverkas. Men nu kommer RättVisat in i bilden. I det digitala kommunikationspasset finns allt lättillgängligt på surfplattan eller mobilen och uppdateringar och ändringar blir mycket enklare.

Framtidsplanerna är bland annat att utveckla en ny version, där det blir möjligt att komma åt sitt kommunikationspass på vilken enhet som helst. Appen som just nu bara finns till iPad ska också göras tillgänglig för Android och smarttelefoner. Målet är självklart också att sprida appen vidare så att fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska kunna kommunicera lättare.

 

 

Bild till nyhetsartikeln