Bräcke diakoni kan komma att stänga rehabcenter i Ljungskile
När styrelsen för Bräcke diakoni träffas i juni finns ett förslag om att avveckla verksamheten på Treklöverhemmet på bordet. Bakgrunden är att det har varit svårt att skapa ekonomisk trygghet för verksamheten.
Erik Andersson, är driftchef på Bräcke diakoni och sitter med i ledningsgruppen som lagt förslaget.
– Det handlar om två delar. Den ena är ekonomin. Det har varit svårt att få ihop ekonomin över tid och samtidigt leverera det vi ska enligt de avtal vi har med olika regioner. Under perioder får vi för få remisser till neurologisk rehab. Men det har också varit svårt att få tag i och behålla medarbetare. Det krävs en hög kompetens för att arbeta med de här målgrupperna. Det är också svårt att pendla hit med kollektivtrafik.
Bräcke Rehabcenter är populärt och får ofta bra recensioner av patienter. Hit kommer personer med neurologiska sjukdomar som MS, stroke, ryggmärgsskador, Parkinson, cerebral pares eller muskeldystrofier för en längre eller kortare tids rehabilitering.
Förslaget om att avveckla verksamheten kommer trots att det just nu är fullbelagt på rehabcentret.
– Det stämmer att det är det just nu. Under korta perioder har vi haft alla 20 platser fullbelagda men vi har fått kämpa mycket för att nå dit och det skapar ingen trygghet heller för medarbetarna när inte ekonomin är tryggad. Som det ser ut nu har vi bara remisser fram till sista september. Det är också då vi föreslår att man påbörjar avvecklingen säger Erik Andersson.
Skulle vi ha kunnat göra mer för att rädda verksamheten?
– Min bild är att vi har gjort väldigt mycket under lång tid och att vi är många som har försökt på olika sätt, fortsätter han.
Han poängterar att det slutliga beslutet inte är fattat. Första ska styrelsen ta ställning till förslaget om avveckling. Om den går på samma linje väntar MBL-förhandlingar med facken innan det slutliga beslutet kan fattas.
Fakta: Bräcke rehabcenter Treklöverhemmet
- Ligger i Ljungskile på västkusten.
- Hit har vuxna personer med neurologiska diagnoser såsom MS, stroke, ryggmärgsskador, Parkinson, cerebral pares eller muskeldystrofier sedan 60-talet kommit för intensiv rehabilitering.
- Bräcke diakoni har drivit verksamheten här sedan 2005.