Film som berör och samtal som gav svar – Leva tills jag dör visades på Folkets bio i Jönköping
I veckan var det dags – vår bioturné med den prisade dokumentären Leva tills jag dör drog i gång. På Folkets bio i Jönköping fanns kommunens politiker, professorer från universitetet, intresseorganisationer och skolklasser från vård och omsorgsprogrammen på plats. Efter filmvisningen blev det ett panelsamtal där en hel del frågor kring vilken typ av äldrevård vi i Sverige vill ha i framtiden ställdes, men framför allt handlade debatten om arbetsmiljön och yrket i stort.
Tiden räcker inte riktigt till idag – vi ska ha medarbetare som brinner, inte bränner sig. Så uttryckte sig Madeleine Smedberg, Esther-coachsamordnare.
Arbetsmiljöfrågor är en av de viktigaste frågorna i äldrevården fortsätter Elin Rydberg, ordförande i äldrenämnden. Hon framhåller i panelsamtalet att grundbemanningen måste ses över och att helt andra bemanningstal i äldrevården krävs för att då kunna gå från att ha flertalet timvikarier till fler fastanställda. Detta ökar kvaliteten på vården och yrkets status generellt.
Erik Andersson, driftschef på Bräcke diakoni berättar om hur vi utbildat våra medarbetare till reflektionshandledare, för att kunna prata om svåra ämnen. Alltifrån att prata om olika svåra arbetssituationer till att prata om döden. Detta har påverkat arbetsmiljön på ett positivt sätt och det stärker arbetsgruppen.
Panelsamtalet avslutades med ett tydligt svar av politikerna på en fråga från en biobesökare, de delade turerna ska bort i Jönköping, under hösten 2023.
Medverkande i panelsamtalet:
Elin Rydberg, ordförande i äldrenämnden (S)
Carl Cunningham, 2:e vice ordf. äldrenämnden (KD)
Erik Andersson, driftchef, Bräcke diakoni
Greger Johansson, Kommunstyrelsens pensionsråd /PRO
Dorothy Jansson, Region Jönköpings Levande bibliotek
Madeleine Smedberg, ESTHER-coachsamordnare