Förlikning mellan Bräcke diakoni och Halmstads kommun
Efter intensiva dialoger har Bräcke diakoni nått en förlikning med Halmstads kommun. Därmed avslutas den pågående processen i Göteborgs tingsrätt. Samtidigt som hela situationen naturligtvis har varit frustrerande, så är uppgörelsen positiv och gör att stiftelsen kan blicka framåt och fokusera på verksamheten samt dem som stiftelsen finns till för.
Sedan den 2 april har huvudförhandlingen pågått i Göteborgs tingsrätt gällande en tvist om avtalsuppsägning, upphandlingsunderlag och lokaler för LSS-boenden. I en skadeståndsprocess är förlikning en vanlig utgång, vilket också har skett i detta fall.
– Genom att nå en förlikning kan vi nu lägga all energi på att värna om stiftelsens framtid och stötta dem som vi finns till för. Det är viktigt för oss att vara transparenta med varför vi har landat i uppgörelsen. Det handlar inte om att vi eller våra juridiska experter tvivlar på vårt agerande, tvärtom, men som en ideell organisation har vi ett ansvar att väga juridiska risker mot praktiska konsekvenser. Att driva en lång rättsprocess som troligtvis skulle fortsätta med överklaganden kräver mycket tid, pengar och fokus. Det är resurser som vi hellre lägger på att arbeta mot vår vision om ett medmänskligare samhälle genom att driva våra verksamheter och fortsätta satsa på framtiden, säger Erik Andersson, driftchef på Bräcke diakoni samt läkare och specialist i allmänmedicin.
Förlikningen innebär att parterna nått en överenskommelse som domstolen fastställt genom en dom, utan att domstolen lagt någon juridisk värdering i frågan om vem som varit ansvarig för vad. Det betyder också att kommunen släpper kravet på 100 miljoner mot att den ideella stiftelsen går med på en förlikningssumma på nära 3,2 miljoner kronor per år, i elva år, räntefritt.
– Vi har lärt oss mycket av den här tvisten. Att det förekommer brister i upphandlingsunderlag behöver fortsätta belysas och diskuteras i branschen. Det har också blivit än mer tydligt vilka fantastiska verksamheter vi driver med hög kvalitet, engagerade medarbetare och en helhetssyn på människors livssituation, säger Erik Andersson.
Så här kommenterar vår advokat Yohanna Öhrnegård förlikningen:
– Givet vår juridiska bedömning av frågorna i målet hade vi välkomnat en prövning från domstolens sida, men när så stora värden står på spel är det klokt att försöka hitta en samförståndslösning, när så är möjligt. Det var många tankar som snurrade när målet avslutades. Det var framförallt en stor lättnad att konstatera att givet utfallet av överenskommelsen så gjorde stiftelsen rätt i att häva avtalet med kommunen. Hade stiftelsen fortsatt driva LSS bostäderna under det aktuella avtalet hade det kostat stiftelsen oändligt mycket mer, inte bara sett till kronor och ören. Genom att belysa de missförhållanden som stiftelsen menar fanns på bostäderna lever även hoppet att kommunen kommer tillse att brukarna får en drägligare tillvaro framöver. Då är mycket vunnet, konstaterar Yohanna Öhrnegård, ombud för Bräcke diakoni.
För mer information eller kommentar, kontakta:
Erik Andersson,
Driftchef Vård & Omsorg, Bräcke diakoni, samt läkare och specialist i allmänmedicin
erik.andersson@brackediakoni.se
Tel: 031502525
Advokat Yohanna Öhrnegård,
Advokatfirman Vinge, ombud för Bräcke diakoni
Yohanna.Ohrnegard@vinge.se