Från idékraft: Emma tar alltid ett steg till
Hon är en av de eldsjälar som lever som hon lär. En ”duktig flicka” som ibland måste lägga band på sig själv. Möt Emma Lyrdal, verksamhetschefen som slår rekord i att engagera sig.
Hon har viljan att se och kraften att förändra. Så skulle man kunna beskriva Emma Lyrdal, verksamhetschef på Bräcke diakoni. För den som kan sitt Bräcke diakoni så klingar orden bekant. Det är stiftelsens värdegrund. Och om man kan sin Emma Lyrdal så vet man att orden stämmer oerhört väl in på vem Emma är och vad hon gör i sitt arbete. För henne är orden i värdegrunden mer än bara ord. Det är en utgångspunkt att alltid ha med sig, i alla beslut. Och när hon slår sig ner i Systerrummet på Diakonigården i Göteborg för denna intervju tar det bara några sekunder innan hon själv sätter ord på det.
– Jag brukar ofta återkomma till vår värdegrund. Den är viktig för mig. Jag tror det har att göra med att jag alltid jobbat med personer i olika typer av utsatthet. Det kan vara krångel med myndigheter och beslutsfattare. Då blir vi på Bräcke diakoni möjliggörare. Någon som står på den utsatta människans sida.
Hon fortsätter:
– Ibland när vi fokuserar på frågor som budget och ekonomi, vilket vi ska såklart, så finns det risk att vi glömmer värdegrunden. Det får vi inte. För då tappar vi bort vilka vi är. Många som jobbar hos oss gör det för att de känner ett starkt engagemang. Det är en stor resurs som vi måste ta hand om.
Emma börjar berätta direkt. Om hur hon började på Bräcke diakoni, redan 2001. Att hon fick en tjänst på Riksgymnasiet, som Bräcke diakoni driver boende och habilitering för. Då som kurator. Hon berättar att det var kul och spännande men att hon sedan fick barn. Ja, tre faktiskt. Killar som nu är i tonåren. Väl tillbaka fick hon nya uppgifter. Spännande och utmanande. Hon blev chef, en period. Emma tar plötsligt en paus och skrattar till.
– Jag pratar visst bara på?
Ja, hon har ett väldigt driv, även när hon pratar. Det är också så hon tror att hennes medarbetare ser på henne. Som en chef som är väldigt engagerad. Kanske för engagerad? Det är baksidan av att brinna för det man gör.
– Jag har en ”duktig flicka” i mig. Det kan vara på gott och ont. Jag vill så mycket, men jag har insett att för att orka så måste jag ibland också backa.
Idag är hon verksamhetschef för Bräcke diakonis arbetsintegrerande verksamhet Ett steg till. En verksamhet som tar emot personer för arbetsträning som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden. För Emma är det perfekt. Hon som drivs av en tro på människan.
– Det är fantastiskt att se hur människor växer hos oss. På två år kan det vara en helt annan person man möter. Dessutom gör de ett jättejobb här på Bräcke diakoni.
Tiden går fort när man pratar med Emma. Tanken var att lyfta fram personen bakom. Pliktskyldigt berättar hon om sitt växthus med tomater, om sin tax och om familjens resor. Men det är uppenbart vad hon vill prata om på jobbet. Jobbet såklart!
Så istället för att fördjupa oss i vilka nio tomatsorter hon satsade på i år vill hon berätta om sin andra verksamhet, boende utan stöd. En verksamhet som hon känner starkt för och som hon tar strid för just nu, när hon ser att Göteborgs stad sparar in. Hon vill också berätta om hur stolt hon är över hunddagiset TriBus som numera ingår i Ett steg till. Men då hinner vi inte med att fördjupa oss i arbetet hon gör i Göteborgs utsatta stadsdelar. Allt får sparas tyvärr, till nästa samtal och nästa artikel. Men den mest intressanta frågan då borde vara hur hon får sin egen tid att räcka. Och hur hon har tid att vattna sina tomater?