Hoppa till sidans innehåll

Från idékraft: Gör en viktig insats för miljön

14 april 2020

Vitvaruåtervinningen i Falkenberg är inte bara en arbetsplats. För många av deltagarna i den dagliga verksamheten är det ett andra hem anpassat just för dem. Deras arbete gör skillnad för så väl vår miljö i Sverige som för barn i Rumänien.

Klockan nio varje vardag börjar arbetet på vitvaruåtervinningen med en kopp kaffe. När det är uppdrucket och alla tjatat lite med varandra sätter deltagarna i gång med sin viktiga uppgift – demontera vitvaror för återvinning.
Den som inte har något pågående arbete hämtar en ny maskin ute på gården och kör in den med ”säcka-kärran”. Deltagarna har ett personligt inrett bås där de kan sitta eller stå och demontera sina maskiner. När de skruvat isär dem sorterar de delarna. En del ska återvinnas, en del säljas, annat bara kastas på tippen.
I mitten av lokalen står pallkragar för olika material.
– Det känns bra att göra något för miljön, konstaterar Fredrik Andersson.

Jimmy Andersson och Anders Carlsson jobbar i team. Med hörlurar med radio i på huvudet greppar Jimmy skruvdragaren och börjar snabbt och systematiskt montera isär en maskin. Det svåraste momentet är att få loss betongplattan bakom själva trumman i en tvättmaskin, berättar han. Den kan sitta hårt.
– Kan du komma, ropar Fredrik Andersson till Stefan Wiik när han nått fram till just det momentet.
I första hand tar deltagarna hand om tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner, men det kan även bli mindre elektriska apparater.
– Spisar och kylskåp ger vi oss inte på. Spisarna för att de är så smutsiga och kylskåp för att de gamla skåpen innehåller gasen freon som är giftig och påverkar ozonlagret, säger Stefan Wiik.

Alla jobbar i sin egen takt och efter egen förmåga. Det finns ingen tidspress och ingen chef som säger att du måste bli klar. Stefans och Janne Ottossons roll som aktivitetshandledare är att stödja deltagarna i arbetet, samordna och planera verksamheten samt köra alla transporter. Trots att det är tunga stora maskiner som hanteras och elektriska verktyg så är skador ovanliga i verksamheten.
Vitvarorna hämtar deltagarna ihop med aktivitetshandledarna med lastbil på Elon i Falkenberg och Elaffären i Vinberg. Anders hejar glatt på ägaren Magnus Svensson, för övrigt Falkenbergs enda landslagsspelare i fotboll, och börjar lasta på gamla luftvärmepumpar som de ska köra till tippen.

– Det här är bara win-win för alla, säger Magnus.
Även på tippen är Anders tjenis med arbetarna, vilket märks när han och Stefan kommer.
– Jag tycker så mycket om de som jobbar här, säger han medan han visarcontainern där större delen av avfallet från Vitvaruåtervinningen brukar hamna. 

En hel del av materialet från maskinerna går dock att sälja. Koppar, gjutjärn, aluminium med mera körs till Stena Metall i Varberg. Pengarna som vitvaruåtervinningen får in skänks sedan till Bräcke diakonis barnhabilitering i Rumänien. På en vägg i köket hänger rader av diplom som verksamheten fått för sina gåvor.
– Det brukar bli omkring 40 000 kronor varje år, säger Stefan Wiik.
I lokalen i Falkenberg finns också hyllor med reservdelar från gamla maskiner. Dessa rengörs och säljs på plats till privatpersoner. Ibland kan det bli många besök.
– De är roligt när det kommer folk säger, Fredrik. 

Vitvaruåtervinningen har funnit som daglig verksamhet i över 20 år, nästan lika länge har Anders jobbat här. Bräcke diakoni tog över driften 2016 och enligt Stefan är det den bästa arbetsgivaren man kan ha.
– Vi har fått wifi här och det är aldrig något problem när vi vill göra något. Det finns bara lösningar.

 

Fakta: Daglig verksamhet

• Meningsfull sysselsättning i stället för lönearbete som tränar funktioner och socialt samspel. Målet är att öka självständigheten samt motverka isolering.

• Rätt till daglig verksamhet enligt LSS har den som har en utvecklingsstörning, autism/autismliknande tillstånd eller ett begåv-ningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder.

• En plats söks via kommunen som fattar beslut efter personens behov och önskemål. Det går inte att söka till en speciell grupp eller utförare, men önska går alltid.

• Att delta kostar inget. Tvärtom får deltagarna en habiliteringsersättning för sin insats. Vanligtvis har deltagarna även sjukersättning, aktivitetsersättning eller ekonomiskt bistånd.

Daglig verksamhet i Falkenberg drivs idag av Bräcke diakoni. Här jobbar 50 personer på ett tiotal olika adresser i kommunen. Och har idag omkring 150 deltagare i olika grupper.

Vill du läsa hela tidningen eller tidigare nummer hittar du dem genom att klicka här!

 

Text: Martina Liljedahl   
Foto:  Passagens mediagrupp; Andreas Svensson, Marcos Slatvinsky Pozo och Sara-Lena Bjälkö

 

 

 

 

Bild till nyhetsartikeln