Halmstads kommun kräver idéburen stiftelse på 100 miljoner trots felaktigheter i upphandlingsunderlag
Felaktigheter i upphandlingsunderlag och eftersatta lokaler. Den idéburna och icke vinstdrivande stiftelsen Bräcke diakoni tog i februari 2019 över en verksamhet som inte alls stämde överens med vad Halmstads kommun angett i upphandlingsunderlaget. För att säkerställa goda levnadsvillkor för brukarna i Halmstads LSS-boenden tog stiftelsen kostnader på över 50 miljoner. Efter flertal misslyckade försök att inleda en dialog med kommunen, såg sig stiftelsen tvingad att lämna avtalet. Trots att upphandlingsunderlaget var felaktigt från början så har kommunen krävt den idéburna stiftelsen på hisnande 100 miljoner i efterhand. Samtidigt riskerar kommunen över 50 miljoner av skattebetalarnas pengar genom den kommande rättsliga processen. Med start den 2 april börjar rättegången i Göteborgs tingsrätt som ska avgöra frågan.
Bräcke diakoni har i över 100 år arbetat för att förbättra livet för människor i behov av stöd, vård och omsorg. Stiftelsen har även i samskapande med brukare bedrivit en lång rad innovationsprojekt för att fylla glapp i samhällssystemet och har flera pågående forskningsprojekt och samarbete med olika lärosäten i Sverige. Eventuellt överskott används i verksamheten för att göra mer för fler.
Bakgrunden till tvisten är att Bräcke diakoni 2018 vann en upphandling om att få driva 16 LSS-gruppbostäder i Halmstad. Efter att stiftelsen tagit över verksamheten upptäcktes att bemanningsbehovet var mycket större än vad som angetts i upphandlingsunderlaget. Dessutom visade sig lokalerna vara undermåliga, med otaliga fall av svartmögel och fuktskador. Stiftelsen bemannade upp för att möta lagkrav och tillgodose brukarnas säkerhet och omsorgsbehov, och försökte under tiden få till en dialog med Halmstad i hopp om att hitta en långsiktigt hållbar lösning för alla inblandade. Trots flera försök från stiftelsens sida, medverkade kommunen aldrig i en konstruktiv dialog om att åtgärda problemen. Bräcke diakoni tog under tiden ansvar för att upprätthålla kvaliteten i verksamheten, vilket ledde till kostnader på över 50 miljoner kronor. Efter två och ett halvt år av möten och skriftväxling, utan att kommunen tagit ansvar för bristerna i upphandlingsunderlaget, kände sig Bräcke diakoni tvingade att säga upp avtalet.
– Jag förstår att man kan ha olika uppfattning om hur ett avtal ska tolkas, men det jag inte förstår är varför kommunen avvisat alla försök till att gemensamt finna en lösning. Kommunen satte oss i en situation där vi var tvungna att ta av egna stiftelsemedel för att inte riskera brukarnas säkerhet, och kommunen räknade kallt med att vi skulle göra den uppoffringen. Det är att spela högt med sina egna invånare. Och efter att vi på egen bekostnad bemannat upp och ordnat deras egen verksamhet, så väljer de att stämma oss och dra ut på det här ännu mer. Frågan är vem som vinner på det här? Inte är det brukarna, personalen eller skattebetalarna, säger Erik Andersson, driftchef på Bräcke diakoni samt läkare och specialist i allmänmedicin.
Stiftelsen har på grund av kommunens agerande gjort en motstämning. I den begär stiftelsen kommunen på 50 miljoner kronor i ersättning för förlusterna, vilket motsvarar de stiftelsemedel som kommunens agerande kostat. Det fanns stora skillnader mellan den uppgivna och den faktiska bemanningen, något som stiftelsen menar gett hävningsrätt av avtalet. Stiftelsen anser även att kommunen brustit i sitt underhåll av lokalerna i sådan omfattning att situationen blivit ohållbar för såväl brukare som personal.
– Bemanningen är en sak. För lokalerna är vi dock beroende av samarbete med kommunen eftersom vi varken har rätt eller möjlighet att renovera kommunala fastigheter. Från dag ett försökte vi därför få till en plan för hur lokalerna skulle åtgärdas, men kommunen ville inte diskutera saken. Under processen har de kommit med påståenden om att vi krävt att brukarna måste få ”kontinuerligt nyskick” – jag kan försäkra er om att ingen som varit i någon av gruppboendena skulle anklaga kommunen för lyx. Vi hade en lista med 300 akuta anmärkningar, vilken i stort sett bestod av brister som exempelvis svartmögel i lägenheter. Jag kan bara undra hur kommunen tycker dessa lokaler går ihop med att brukarna ska få god levnadsstandard. Enligt min uppfattning är lokalerna ovärdiga, och jag förstår inte hur kommunen kan tycka det är acceptabelt att låta någon bo under sådana förhållanden, säger Erik Andersson.
Kommunen kräver Bräcke diakoni på 100 miljoner kronor i skadestånd och menar att det inte funnits någon rätt för stiftelsen att lämna avtalen. Stiftelsen motsätter sig kommunens krav och ifrågasätter om beloppet ens speglar kommunens verkliga kostnader. Enligt upphandlingsunderlaget från kommunen uppgick det totala antalet årsarbetare till cirka 100. Det visade sig dock att det fanns ett behov av uppbemanning för att tillgodose lagkrav och att det även fanns ett stort antal timavlönade medarbetare, närmare 70 personer, som tillsammans motsvarade cirka 25 årsarbetare. Bräcke diakoni menar att kommunen, trots att de fått frågor om bemanningen under upphandlingen, inte gav någon ytterligare information än att ange årsarbetarantalet till cirka 100. Detta är en allvarlig brist och felaktighet i upphandlingen.
– Principiellt så är utgången av den här processen viktig, inte bara för stiftelsen utan alla som levererar tjänster till offentliga verksamheter enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU, och alla invånare som är beroende av upphandlade tjänster. Får kommunen rätt så kan alltså upphandlande myndigheter säga lite vad som helst i upphandlingsunderlag för att sen låta den upphandlade parten stå för notan i efterhand. Det vänder helt upp och ned på den svenska modellen, säger advokaten Yohanna Öhrnegård, ombud för Bräcke diakoni på Advokatfirman Vinge.
För mer information eller kommentarer:
Erik Andersson,
Driftchef Bräcke diakoni, samt läkare och specialist i allmänmedicin
erik.andersson@brackediakoni.se
Tel: 031-502525
Yohanna Öhrnegård
Advokat
Advokatfirman Vinge, ombud för Bräcke diakoni
yohanna.ohrnegard@vinge.se
Tidigare publicerade artiklar:
Mångmiljonbelopp på spel när Halmstad och Bräcke diakoni möts i domstol | Hallandsposten
Därför strider Bräcke och Halmstad om mångmiljonbelopp – Dagens Samhälle
Rättsombud stämmer in i Bräcke diakonis kritik mot kommunen | Hallandsposten
Stiftelse utan vinstkrav krävs på 90 miljoner kronor av kommunen | Hallandsposten
