Hoppa till sidans innehåll

Hedersomnämnande för arbetet med EU-migranter

15 juni 2015

Vann gjorde second hand-butiken Mamas Retro i Göteborg. Men hedersomnämnade fick Bräcke diakonis IOP (ideburet offentligt partnerskap) med sju andra idéburna aktörer och Göteborgs Stad, som ger boende och stöd till EU-migranter.

Det handlar om den europeiska organisationen REVES, som är ett europeiskt nätverk av regioner och städer. Med galan REVES Excellence award vill man identifiera och belöna de bästa exemplen av partnerskap medllan det offentliga och sociala-, kooperativa- och idéburna organisationer.

På galan i Bryssel i förra veckan presenterades IOP:n, tillsammans med 37 andra initiativ från elva olika länder. Förutom förstapriset fick sex europeiska initiativ hedersomnämnande, där Bräcke diakoni alltså är delaktiga i ett. 

Det unika med IOP:n beskrev medlemmarna själva bl.a. så här:

”Det är det unika samarbetet mellan den offentliga sektorn och den sociala ekonomin … som är ett nytt sätt att arbeta. Den offentliga sektorn har valt att inte upphandla tjänsterna och organisationerna har inte fått några bidrag; istället har partnerskapet utvecklat konceptet tillsammans. På så sätt kan den sociala ekonomin förbli oberoende samtidigt som de arbetar i nära samarbete med staden.”

Förutom Göteborg är bara tre svenska kommuner med i REVES. Inom ett par månader ska REVES sammanställa de nominerade projekten i en handbok som kan laddas ner från organisationens hemsida.

 

 

Bild till nyhetsartikeln