Hoppa till sidans innehåll

KD-politiker besökte Personligt ombud

15 september 2023

När kommunalrådet Elisabet Lann (KD) besökte Bräcke personligt ombud Göteborg fick hon bland annat veta mer om hur digitalisering kan leda till utanförskap.

– Det blev ett jättebra besök. Vi tog bland annat upp ett fall ur vår erfarenhetsrapport och berättade även historien om hur Personlig ombud (PO) startade, säger verksamhetschef Anna-Lena Slibar.

Personligt ombud fungerar som ett stöd i vardagen för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Det kan exempelvis handla om hjälp med att kontakta olika myndigheter eller följa med på läkarbesök. Något som PO uppmärksammat på senare tid är så kallat digitalt utanförskap. Många människor som de personliga ombuden möter har svårt att lära sig de digitala redskapen vilket innebär att de hamnar utanför och inte får tillgång till samma samhällstjänster som andra.
– Det kan handla om tillgänglighet till Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och även kommunens Försörjningsstöd, säger Anna-Lena Slibar.

På gårdagens besök träffade Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg, flera personer som arbetar som personliga ombud och fick ta del av deras erfarenheter. Anna-Lena Slibar tycker att det är viktigt att politiker får en bild av hur verkligheten ser ut för personer med behov av PO:s stöd.
– Vi träffar 500–600 personer per år och vi vill bära deras röster.

Bild till nyhetsartikeln