Hoppa till sidans innehåll

Lyckad samverkan kring flyktingar sprids till andra kommuner

15 maj 2025

Hur kan idéburna organisationer bidra till ett bättre flyktingmottagande och integration? Svaret finns i en ny rapport som uppmärksammats av Göteborgs-Posten och som presenteras på ett samråd mellan kommuner och länsstyrelsen i Västra Götaland i morgon.

 

Genom ett idéburet partnerskap (IOP) mellan Göteborgs stad och fem idéburna organisationer har 1200 flyktingar som kommit från Ukraina fått en flygande start på sitt liv i Sverige.

Medan staden stått för samordningen har organisationerna bidragit med boendeplatser och olika mervärden. Mervärden kan sammanfattas som extra insatser som bidrar till en helhetslösning som gör stor nytta för såväl den enskilde som samhället.

Idéburna aktörer kan erbjuda stöd som offentliga inte kan eller hinner med i lika tidigt skede eller i samma omfattning. Det kan handla om hjälp vid myndighetskontakter, praktik, mötesplatser och vägar till arbete. De finns långsiktigt i samhället, bidrar med stabilitet och är snabba på att möta komplexa utmaningar.

– Vi har sett stora fördelar med att man bli integrerad redan från början. Vi jobbar över gränserna och hjälper varandra i civilsamhället. Vi utgår från behoven, till exempel har vi tagit emot många kvinnor och barn, med andra boenden varit öppna för husdjur, säger Anna-Lena Slibar, verksamhetschef på Bräcke diakoni.

Gemensam vilja och prestigelöshet

Ragnhild Ekelund är Göteborgs stads samordnare i partnerskapet. Hon lyfter transparens och prestigelöshet som två nyckelfaktorer kring varför samverkan fungerat så bra.

– Vi har varit sex likvärdiga parter med en gemensam vilja att göra det så bra som möjligt för de ukrainska flyktingarna, säger hon.

I rapporten finns berättelser från de som arbetat inom IOP:t, flera av dem är själva från Ukraina. Här ges även stort utrymme för de som kommit från kriget och deras upplevelser om hur det fungerat i Sverige.

”Jag har alltid kunnat fråga och få hjälp”

"Jag har alltid kunnat fråga och fått hjälp med det jag behöver och förklaringar på saker jag har undrat över. Jag har aldrig känt mig ensam i den här situationen.", säger Svitlana Norets.  

Hon kom till Sverige för tre år sedan med sina barn efter att ha flytt kriget i Ukraina.

Intressant modell

Även röster från myndigheter som samarbetat kring mottagandet finns med i rapporten. Där bland Daniel Uddling som har ansvaret, på länsstyrelsen i Västra Götaland, att rapportera till regeringen hur flyktingmottagandet fungerar. Han ser IOP som en intressant modell.

– Det är intressant att lyfta samverkan mellan kommunen och civilsamhället när det funkar som bäst. När man kompletterar varandra, hittar tydliga roller och former för samverkan och det är det vi sett i IOP:t i Göteborg, säger Daniel Uddling, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

IOP:t är ett av två exempel på samverkan med civilsamhället som lyfts på det länsgemensamma delregionala samrådet med kommuner i Västra Götaland 16 maj.
 

Parter inom IOP Ukraina:

Göteborgs stad
Reningsborg
Bräcke diakoni
Räddningsmissionen
Skyddsvärnet i Göteborg
Göteborgs stadsmission

Samverkan har också skett med flera myndigheter och med andra civilsamhällesaktörer 

Länk till artikel i Göteborgs-Posten: 
Göteborgs partnerskap för ukrainska flyktingar en framgång | Göteborgs-Posten

 

Kontakta oss om du vill veta mer:

Anna-Lena Slibar, Verksamhetschef Bräcke diakoni
031-21 72 15
anna-lena.slibar@brackediakoni.se

Ragnhild Ekelund, samordnare Socialförvaltning sydväst, Göteborgs stad,
031-367 96 75
ragnhild.ekelund@socialsydvast.goteborg.se 

Bild till nyhetsartikeln