Lyckad start för Bräcke diakonis lunchwebbinarier
Hur kan man skapa trygghet för personer med kognitiv sjukdom, lyckas med teamarbete på vårdcentralen eller få människor som behöver stöd att tro på sin egen förmåga? I Bräcke diakonis lunchwebbinarier delas viktig kunskap och erfarenhet från organisationen.
Bräcke diakoni ligger i framkant när det gäller att utveckla nya arbetssätt, verksamheter och metoder. För att sprida goda exempel har stiftelsen dragit igång lunchwebbinarier varje vecka. På fredag är det dags för Anna-Karin Bergström och Monica Mörk från Bräcke personligt ombud Göteborg att berätta om verksamheten. De har bland annat drivit PO-podden och kommer att dela med sig av erfarenheter kring vikten av att deras uppdragsgivare vågar tro på sig själva.
– Det känns som att Monica och Anna-Karin är väldigt taggade och kommer göra ett fantastiskt webbinarium, säger Louise Gehandler, verksamhetsutvecklare på Bräcke diakoni.
Mottagningsrum gav goda effekter
Lunchwebbinarierna är öppna för alla och publiceras på Bräcke diakonis hemsida, där de också går att se i efterhand. Louis Gehandler är nöjd med satsningen som lockat lyssnare både externt och inom den egna organisationen. Hon är stolt över Bräcke diakonis medarbetare som deltar i webbinarierna.
– Våra föreläsare ser tydligt vikten av att sprida den kunskap som vi byggt upp i våra verksamheter, de vet att det gör skillnad för dem vi finns till för.
Först ut var specialistsjuksköterskan Anna Rydberg som berättade om det prisade mottagningsrummet på Västergården, Bräcke diakonis boende för yngre personer med kognitiva sjukdomar. De boende hade ibland svårt att förstå att de var i kontakt med sjukvården när de träffade Anna Rydberg. Genom att skapa ett särskilt mottagningsrum med undersökningsstol, provrör och andra fysiska ledtrådar blev sammanhanget tydligare och patienterna lugnare.
– Det handlar om självbestämmande och integritet men också en rättighet att få delta i samhället, att sjukvården är tillgänglig för alla, säger Anna Rydberg.
Ville skapa hållbart system
Förra veckans webbinarium hade rubriken ”Teamkraft i praktiken” och föreläsare var Ida Öberg, biträdande verksamhetschef på Bräcke vårdcentral Vilan. Vårdcentralen ville möta utmaningen med höga flöden av patienter. För att få ett mer hållbart system bildades tre tvärprofessionella team med läkare sjuksköterskor och administratörer. Alla patientärenden som inte kan lösas direkt av läkaren hamnar hos ett av teamen, som varje vecka samlas för att göra en plan för varje patient.
Teamarbetet har gett flera goda effekter, berättar Ida Öberg.
– Det har blivit en mer rättvis fördelning av patienterna och mer hållbart. Om en läkare blir sjuk eller behöver vara ledig så har vi ett team runt patienten, man bär inte hela arbetet själv, säger hon.
De följande fredagarna i februari väntar fler spännande webbinarier. De kommer att handla om erfarenheter från det akademiska äldreboendet Hornstull och anhörigstödsprojektet ”I nöd och lust”. I dagarna släpps även marsföreläsningarna där exempelvis geriatriker Anna Good kommer tala om det naturliga åldrandet på ett visuellt och lättbegripligt sätt.
Läs mer och se lunchwebbinarierna här: Lunchwebbinarier – Bräcke diakoni (brackediakoni.se)