Hoppa till sidans innehåll

Medarbetare från Bräcke diakoni gör volontärinsats i Kanada

20 maj 2018

Till vardags är Johanna Nilsson fysioterapeut på Habiliteringen Bräcke i Göteborg. Men nästa fredag flyger hon till Kanada och Ridge Meadows Child Development Centre Society. För Johanna är den av Bräcke diakonis medarbetare som beviljats 30 dagars volontärarbete, på betald arbetstid.

– Jag blev jätteglad när jag fick veta att jag skulle få åka. Och överraskad! Jag sökte även förra året så jag vågade inte ta ut något i förskott.

 Centret som Johanna ska åka till ligger ute på landsbygden, utanför Vancouver. De jobbar med barn på liknande sätt som vi på Bräcke diakoni gör, på vår habilitering. Den stora skillnaden är att de jobbar med större barngrupper och med mindre barn, från spädbarn till förskoleålder.

– Det är därför det behövs ett par extra händer, berättar Johanna.

För när hon kommer till Kanada så gäller inte hennes legitimation som fysioterapeut. På centret i Vancouver är hon som vilken annan volontär som helst. Något som Johanna ser som en fördel.

– Eftersom jag inte är där i min profession kommer jag kunna ta ett steg tillbaka och iaktta mer. Men jag kommer givetvis ställa fler frågor och vara intresserad på ett annat sätt än om jag inte varit fysioterapeut… Förhoppningsvis får jag med mig massor av tankar hem.

Miljöombytet känns extra roligt för Johanna eftersom hon inte har någon kollega här hemma, som har samma roll som hon har. Kanada är dessutom känt för att ligga långt framme inom forskning på området.

– Det blir ett bra tillfälle att få lära sig mer och få inspiration till verksamheten här hemma, säger Johanna.

Under sina 30 dagar som volontär Johanna att blogga lite då och då, så vi som är kvar i Sverige kan få veta lite mer om hur hon har det och vad hon snappar upp. Håll utkik här på intranätet och i nyhetsbreven som landar i din mejl.

 

Fakta: 30 dagars volontärarbete – så funkar det!

En medarbetare per år erbjuds att volontärarbeta upp till 30 dagar i en annan organisation, med bibehållen lön från Bräcke diakoni. Medarbetaren får själv välja uppdrag. Uppdraget kan vara allt ifrån att arbeta på ett barnhem i Afrika till att servera soppa till hemlösa i Sverige. Dock ska organisationen man gör uppdraget tillsammans med arbeta för samma vision som Bräcke diakoni; ett medmänskligare samhälle. 

Bild till nyhetsartikeln