Hoppa till sidans innehåll

Metod för våldsprevention sprids till Norge

9 september 2019

En metod för att förebygga våld i nära relationer som föddes hos Bräcke diakoni har fått stor spridning i Sverige. Nu börjar även Norge tillämpa den.

Utbildningsmaterialet som riktar sig till personer med intellektuellt funktionshinder utvecklades av Ewa Fransson Mannelqvist och Kerstin Kristensen i projektet Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt, för Bräcke diakoni 2006-2012.

Genom övningar i grupp görs deltagarna medvetna om sina känslor, får träna på att sätta gränser och får lära sig om våldets olika uttryck samt öva på att ta huvudrollen i sitt eget liv.
– Att det är ett grupprogram är viktigt. Övningarna gör att deltagarna vågar öppna sig för varandra. Det kan bli väldigt fin stämning och dynamik, säger Åsa Johansson, utvecklare för vård och omsorg i Eskilstuna kommun.

Runt 300 personer certifierade

Eskilstuna kommun ärvde V.I.P-programmet 2015. Förutom att kommunen själv tillämpat det har den varit nationell gruppledarutbildare. På så sätt har metoden nått ytterligare 30 kommuner och 300 gruppledare har certifierats för att använda den.

– Det finns en ständig efterfrågan. Vi ser också att alla kommuner som gått utbildningen sedan tillämpar programmet. Jag tror det beror på att det är en så strukturerad och pedagogisk utbildning som är lätt att implementera och använda, säger Åsa Johansson.

Stor internationell konferens

Sedan i vintras har programmet testats i en kommun i Norge och genom de norska myndighet
I veckan har Åsa Johansson Johansson tillsammans med Annette Solberg från Likestillingssenteret i Norge hållit en workshop på 90 minuter på en stor europeisk konferens i Oslo, European Conference on Domestic Violence.
Det var under ett studiebesök 2016 som Likestillingssenteret i Hamar upptäckte metoden i Eskilstuna. I vintras började de testa den. Nu får de rättigheterna att utveckla och sprida den vidare i Norge
Inom kort presenteras också  en utvärdering av Christian Kullberg, professor i socialt arbete och dr Daniel Lindberg, vid Mälardalens högskola, som följt deltagare en tid före och efter utbildningen. I en pilotstudie har de mätt psykisk ohälsa, relationsvåld och känsla av sammanhang hos 26 personer.

Diskussion om arvfondsprojekt

Gisela Alftrén, är driftsområdeschef för barn och unga på Bräcke diakoni. Hon gläds över att projektet fått leva vidare.
– Vi har sett det förut med arvfondsprojekt att när de avslutas dröjer det ofta några år innan de plockas upp av det offentliga. Kanske är vi för tidigt ute ibland. Vi ser ett behov i samhället innan kommuner och landsting upptäcker det och har möjligheten att reagera på det och då är Arvsfonden är väldigt bra möjliggörare.

På Almedalen i somras hade Bräcke diakoni ett seminarium om hur man skulle kunna skapa större långsiktighet i arvfondsprojekt. Seminariet var välbesökt gav en bra start för en fortsatt diskussion.

{image-1}

Bild till nyhetsartikeln