Hoppa till sidans innehåll

Samtal om Ukrainaboende på Frihamnsdagarna

14 augusti 2023

Samarbetet mellan Göteborgs stad och idéburna organisationer för att ta emot flyktingar från Ukraina lyfts under Frihamnsdagarna. Anna-Lena Slibar, verksamhetschef på Bräcke diakoni, delar med sig av sina erfarenheter.

För att kunna ta emot människor som flytt från Ukraina valde Göteborgs stad att samarbeta med fem idéburna organisationer. Bräcke diakonis öppnade ett boende sommaren 2022 och idag bor cirka 90 personer där. Totalt har Göteborgs stad tagit emot över 1000 personer som flytt från kriget i Ukraina.

På Frihamnsdagarna, som pågår på Bananpiren i Göteborg 31–2 september, arrangerar kommunen ett seminarium om den unika modellen idéburet partnerskap med syftet att skapa boendeplatser. Tillsammans med representanter från de andra idéburna organisationerna kommer Anna-Lena Slibar, som ansvarar för Bräcke diakonis Ukrainaboende, att delta.
– Jag kommer att prata om goda exempel, som att en av de boende fått anställning på Bräcke diakoni och att fler är på gång att börja arbeta hos oss.

Anna-Lena Slibar betonar att samarbetet skapat goda möjligheter att anpassa och samverka utifrån flyktingarnas behov.
– Medmänskligheten som finns i nätverket ger det lilla extra. Det finns en stor ödmjukhet inom civilsamhället, vi jobbar över gränserna och hjälper varandra.

Seminariet arrangeras torsdag 31 augusti. De övriga idéburna organisationerna som deltar är Stadsmissionen, Reningsborg, Skyddsvärnet och Räddningsmissionen.

Bild till nyhetsartikeln