Hoppa till sidans innehåll

Slutet på en era när Treklöverhemmet stänger

7 september 2023

I över 60 år har Bräcke rehabcenter Treklöverhemmet gjort skillnad för personer med neurologiska sjukdomar och skador. Men snart stänger verksamheten, som varit uppskattad både av deltagare och personal.

Bräcke diakoni tog över Treklöverhemmet 2006 och har sedan dess tagit emot deltagare med behov av neurologisk rehab. Medarbetarna har många gånger upplevt hur personer övervunnit rädslor, vågat testa gränser och överträffat egna förväntningar. Ett exempel är kvinnan som tidigare tävlat i e-jollelandslaget, men som bara 21 år gammal drabbades av en hjärnblödning och tvingades sluta med tävlingssegling. 30 år senare kom hon till Treklöverhemmet och fick återigen möjlighet att segla. Eller killen som kom i liggande transport med svåra smärtor och sex månader senare själv kunde gå till bilen, för att åka till sin egen lägenhet. En annan ung kille kunde lämna rullstolen på bryggan och njuta av sommarvärmen och dopp i havet.

– Vi har varit en stor trygghet för deltagarna. De har kunnat komma hit för att träna, få tips och råd och kunna känna sig som vem som helst, säger Anna Wiman Lejdfelt, tillförordnad verksamhetschef på Treklöverhemmet.

Bakgrunden till att Treklöverhemmet avvecklas är svårigheter att få ekonomin att gå ihop. En stor och bidragande faktor är att Västra Götalandsregionen remitterat för få patienter.
– Det är sorgligt att behöva stänga en verksamhet där det finns så mycket kunskap och erfarenhet och där medarbetarna haft ett otroligt engagemang, säger Verónica Morales, driftområdeschef för rehab och specialistvård på Bräcke diakoni.

Treklöverhemmet stänger 30 september för patienter och därefter avvecklas verksamheten. Samtidigt utreds om det går att flytta avtalet med Västra Götalandsregionen så att Bräcke rehabcenter Mösseberg i stället kan ta emot den här målgruppen. Planen är att utredningen ska vara klar i slutet av september.

Bild till nyhetsartikeln