Hoppa till sidans innehåll

Våra innovationer väcker intresse

15 oktober 2024

Bräcke diakoni bedriver inte bara vård och omsorg. Stiftelsen utvecklar nya arbetssätt, metoder, och verktyg tillsammans med dem människor som den finns till för. I höst får flera innovationer stor uppmärksamhet. 16 oktober deltar vi på Dagens Samhälles och Dagens industris konferens Digitalisering i offentlig sektor och i november på Nationell samling för delaktighet.

Vår prisbelönta app RättVisat har fått ännu fler funktioner. Förutom kommunikationspass innehåller den nu även all den information som en person med stödbehov vill och behöver dela om sig själv. Vi har fått möjlighet att berätta om RättVisat på Digitalisering i offentlig sektor. En konferens som vänder sig till beslutsfattare och arrangeras av Dagens samhälle och dagens industri.

– Det är en väldigt bra möjlighet att prata direkt med dem som fattar besluten i kommuner och regioner. Vi kommer att ha ett samtal om RättVisat tillsammans med vår samarbetspartner Tele 2, säger Thomas Schneider, utvecklingschef.

Bräckes innovationsavdelning har tillsammans med användarna själva utvecklat flera digitala verktyg de senaste åren.

Flera digitala verktyg i fokus

Det blir mer RättVisat. Bräcke diakonis rektor Johanna Björnhage presenterar appen på konferensen Nationell samling för delaktighet, anordnad av Myndigheten för delaktighet 27-28 november.

Johanna kommer att prata om hur RättVisat förändrar sättet vi ser kommunikation på inom vården.

– Alla människor har rätt till att själva uttrycka sig och själva vara delaktiga i att dela med sig av sin egen information. Delandet måste dessutom ske på personens egna villkor, säger Johanna Björnhage, rektor för Bräcke förskola Stegen och projektledare för RättVisat.

Om Bräcke diakonis andra e-hälso verktyg, Capaboo, berättar vi om 6 november. Webbinariet sker i samarbete med Alkit Communications AB som utvecklat Capaboo – ett arbetssätt och it-stöd i samverkan med Bräcke vård- och omsorgsboende Västergården

 

Nytt stöd för tryggare föräldrar

14-15 november deltar Bräcke diakoni på Mänskliga rättighetsdagarna med vårt nyaste projekt TrUSt – Ny i Sverige. Här lyfts röster från föräldrar med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning som är nya i Sverige.

– Vi ser verkligen fram emot att ta del av ny kunskap och knyta nya kontakter, säger Sara Jonåker, projektledare

TrUSt – Ny i Sverige är en fortsättning av succéprojektet TrUSt vars samtalsmaterial och webbutbildning fått stor spridning i hela landet.

Nyligen deltog även Helena Holmberg, sjuksköterska i Linköping i webbinariet I nöd och lust – När stressen ökar som arrangeras av Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA). Hon delar erfarenheter och material som togs fram i Bräcke projekt i Nöd och lust som ger stöd och strategier till anhöriga när en partner blir sjuk.

 

Hållpunkter

16 oktober – Digitalisering i offentlig sektor – Bräcke app Rättvisat
6 November – Webbinarium med Alkit Communications –
14-15 november – MR-dagarna _ Bräcke projekt TrUSt -Ny i Sverige
27-28 november – Nationell samling för delaktighet – RättVisat