Hoppa till sidans innehåll

”Vi har kommit i mål med kvarteret Leffler”

11 december 2023

Visionen var att främja integration och hjälpa till i rådande bostadsbrist. Idag ser Bräcke diakoni att bygget av kvarteret Leffler gett flera positiva effekter, både för hyresgäster och stiftelsen.

I början av hösten flyttade Dilan Ridha in i sin etta på 26 kvadratmeter i kvarteret Leffler. Det är ljust och högt i tak i lägenheten på bottenplan. Dilan är en av deltagarna på Café Leffler, Bräckes dagliga verksamhet som ligger i samma kvarter och som blivit en självklar mötesplats.
– Det tar mindre än 30 sekunder till jobbet nu, säger Dilan, som börjar vänja sig vid att bo i egen lägenhet.
– Det känns jättebra, det är väldigt fint. Jag är glad och tacksam över att jag fick en hyreslägenhet inom Bräcke diakoni, fortsätter han.

Kvarteret Leffler består av tre hus med en blandning av hyresrätter, LSS-boende, daglig verksamhet och kontor för några av stiftelsens stödfunktioner. Majoriteten av lägenheterna går att söka via Boplats Göteborg. Genom samarbete med Göteborgs stad hyrs även lägenheter ut till människor som av olika skäl inte kan få en bostad på egen hand.
– Vi vill göra nytta för fler och underlätta för personer att få en lägenhet. Vi byggde också mindre lägenheter för att fler skulle ha råd, säger Johan Broberg, välfärdsstrateg på Bräcke diakoni.

Gör Bräckeområdet levande dygnet runt
Johan Broberg lyfter tre delar som varit viktiga stöttepelare genom projektet. Det första är att skapa integration och därmed motverka att personer med funktionsnedsättning hamnar utanför samhället. Det andra att erbjuda lägenheter till hyresgäster som efterfrågar en hyresvärd som tar socialt ansvar. Och det tredje att göra Bräckeområdet mer levande dygnet runt.
– Vi behöver få in samhället till Bräckeområdet så att inte enbart våra verksamheter finns här. Jag tycker att vi har kommit i mål, hela området har fått ett lyft och blivit mer levande, säger Johan Broberg.

”Här är underbart”
Gerd Norrman är en av dem som fått lägenhet via Boplats. Hon bodde tidigare på Tjörn och ville komma närmare barnen i Göteborg. Nu har hon bott i sin etta i kvarteret Leffler i två år och stortrivs.
– Här är underbart, det är vackert, lugnt och tyst. Jag har trevliga grannar och man snackar med alla, säger Gerd.

I nuläget har Bräcke diakoni inte några konkreta planer på fler bostadsprojekt, men Johan Broberg hoppas att det kan bli så i framtiden.
– Våra värderingar öppnar möjligheter att bygga på det här sättet.



Fakta: Kvarteret Leffler

  • Bräcke diakonis första hyresrätter stod klar för inflyttning sommaren 2021.
  • Kvarteret rymmer 82 hyresrätter och ett LSS-boende med sex platser.
  • Husen ligger i souterräng och består av tre våningsplan, plus souterrängsvåningen.
  • Här finns även cirka 1 000 kvm verksamhetslokaler och dagliga verksamheten Café Leffler.
Bild till nyhetsartikeln