Hoppa till sidans innehåll

​Vi startar helt ny vårdcentral i Skara

11 mars 2016

När Närhälsans vårdcentral i Skara stänger listas 10 000 patienter över till oss och vår vårdcentral Vilan. För att möta trycket väljer vi nu att öppna ytterligare en vårdcentral.

Närhälsans vårdcentral i Skara stänger. De har länge haft svårt att bemanna med ordinarie personal och dras med höga lokalkostnader. När ingen annan privat aktör väljer att etablera sig har vi istället ansökt om att få starta upp en helt ny vårdcentral i Närhälsans ställe. Redan idag driver vi Vårdcentralen Vilan på orten.

– Närhälsan är i en situation där det blivit uppenbart att de inte kommer kunna driva vårdcentralen vidare. Vi tror på sund konkurrens och har försökt vänta in konkurrenter, men i det läge vi befinner oss nu bedömer vi att bästa lösningen för Skara är att vi driver två vårdcentraler, säger Erik Andersson, områdeschef för Hälsa & Vård.

– Vi har extremt kort tid på oss att hantera situationen och vi behöver samverka med VG-regionen för att allt ska komma på plats, men vi är beredda att ta vår del av ansvaret för att lösa primärvårdens uppdrag i Skara, fortsätter Erik Andersson.

Att starta helt nytt istället för att bygga ut Vårdcentralen Vilan ger oss möjligheten att ha lite olika profil på stans vårdcentraler. Erfarenheten visar också att mindre vårdcentraler har lättare att erbjuda både bättre tillgänglighet och kontinuitet. Och de som behöver hjälp av primärvården kommer fortsatt att ha två alternativ att välja mellan.

Det är inte är tal om någon tillfällig lösning utan en långsiktig satsning. För patienterna kommer det innebära att de erbjuds listning på sin närmaste vårdcentral enligt närhetsprincipen den dag Närhälsan stänger.

– Det är bråttom om vi ska få igång en ny verksamhet till efter sommaren, men när vi satsar gör vi det fullt ut och kommer att driva två fullfjädrade vårdcentraler, säger Erik Andersson.

Nu hoppas vi på Skarabornas tålamod med situationen.

– Medan Närhälsan går dåligt bemannade och innan vi hinner starta upp kommer vi att ha en mycket besvärlig situation att hantera. Vi kommer behöva Skarabornas hjälp med att visa oss tålamod i den situation vi gemensamt står i, säger Erik Andersson.

 

Bild till nyhetsartikeln