Hoppa till sidans innehåll

Viktigt samtal om idéburnas möjligheter i välfärden

4 september 2024

Andelen idéburna organisationer i Sverige är fortsatt små medan de privata vårdkoncernerna en allt större andel av välfärden. Ett sätt att ändra på detta är en ny möjlighet att upphandla enbart idéburna aktörer som skrev in i upphandlingslagen förra året. Den nya lagstiftningen var under debatt under Frihamnsdagarna i Göteborg i fredags.

Vår välfärdsstrateg och kommunikationschef Maude Kardell Wahlbäck deltog i ett panelsamtal med Eva Ternegren(MP) som är fd ordförande i nämnden för Inköp och upphandling i Göteborg och Max Törnqvist, chef för samhällsrelationer i vård- och omsorgskoncernen Ambea.

Därför väljer Göteborg idéburet

Göteborgs stad har gjort flera upphandlingar med stöd av den nya lagen och Eva Ternegren förklarade varför:
– Idéburna organisationer står nära brukarnas behov
– Många organisationer bidrar till demokrati och delaktighet
– De är icke vinstdrivande
– De bidrar till mångfald i samhället.

Motargumenten

Max Törnqvist, som talade för såväl Vardaga som Nytida, uppmanade kommunen att vara försiktig med reserverade upphandlingar och påpekade att lagen inte prövats på riktigt än.

Han hänvisade till att en upphandling i Uppsala överklagats och att lagen kan strida mot EU-rätten. Ett budskap som organisationen Vårdföretagarna försökt föra ut under våren men som enligt vissa jurister saknar grund. De menar tvärtom att Sverige övertolkat EU-rätten. ”EU-domstolens praxis övertolkas!” – Upphandling24

Maude Kardell Wahlbäck lyfte att det trots tidigare öppningar i lagstiftningen fortsatt är väldigt liten del av välfärden som drivs av idéburna organisationer i Sverige. Så ser det inte ut i andra länder i Europa där andelen idéburna är betydligt högre. Den nya lagstiftningen kan vara ett sätt att öka andelen i Sverige.

Oavsett om man gör reserverade upphandlingar eller inte är det viktigt att ha de ekonomiska förutsättningarna, sa hon och riktade sig till politikerna.

Politiker positiva till idéburen välfärd
En undersökning Famna- organisationen för idéburen välfärd gjorde hösten 2023 att 90 procent av politikerna är positiva till att stärka möjligheterna för civilsamhället att bidra till samhällsutvecklingen och 62 procent var positiva till att öka finansieringen.

Moderator för samtalet var Martin Ärnlöv, direktor vid Göteborgs stadsmission.
Seminariet var är en del av samtalsserien #Samsnack och arrangeras av Göteborgs Stadsmission och Räddningsmissionen och kan ses i efterhand.

Bild till nyhetsartikeln