Vi fyller 100 år!
Nu ska vi fira – tillsammans med er i vår fina Bräcke Park.
Vi fyller 100 år som organisation och det vill vi fira med dig! Välkommen till en festlig dag i parken för stora och små. Det blir massor av aktiviteter i parken som hoppborg, tipspromenad, ansiktsmålning, sagostund, dockteater och olika prova på-aktiviteter.
På scen underhåller bland andra vår egen rockorkester Solteatern och gruppen Sign up.
Som besökare har du möjlighet att ta del av Bräcke diakonis historia men självklart finns även våra nuvarande verksamheter på plats för att visa vad vi gör idag. Vårt café håller öppet och enklare mat finns till försäljning. Varmt välkommen till en fest för alla!
Ta gärna med vänner och familj och förbered er på en riktigt skojig dag.
Varmt välkommen till en fest för alla!
16 september KL: 12-16
Bräcke Östergårdsväg 1, Göteborg.
På stora scenen
Rockorkestern Solteatern
Från finalen i Funkisfestvalen till Vallarna i Falkenberg. Nu kommer de till Göteborg! Vår fantastiska rockorkester Solteatern är en del av kulturgruppen vid Bräcke dagligverksamhet i Falkenberg. Lyssna och låt dig ryckas med för det kommer svänga. Det kan vi lova.
Följ dem på Facebook
Sign up
Gruppen Sign up sjunger rock, pop, schlager och visor med tecken. Sign Up ger konserter och har en youtube-kanal med filmer med musik och tecken. Musik, tecken och kroppsspråk förmedlas med proffsighet och humor så att alla kan hänga med. Sign Up består av Göran Hartman, Jan Terneby, Nina Ahrsell, Mats Larsson och Maria Helgesson. Se videos från Sign Up här.
Katarina Hemlin – Göteborgs jubileumslåt
Ni har säkert hört den i sommar på en pir, i en park eller på radio. Efter en tävling utseddes Katarina Hemlins ” Vi vill leva vi vill dö i Göteborg till Göteborgs jubileumslåt för stadens 400 års-firande. Sjung med du också – det blir allsång.
”När jag skrev låten försökte jag fånga känslan av staden och hur den liksom berör alla oss som älskar den. Jag försökte skapa igenkänningsfaktor och få till en låt som både kan låta melankolisk och romantisk och både kan sjungas och skråla”.
Plats: Stora scenen vid Gula villan
Fokus på historien
Boksamtal med Per Eckerdal
Inför 100-års jubiléet har Bräcke diakoni släppt en ok om sin 100-åriga historia. Boken är skriven av Per Eckerdal, fd biskop och direktor på Bräcke. Inför arbetet har han samtalat med många och djupdykt i spåren som grundaren Edvard Rhode, den första föreståndaren och de första diakonissorna lämnat efter sig. Boken bär namn efter Bräcke diakonis värdegrund som kan sammanfattas i Viljan att se, kraften att förändra. ”Jag Vill hävda att drivkraften i princip varit oförändrad men metoderna har förändrats med tiden”, säger han. Hör honom berätta om hur det såg ut i Göteborg vid den här tiden.
Plats: Biskopsrummet i Diakonigården
Per Eckerdal leder även en mässa senare på dagen i Bräcke kyrka
Bräcke Östergård – en pionjär
Ingenting är omöjligt var parollen när Bräcke Östergård startade sin verksamhet 1958. En unik verksamhet skapades med förskola, skola och habilitering där Bräcke blev pionjärer när det gällde tankar och arbetssätt för barn med funktionsnedsättning. Fanns det inte ett hjälpmedel så skapades det, bilentusiaster raggades upp för utflykter och självklart skulle barnen på skidresa! På Bräcke startades 1961 skola tillsammans med Göteborgs stad. Här introducerades symbolspråket Bliss i Sverige – ett språk som många barn med talsvårigheter använder idag.
Några tidigare medarbetare har samlat material och bilder som de delger under en utställning.
De berättar också om sina egna minnen från förskola och skola. Bräcke Östergårds kamratförening har dessutom sin årliga sammankomst i anslutning till festligheterna.
Möt också nuvarande personal på den populära förskolan Stegen som arbetar med konduktiv pedagogik. Vad innebär det egentligen?
Plats: Stora salen, Edvard Rhodes väg 36
Funkisfamiljen – möt författaren Anna Pella
Anna Pella skriver om livets stora frågor på ett sätt som är lätt även för barn att ta till sig. Att växa upp i en familj där ett syskon har en funktionsnedsättning kan vara annorlunda på flera sätt.
Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Mio som varken kan gå eller prata och brodern Vide som är blyg och försiktig, men ser som sin uppgift att hitta lösningar på de svårigheter som hans familj ställs inför. Böckerna är avsedda för barn från 6 till 9 år.
Plats: Gula Villan
Dockteater – från Ukraina
Den stora dockteatern från Ukraina fälldes ihop och packades in i bilen när Tetiana Turkovska och Mukola Turkovskyi flydde kriget. Nu ställs den upp och familjen ger en föreställning på 30 minuter.
Plats: Stora Salen
Fler aktiviteter i parken
Hoppborg och popcornmaskin
Poängpromenad för barn och vuxna
Ansiktsmålning
Ballongkonstnär
Fiskedamm
VR-glasögon – Okidoki arkitekter som ritat Bräcke diakonis nya hyreskvarter låter oss blicka in framtiden och se hur parken skulle kunna se ut i framtiden.
Boccia – prova på med RBU
Plats: Gula villan
Mat och fika
Café Leffler håller öppet för fikasugna. Caféet som erbjuder fika, frukostpåsar och skapar kö vid sina soppluncher drivs av Bräcke daglig verksamhet Göteborg. Den här dagen erbjuder kakor och kaffe.
Kanelbullar och kaffe kan även köpas i den lilla lastbilen från Dahls bageri. Intäkterna går till aktiviteter på vårt boende för yngre personer med kognitiv sjukdom – Bräcke vård- och omsorgsboende Västergården.
Vid grillen står våra boende från Ukraina. De erbjuder korv med bröd. Intäkterna går till just deras boende.
För den som önskar något lättare men lite matigt finns våfflor i vagnen hos Gillis Edman.
Diakonigården
I det stora gula huset på höjden startade stiftelsen sin verksamhet i området. Här bodde de första diakonissorna och här låg det första sjukhemmet. I dag är det stiftelsens huvudkontor. I källaren hittar du kyrkan. Marken och huset skänktes av familjen Leffler till Göteborgs diakonissanstalt som var namnet då och hit flyttades verksamheten redan efter ett år vid nuvarande Liseberg.
Gå uppåt mellan de stora ekarna tills du ser huset.
Stora Salen
Mellan de gamla 60-talshusen på Edvard Rhodes väg hittar du lite överraskande en prunkande paradisträdgård. Snedda över den och du kommer till Stora salen.
Verksam
Efter första huset till vänster svänger du just vänster in till Verksam. Det är skyltat till lokalen.
Stora scenen
Den stora festplatsen ligger mitt i parken mellan barn- och ungdomsboendet Östergården, lekplatsen och den gula gamla villan.
Gula villan
Den stora gamla villan kallas kort och gott Gula villan. Här kan man finna lite lugn mitt i festligheterna och titta på dockteater eller lyssna på saga.
Parkering/busshållplats
Det finns parkeringsplatser i flera delar av festområdet (se kartan) men har du möjlighet rekommenderar vi att du promenerar hit eller tar bussen till Bräcke Östergårdsväg, Oslogatan, Sälfjordsgatan eller vädermotet. För dig som är rörelsehindrad finns möjlighet till parkering på Bräcke östergårdsväg mitt i parken.
Fri parkering 3 h men parkeringen måste registreras via SMS eller någon av apparna Parkster eller Easypark.
Vägbeskrivning med bil
Vi finns längs bräckevägen, mellan Bräckemotet och Kyrkbytorget. Håll utkik efter nybyggda grå hyreshus. Har du hittat dem har du även hittat entrén.
Vägbeskrivning kollektivt
Närmsta busshållplats Bräcke östergårds väg. Se Parkering busshållplats för fler alternativ.
Toaletter
Visst kan nöden tränga på även när man är på kalas. På kartan ser du var närmsta toalett finns och om den är anpassad för rörelsehindrade eller inte. Skyltar i parken visar vägen.
Hitta till Jubileumsfesten – Bräcke Östergårdsväg 1, Göteborg
Stort tack till våra sponsorer!