Hoppa till sidans innehåll

Resurser till dig som anhörig

Att stå nära någon som mitt i livet drabbas av svår sjukdom gör ont. Många känner en stor maktlöshet och sorg över att livet blev så annorlunda mot vad man hoppats på. Vi vet att många anhöriga gör allt för att deras barn, livskamrat, nära vän eller unga förälder ska få det så bra som möjligt. Inte sällan blir du som anhörig den som tvingas ta alla kontakter och samordna för att allt ska fungera. Detta samtidigt som du ska hantera din egen sorg och allt annat i vardagslivet. Vi arbetar aktivt för att du ska få den information och det stöd som du behöver utifrån dina önskemål.

Nedan hittar du bland annat föreningar för anhöriga som vi kan rekommendera dig att ta kontakt med.

Bild på ansvariga av webbsidan Unga anhöriga

Ung anhörig

Ung anhörig är en sajt som drivs av Svenskt Demenscentrum och riktar sig till dig som har en förälder med en demenssjukdom (kognitiv sjukdom).

Här kan du bland annat läsa om vilket stöd du som anhörig kan få, viktiga dokument att ordna med, lagar och regler samt inte minst fakta om de olika sjukdomarna. Du kan också läsa intervjuerna med unga anhöriga om delar med sig av tips och erfarenheter.

Besök hemsidan för unganhorig.se

Bracke-Arbetsintegrering-Tradgard-20220930027

Yngrenätverket

Är du under 65 år och har en partner med kognitiv sjukdom/demens?

För dig finns Yngrenätverket som drivs genom Demensförbundet.

Besök hemsidan för yngrenätverket

NoL projektbild final bild 2

Att våga prata om det svåra

Vi vill öka kunskapen om och få fler att våga prata om hur det är att vara anhörig över 65 och vårda sin partner. Därför har Bräcke projekt ”I nöd och lust” tagit fram en serie filmer och reflektionsmaterial som riktar sig till anhöriga.

Vi vill avdramatisera den skuld och skam som många anhöriga bär på och lyfta riskerna som anhörigrollen kan föra med sig.

Läs mer om projektet

Boktips

”Du är inte ensam” av Jenny Eriksson

En faktabok om demenssjukdomar för barn, unga och hela familjen.

Bokomslag - Du är inte ensam