Hon är Bräcke diakonis första rektor
I torsdags blev Johanna Björnhage på Bräcke förskola färdigutbildad rektor. Det är första gången under stiftelsens hundraåriga historia som vi har en utbildad rektor på Bräcke diakoni.
Under tre år har Johanna Björnhage vid sidan av sitt arbete på Bräcke förskola Stegen och Spåret läst rektorsutbildningen vid Göteborgs universitet. I torsdags blev hon färdig.
– Det känns bra, jag är stolt över mig själv. Jag har ju jobbat heltid under hela tiden parallellt med att jag studerat på 20 procent så det har varit fullt upp. Men det har varit lärorikt och jättekul att få träffa massa andra rektorer. Att få det nätverket har varit väldigt värdefullt, säger hon.
Vad innebär det för förskolans verksamhet att du har gått klart utbildningen?
– Det innebär att jag säkerställer utbildningen för barnen. Jag har mer insikt i det juridiska och i organisation, ledning, kvalitet och skolledarskap.
Rektorsprogrammet är en statligt reglerad befattningsutbildning för rektorer i skolor och förskolor. Examen gick av stapeln på Pedagogen i centrala Göteborg. Omkring 40 nyutbildade rektorer deltog.
– Det var en konferens där vi fick presentera våra rapporter och vilka lärdomar vi fått under de här tre åren. Sedan blev det firande på kvällen. När vår allra sista tenta är rättad kommer vi att få varsin rektorsnål.
Johanna Björnhage är den första personen i Bräcke diakonis historia som är utbildad rektor. Hon är sedan tidigare legitimerad förskollärare. När hon började jobba på Bräcke förskola Stegen och Spåret anställdes hon som verksamhetschef och i mars i år fick hon officiellt titeln rektor . Numera är rektorsprogrammet obligatoriskt för alla som anställs som rektorer inom förskolan och skolan. De som anställts som rektorer i förskolan innan 2019 måste gå rektorsutbildningen inom fem år.