Hoppa till sidans innehåll

Boende med småstadskänsla

Lefflergården är ett nybyggt LSS-boende belägen i Bräcke i Göteborg. Vi välkomnar vuxna personer som omfattas av personkrets 1 enligt LSS. Vi finns till för dig som vill ha ett eget boende och styra över din egen vardag men fortfarande behöver stöd och tryggheten av att någon alltid finns nära till hands.
Boendet har sex lägenheter i ett plan och ligger inbäddad i ett grönområde som erbjuder både vila och stimulans med småstadskänsla och boenden där man känner av stadspulsen.

Inbäddat i grönska

Lefflergården ingår i kvarteret Leffler som består av tre hyreshus. Här bor studenter, pensionärer och familjer med vuxna och barn. De tre husen ligger inbäddade i grönska med trivsamma och tillgängliga gårdar. I närområdet finns naturområde, köpcentrum och goda kommunikationer.

Området Bräcke är lugnt och trevligt. Kvarteret Leffler angränsar till en grön park och Bräcke diakonis verksamheter på området. I parken finns vårt huvudkontor och ett flertal av våra verksamheter, bland annat boende för personer med demenssjukdom, två förskolor, barn- och ungdomsboende, daglig verksamhet och habilitering. Och ett hunddagis!

Busshållplats Bräcke Östergård (linje 34) ligger i direkt anslutning till husen. På närliggande Kyrbytorget finns en bland annat en mindre matbutik, restauranger, apotek och bibliotek. En promenad längs kajen vid Eriksberg är endast 10 minuter härifrån. Likaså hållplatsen Eketrägatan med ett flertal spårvagns- och busslinjer.

20220901-DV Leffler-33

Boendet och lägenheterna

Verksamheten ligger integrerat i ett hyreshus med ytterligare 16 lägenheter. I samma kvarter finns totalt 82 lägenheter.

Lägenheterna är 35 kvadratmeter stora med eget badrum och kök, utrustat med diskmaskin. Du har också en egen uteplats med utsikt mot ett vackert och lugnt skogsparti. Du möblerar din lägenhet med dina egna möbler.

Som boende hos oss har du tillgång till gemensamma utrymmen i form av allrum, matsal och myshörna för samvaro och gemensamma aktiviteter.

Boendemiljö och aktiviteter

Att bo på Lefflergårdens gruppboende innebär att du har en egen lägenhet. Utanför lägenhetsdörren finns gemensamma utrymmen, där du har möjlighet att träffa och umgås med dina grannar.

Många tycker att det känns tryggt att ha andra människor omkring sig, och det är också många som gillar gemenskapen som uppstår när man bor i samma hus. När du vill, kan du också välja att vara för dig själv i din lägenhet. Lefflergården erbjuder dig helt enkelt möjligheten att bo själv och samtidigt vara nära andra. Personal finns på plats för dig, dygnet runt, året om.

Vi arbetar för att du ska kunna leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Vi utgår från vad du kan, och behöver. Våra medarbetare stödjer dig så att du kan leva ditt liv som du själv vill.

Så jobbar vi

Några av de metoder vi använder handlar om hur vi kan förbättra kommunikationen med personer som inte själva kan tala, eller hur vi kan hjälpa personer med autism att förstå sin omvärld bättre. Vi har ett salutogent förhållningssätt till de personer som bor hos oss. Våra arbetssätt och metoder inkluderar bland annat:

• lågaffektivt bemötande
• AKK- alternativ kompletterande kommunikation
• TEACCH- tydliggörande pedagogik
• riskbedömningar och handlingsplaner

Bräcke diakoni har många års erfarenhet av målgruppen och av att bedriva verksamhet inom LSS. Redan för över 60 år sedan startade vi Bräcke LSS-boende Östergården som finns kvar på området än idag. Bland våra verksamheter finns förutom LSS-boenden också dagliga verksamheter, psykiatriboende och personliga ombud.

Bräcke diakoni och Lefflergården ställer höga krav på personerna vi anställer – både ordinarie och vikarier. Våra medarbetare har hög kompetens genom adekvat utbildning och/eller erfarenhet av arbete med personer i personkrets 1 enligt LSS. Vi ger även våra medarbetare kontinuerlig kompetensutvecklingen för ny kunskap, utmaning av tankegångar och för att ständigt utveckla både medarbetarna och organisationen.

20220928-LSS-Boende-Leffler-044