Det här kan vi hjälpa till med
Vem rekommenderas att vaccinera sig mot influensa hösten 2024?
· Du fyller 65 år i år, eller är äldre.
· Du är gravid efter vecka 12.
· Du har en sjukdom eller något annat som ökar risken att bli allvarligt sjuk. Det gäller alla från 6 månaders ålder.
· Du bor med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar. · Hjärt-kärlsjukdomar, till exempel stroke.
· Lungsjukdomar, till exempel KOL eller svår astma.
· Obesitas (kraftig övervikt)
· Leversvikt och njursvikt.
· Diabetes
· Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
· Neuromuskulära sjukdomar.
· Att ha flera funktionsnedsättningar.
· Downs syndrom.
Vem rekommenderas att vaccinera sig mot Covid-19 hösten 2024?
Personer som är 65 år och äldre eller tillhör en medicinsk riskgrupp rekommenderas en dos vaccin inför höst- och vintersäsongen.
Medicinska tillstånd som innebär ökad risk för allvarlig covid-19 innefattar:
· Hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke (hypertoni som enda diagnos ingår ej)
· Kronisk lungsjukdom såsom KOL eller svår instabil astma
· Diabetes mellitus typ 1 och 2
· Leversvikt och njursvikt.
· Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
· Downs syndrom
· Neuromuskulära sjukdomar.
· Att ha flera funktionsnedsättningar.
· Obesitas (kraftig övervikt).
· Gravid efter vecka 12.
· Annan sjukdom eller tillstånd som orsakad nedsatt hälsotillstånd på ett sätt som gör att covid-19 riskerar att få ett allvarligt förlopp. Exempel, demens, psykisk sjukdom eller skadligt alkohol- eller drogbruk, som orsakat en nedsatt kroppslig hälsa.
Det är gratis att vaccinera sig för den som tillhör någon av grupperna ovan.
Telefon 0515-71 72 00, Bräcke Digital kontakt eller boka här på hemsidan.
Vårt laboratorium är öppet för provtagning drop-in måndag-fredag 8:10-15:30. I början av veckan är det ofta många som vill ta prov, välj senare i veckan så ökar chansen att det är kort kö. Vi brukar också ha mindre att göra på eftermiddagarna så kom gärna då!
När du kommer hit, tag en nummerlapp ”provtagning” så registrerar vi dig i kassan före provtagningen. Väl i laboratoriet tar våra undersköterskor Avin, Idil, Agneta och Karina hand om dig. Vi ses!
Vi erbjuder några tider för tidsbokning – vissa morgnar 07:30, samt på eftermiddagarna. Det går bra att boka tid via vår hemsida.
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Våra distriktssköterskor har många års erfarenhet och kan hjälpa dig med bland annat:
- Bensårsbehandling
- Inkontinens
- Egenvård
- Hudåkommor
- Sårvård och omläggningar
- Injektioner
- Folkhälso-/livsstilsmottagning
- Suturtagning
- Blodtryckskontroller
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0515-71 72 00
Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer och erbjuder kontinuerliga besök och kan hjälpa dig med bl a sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel. Vår diabetessköterska heter Thérese, hon har telefontid för diabetespatienter måndag-torsdag 7:30-8:00, telefonnummer: 0515-71 72 02.
Läs mer på 1177.se
Så här kan du få receptförnyelse:
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via vår tjänst Bräcke digital kontakt där du när som helst på dygnet enkelt loggar in med BankID cch beskriver vilka recept du vill förnya. Logga in på Bräcke digital kontakt.
Via telefon. Ring oss på 0515-71 72 00 och lämna ditt nummer så ringer en av våra sjuksköterskor upp när det är din tur. Vi bemannar telefonen helgfri måndag-fredag kl 08.00–17.00
Via e-tjänsterna på 1177.se. Denna tjänst kräver BankID. Logga in på 1177.se
Beställ i god tid
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan dina mediciner tar slut. På grund av att många patienter ber om receptförnyelse varje vecka behöver våra läkare få dina önskemål senast 10 dagar innan det är slut, gärna tidigare. Vi har ingen möjlighet att ta emot receptönskemål i receptionen.
Vi kan hjälpa dig med bl a rökavvänjning och spirometriundersökning. Du får hjälp med att förebygga problem och får stöd till ett friskare och mer aktivt liv. Vår astma/KOL-sköterska heter Gun.
Läs mer på 1177.se
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0515-71 72 00
Vaccin mot lunginflammation
Regionfullmäktige har beslutat att vaccin mot pneumokocker blir kostnadsfritt för personer över 75 år från 17/3 2023. Avgiftsfriheten gäller personer som är folkbokförda i Västra Götaland.
Pneumokocker är bakterier som främst finns i näsan och svalget. Pneumokocker kan orska flera olikasjukdomar hos både barn och vuxna till exempel lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. De allvarligaste sjukdomarna som orsakas av pneumokocker kan ge hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Pneumokocker är vanligast hos barn under två år och hos personer över 65 år.
Avgiftsfritt kikhostevaccin till gravida
Regionfullmäktige har beslutat att erbjuda vaccin mot kikhosta avgiftsfritt för gravida som är folkbokförda i Västra Götaland samt för gravid som söker asyl och personer som vistas i Västra Göraland utan tillstånd.
Syftet med beslutet är att skydda de allra yngsta spädbarnen mot svår sjukdom. Det är särskilt viktigt för barn som är födda för tidigt eftersom de löper störst risk att bli svårt sjuka.
Resevaccinationer
Vi hjälper dig med de vanligaste resevaccinationerna. Ring oss gärna om du är osäker på vilket skydd du behöver. Tänk på att höra av dig i god tid till oss om du ska ut och resa, eftersom vissa vaccinationer ska tas vid flera tillfällen.
TBE-vaccination
Fästingburen hjärninflammation, TBE, sprids med fästingar. TBE-viruset finns på många håll i Sverige, främst i södra delen. Vaccination rekommenderas om du ska vistas i riskområden en längre period. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0515-71 72 00.
Vi hjälper dig med akuta besvär som inte kräver sjukhusvård och undersöker, utreder och behandlar alternativt remitterar om det finns behov av det. Utöver arbetet på mottagningen är våra läkarna också kopplade till vår BVC och har medicinska insatser på kommunens äldreboenden och hemsjukvård.
Fysioterapi (sjukgymnastik)
Om du har ont, är stel i lederna eller svag i musklerna kan sjukgymnastik vara något för dig. Vi undersöker och behandlar dina besvär och ger dig verktyg att själv ta hand om din kropp. Hos oss kan du både få behandling för plötsliga smärtor och för mer långdragna besvär. Du kan också få förebyggande behandling för att smärtorna inte ska komma tillbaka, eller hjälp med att komma igång efter en skada eller en operation.
Arbetsterapi
Våra arbetsterapeuter stöttar och hittar lösningar för dig efter en sjukdom eller olycka. Vi tar tillvara på dina resurser och hjälper till att anpassa ditt hem och din vardag – så att du kan göra det du vill eller behöver i så stor utsträckning som möjligt. Hos arbetsterapeuten kan du få hjälp med hand & armbågsbesvär, stresskurser, vardagsrevidering och sömnskola.
Ring direkt till Bräcke Rehabmottagning Falköping, 0515-433 21. Rehabmottagningen ligger i samma lokaler som oss.
Läs mer om Bräcke rehabmottagning Falköping
Kostnaderna för intyget är olika beroende på vilket intyg det handlar om. Hör med oss för aktuella priser enligt Västra Götalandsregionens Avgiftshandbok. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0515-71 72 00
OBS: Vi kan inte skriva ett vaccinationsintyg för covid-19. Vänd dig till e-hälsomyndigheten för att ladda ner ett vaccinationsintyg. E-hälsomyndighetens webbplats (länk)
Hos oss får du råd och stöd i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck och dina blodfetter, diskutera din medicinering eller ordinera dig till provtagning.
Ring 0515-71 72 00 för att boka tid för blodtryckskontroll eller kontakta oss via Bräcke digital kontakt
Vi arbetar bl.a. med Kognitiv beteendeterapi (KBT) – en terapiform som bygger på ett aktivt samarbete mellan dig som klient/patient och din terapeut. Tillsammans fokuserar ni på att förändra de tankar, känslor och handlingsmönster som skapar problem för dig. KBT är framför allt inriktat på nuet och framtiden – att komma vidare.
KBT är bland annat effektivt vid ångest, kronisk smärta, sömnproblem, ätstörning, stressrelaterade problem eller annan form av livskris. Vid behov remitterar vi vidare till psykolog.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0515-71 72 00. Ditt ärende fördelas därefter i teamet och sedan blir du via telefon eller brev kontaktad för ett första bedömningssamtal.
Att stöttas av en coach gör skillnad när du är sjuk. Vår rehabkoordinator samordnar och medverkar i utredning och kartläggning, men svarar också för planering och samordning av de insatser du behöver. Rehabkoordinatorn tar tillvara på dina styrkor, din vilja och motivation – för att du ska nå bästa möjliga resultat.
Vi arbetar med enskilda individer såväl som grupper och vänder oss i första hand till dig som är långtidssjukskriven. Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0515-71 72 00
Du som är i behov av medicinsk fotvård, vid t ex diabetes, kan få hjälp av vår medicinska fotvårdsterapeut. Våra sjuksköterskor följer nationella riktlinjer när de beslutar om medicinsk fotvård. Ring oss för mer information: 0515-71 72 00.
Om du blir sjuk på kväll eller helg med besvär eller sjukdom som inte kan vänta till nästa dag hänvisar vi till Skövde jourcentral på kvällar. Du kan alltid ringa 1177 för råd. Vid allvarliga eller akuta tillstånd ring 112 eller uppsök sjukhusets akutmottagning.
Skövde Jourcentral
Telefonnummer
0500 – 47 80 76
Öppettider
Måndag-Fredag 17:00-22:00
Lördag-Söndag 11:00-17:00
Besöksadress
Jourcentralen Skövde
Ekängsvägen 15
541 40 Skövde
Jourcentralen har inte längre drop-in utan man ska boka tid.
För att kunna ge effektivare hjälp och korta väntetiden går vi över till bokade besök från och med den 2 maj 2023. Boka ditt besök via e-tjänsterna på 1177.se. Om du inte har möjlighet att boka ditt besök på 1177.se kan du alltid ringa oss på jourcentralen eller till 1177 på telefon för en medicinsk bedömning.
Jourcentralen delar lokaler med Billingens VC och Norrmalms VC på Käpplunda Gärde. Övriga tider hänvisar vi till Akutmottagningen i Skövde.
Information kring Covid-19
Nej, i dagsläget rekommenderas inte covidvaccin till personer under 18 år.
Du som tidigare har fått en allvarlig allergisk reaktion som gjorde att du fick vård på en akutmottagning eller behövde läggas in på sjukhus, kan rådgöra med en läkare innan vaccinationen. Detsamma gäller om du fått en sådan kraftig reaktion efter en vaccination.
Gravida kvinnor har ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och även för att föda för tidigt. Vaccin ger ett effektivt och säkert skydd och alla gravida rekommenderas därför vaccination mot covid-19. Du rekommenderas också vaccin om du är gravid och har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att du har en ökad risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. Det rekommenderas också utifrån din ålder och ditt BMI. Du rekommenderas vaccin om något av följande stämmer på dig som är gravid:
- Du har en kronisk hjärt-kärlsjukdom, även stroke och högt blodtryck.
- Du har en kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma.
- Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
- Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
- Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. Det gäller inte dig som har graviditetsdiabetes.
- Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
- Du är 35 år eller äldre.
- Du har ett BMI över 30 när du skriver in dig på barnmorskemottagningen.
- Du rekommenderas vaccin efter graviditetsvecka 12.
Du som planerar en graviditet bör vaccinera dig först, innan du försöker bli gravid. Då har du skydd mot sjukdomen om du blir gravid.
Det finns hittills inte något som tyder på att fostret eller den som är gravid påverkas negativt av vaccinationen. Du behöver därför inte oroa dig om det visar sig att du var gravid utan att du visste om det när du vaccinerar dig. Det kan vara bra att berätta för barnmorskan att du är vaccinerad mot covid-19.
Även om den som haft covid-19 får ett förstärkt skydd mot allvarlig sjukdom av vaccination, varför Folkhälsomyndigheten generellt rekommenderar att även personer som har haft infektionen vaccinerar sig om de tillhör en grupp som rekommenderas vaccin. Värdet av vaccination är dock mindre om den kommer tätt in på en infektion. Du som tidigare vaccinerat dig vid något tillfälle, kan om du testat positivt för covid-19 efter 1 augusti 2024 därför avstå din dos hösten 2024. Den infektion du nyligen haft fungerar som en vaccindos och ger ett gott skydd mot svår sjukdom.
Nej, du ska inte vaccinera dig om du har en pågående infektion med feber eller symtom på covid-19. Samma sak gäller om du blir sjuk mellan dos ett och dos två. Ta inte dos två förrän du är helt frisk och inte har några symtom på infektion, exempelvis feber.
Du ska provta dig om du har symtom som tyder på covid-19.
Du kan bli öm på stickstället i armen, känna dig trött och få huvudvärk efter att du har vaccinerat dig. Du kan också känna dig frusen, må illa, få feber eller ont i lederna och musklerna. Det kallas för biverkningar och är vanligt hos de som fått vaccin mot covid-19.
Besvären kommer oftast inom det första dygnet efter vaccinationen. De brukar gå över inom ett till två dygn. Du kan ta receptfria läkemedel om du har ont eller mot febern, om det behövs.
Det är ovanligt men några som har fått kraftiga biverkningar av dos ett kan behöva vänta med att ta dos två. Det gäller om något av följande stämmer in på dig:
- Du fick så kraftiga biverkningar av den första dosen att du behövde söka vård.
- Du har tidigare haft covid-19 och fick hög feber och kände dig mycket sjuk i mer än ett dygn efter den första dosen vaccin.
Prata med en läkare om hur du ska göra.
Nej, du kan inte välja vaccin. Inte hos oss och inte heller hos någon annan vårdcentral. Här är sådant som påverkar vilket vaccin du får:
- Hur många doser regionerna får av de olika vaccinen.
- När vaccinen kommer till regionen.
- Din ålder, alla vaccin ges inte till personer under 65 år.
- Om du är allergisk mot något ämne som finns i ett särskilt vaccin.
- Om du får behandling med dialys eller har genomgått en organtransplantation eller benmärgstransplantation.
Du kommer förmodligen inte kunna välja vilket vaccin du får senare heller, om du skulle välja att tacka nej till det vaccin som du erbjuds nu. Under perioden som du inte är vaccinerad har du inget skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar i vilken ordning personer ska erbjudas vaccination. Det kallas att vaccinationen görs i olika faser. Information om vilka som vaccineras just nu finns på din vårdcentrals webbplats. Här hittar du länkar till alla våra vårdcentraler.
Det tre olika typer av covidbevis för dig som ska resa:
Är du vaccinerad kan du få ett vaccinationsbevis.
Du beställer själv ditt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se. Ett vaccinationsbevis är giltigt i 90 dagar från att det har utfärdats. Därefter kan du hämta ett nytt. OBS: När du vaccinerar dig får du med dig ett vaccinationskort. Här står vilket datum du fick din vaccination, vilken sort du och vilket batchnummer din dos kom ifrån. Vaccinationskort är inte samma sak som vaccinationsbevis.
Läs mer om de olika covidbevisen eHälsomyndigheten.