I nöd och lust
Projektet I nöd och lust utvecklade ett stöd för äldre som vårdar sin partner i det gemensamma hemmet. Hur förändras parrelationen när min partner blir sjuk? Och hur kan vi bevara vår känsla av att var vi när rollerna ändras? Projektet undersökte rollförändringen som sker när partnern som är 65+ blir sjuk eller funktionsnedsatt. När man går från att vara ”bara partner” till att bli anhörig.
Hör projektledare, Sara Jonåker berätta om projekt I nöd och lust. Inspelad mars 2024.
Filmer som berör
I nöd och lust har tagit fram fem filmer om ämnen som är viktiga att beröra som anhörig eller för dig som möter anhöriga.
- Förändringen – När din partner behöver hjälp och stöd
- Flytten – Tankar kring särskilt boende
- Opratat – Det där vi inte säger
- Risken – för våld, övergrepp och kränkningar
- Oxytocin – om den viktiga beröringen
Filmerna finns som syntolkade. Filmen om Oxytocin finns även på engelska.
Material som öppnar för samtal
Att möta andra i liknande situation kan betyda mycket. Projektet har tagit fram både samtalsmaterial för dig som anhörig och dig som möter anhöriga. Allt material går att ladda ner eller beställa och är helt fria att använda.
Slutkonferensen och andra föreläsningar
Våren 2023 hölls slutkonferensen för projekt I nöd och lust. Ta gärna del av föreläsningarna. Bland annat föreläste forskaren Kerstin Uvnäs Mogren om Oxytocin.
Projekt I nöd och lust avslutades 2023.
Bräcke diakoni drev projektet, med medel från Allmänna arvsfonden, i samarbete med Nka (kompetenscentrum anhöriga), SPF Seniorerna och Anhörigas riksförbund.
Kontakt:
Sara Jonåker
Tel: 031-50 26 17
Finansiär:
Allmänna arvsfonden
Beställ material:
Här beställer du det skriftliga materialet
Filmer
Hos oss utför vi alla typer av prover. Vårt laboratorium har drop-in för provtagning vardagar kl 08.30 – 11.30. Anmäl dig i kassan.
Glöm inte att ta med en remiss om proverna är ordinerade av någon annan än våra egna läkare på vårdcentralen.
På grund av högt söktryck kan viss väntetid uppstå, tack för visad hänsyn!
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss på telefon 0322-280 150
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Distriktssköterskorna är vidareutbildade sjuksköterskor och de kan förskriva vissa läkemedel och hjälpmedel.
Vi arbetar hälsobefrämjande med samtal om livsstilens påverkan på hälsa där kost, motion, stress, alkohol och tobak är viktiga delar. Distriktssköterskorna kan bland annat hjälpa dig med
- Bedömning och behandling av sår
- Hudbesvär
- Muntorrhet eller svampinfektion i munhålan
- Enklare ögoninfektioner eller torra ögon
- Blodtryckskontroll
- Influensavaccination
- Sutur- eller agrafftagning
- Öronspolning
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150. Vi har ingen drop-in för sköterskemottagning, utan kontakta oss alltid först för rådgivning.
Hos våra diabetessköterskor får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer. Du erbjuds kontinuerliga besök och vi hjälper dig bl a med sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Läs mer på 1177.se
Vaccination mot influensa görs oftast från november under varje år. De finns det även möjlighet att samtidigt ta påfyllnadsdos av covidvaccin, förutsatt att det gått minst 4 månader sedan du fått den senaste dosen.
Riskgrupper som rekommenderas vaccination
De personer som har ökad risk att få svår sjukdom eller avlida om de får influensa bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa varje år. Även vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa rekommenderas vaccination.
Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa:
- Alla personer över 65 års ålder
- Gravida efter graviditetsvecka 12
- Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
– kronisk hjärtsjukdom
– kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
– diabetes mellitus
– kronisk lever- eller njursvik
– tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
– andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder) - Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
- All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.
Vaccinationsmottagning
Välkommen att boka tid för resevaccination eller TBE vaccination!
TBE
Under våren kommer vi att erbjuda två tillfällen med webbokningsbara tider för TBE-vaccination. Ta gärna med tidigare vaccinationskort om du har ett, för att underlätta vid vaccinationen.
- Boka din TBE-vaccination
Resevaccination
Behöver du rådgivning gällande vilka vaccin du behöver för ditt resmål? Starta då ett ärende i Bräcke digital kontakt om detta.
Webbokning
Om ni innan besöket vet exakt vilket vaccin som önskas så skriv vilket vaccin du vill ha i bokningsrutan. Det är bra att till besöket ta med vaccinationskort över tidigare vaccinationer.
Om ni är en familj som önskar vaccinera er så räcker det att boka totalt 2 tider.
- Boka din resevaccination!
Vi erbjuder följande vaccin
- Hepatit A = Havrix
- Hepatit B = Engerix b
- Hepatit A + Hepatit B = Twinrix
- TBE = FSME
- Bältros = Shingrix
- Kolera + turistdiarré = Dukoral
- Stelkramp, kikhosta, difteri = Boostrix
- Pneumokocker = Prevenar 13 alt pneumovax
- Mässling, påssjuks, röda hund = MPR
Vaccin vi kan beställa hem vid behov
- Gula febern = Stamaril
- Japansk encefalit = Ixiaro
- Vattkoppor = Varilrix
- HPV virus = Gardasil 9
- Rabies = Rabipur
Vaccin på recept att ta hemma i tablettform
- Malariaprofylax
- Tyfoidfeber + Vivotif
Länk till prislista:
Vaccinprislista – Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen
På vår astma/KOL-mottagning får du hjälp av en vidareutbildade sjuksköterska som utreder och behandlar astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Du får även hjälp att förebygga problem och stöd till ett friskare och mer aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Om astma på 1177 vårdguiden
Om KOL på 1177 vårdguiden
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via vår digitala tjänst Bräcke digital kontakt där du när som helst på dygnet enkelt loggar in med BankID cch beskriver vilka recept du vill förnya. Logga in på Bräcke digital kontakt.
Via telefon. Ring oss på 0322-280 150 och lämna ditt nummer så ringer en av våra sjuksköterskor upp när det är din tur. Vi bemannar telefonen helgfri måndag-fredag kl 07.30–16.30
Beställ i god tid
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan dina mediciner tar slut. På grund av att många patienter ber om receptförnyelse varje vecka behöver våra läkare få dina önskemål senast 10 dagar innan det är slut, gärna tidigare. Vi har ingen möjlighet att ta emot receptönskemål i receptionen.
Hos oss arbetar psykolog, kurator och vårdsamordnare med att hjälpa dig som lider av psykisk ohälsa. Om du har funderingar kring ditt psykiska mående, ta upp det i samband med besök hos läkare/sjuksköterska eller kontakta oss.
Bräcke rehabmottagning Alingsås
Våra fysioterapeuter och arbetsterapeuter på Bräcke rehabmottagning Alingsås finns i samma lokaler som oss. Som namnet antyder drivs de också av den idéburna stiftesen Bräcke diakoni. Vi har ett nära samarbete mellan rehab och vårdcentralen och tidsbokning och väntrum är gemensamt. Läs mer om Bräcke rehabmottagning Alingsås
Hörselvågen
Maria Eriksson, leg audionom, på Hörselvågen erbjuder hörselskydd och bedriver sin verksamhet delvis i våra lokaler. Läs mer om Hörselvågen på www.horselvagen.se
Vår inkontinenssköterska hjälper dig med utredning och rådgivning vid olika typer av blås- och tarmfunktionsstörningar. Hon hjälper även till att prova ut hjälpmedel, både för kvinnor och män. Vid behov konsulteras läkare.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Våra fötter ska klara mycket på en dag – och självklart förtjänar de ett fint omhändertagande!
Hos oss på Bräcke vårdcentral Centrum finns vår duktiga fotterapeut som ger dig professionell fotvård och råd om hur du tar hand om dina fötter för att förebygga eller förhindra nya problem. Eftersom sjukdomar, skador och slitningar kan ge problem som sprickor, förhårdnader eller värk, även i andra delar av kroppen, är fotvård en bra investering.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vår läkargrupp består av specialister i allmänmedicin (distriktsläkare) och ST-läkare i allmänmedicin (blivande specialister). Vi har även AT-läkare hos oss under vissa perioder. Våra läkare är en stabil grupp som är fast anställda.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Behöver du hjälp med någon typ av intyg är du välkommen att kontakta oss för rådgivning. Vissa intyg, tex körkortsintyg, hänvisar vi till företagshälsovård eller privläkarmottagningar. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Hos oss får du råd och stöd av kunniga sköterskor i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck, diskutera din medicinering eller ordinera provtagning.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vår rehabkoordinator är vår länk mellan Försäkringskassan, dig som sjukskriven och din läkare. Att stöttas av en rehabkoordinator gör skillnad när du är sjuk. Vår rehabkoordinator samordnar och medverkar i utredning och kartläggning, men ansvarar också för planering och samordning av de insatser du behöver. Vi vänder oss i första hand till dig som är långtidssjukskriven.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Skriftligt material
Hos oss utför vi alla typer av prover. Vårt laboratorium har drop-in för provtagning vardagar kl 08.30 – 11.30. Anmäl dig i kassan.
Glöm inte att ta med en remiss om proverna är ordinerade av någon annan än våra egna läkare på vårdcentralen.
På grund av högt söktryck kan viss väntetid uppstå, tack för visad hänsyn!
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss på telefon 0322-280 150
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Distriktssköterskorna är vidareutbildade sjuksköterskor och de kan förskriva vissa läkemedel och hjälpmedel.
Vi arbetar hälsobefrämjande med samtal om livsstilens påverkan på hälsa där kost, motion, stress, alkohol och tobak är viktiga delar. Distriktssköterskorna kan bland annat hjälpa dig med
- Bedömning och behandling av sår
- Hudbesvär
- Muntorrhet eller svampinfektion i munhålan
- Enklare ögoninfektioner eller torra ögon
- Blodtryckskontroll
- Influensavaccination
- Sutur- eller agrafftagning
- Öronspolning
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150. Vi har ingen drop-in för sköterskemottagning, utan kontakta oss alltid först för rådgivning.
Hos våra diabetessköterskor får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer. Du erbjuds kontinuerliga besök och vi hjälper dig bl a med sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Läs mer på 1177.se
Vaccination mot influensa görs oftast från november under varje år. De finns det även möjlighet att samtidigt ta påfyllnadsdos av covidvaccin, förutsatt att det gått minst 4 månader sedan du fått den senaste dosen.
Riskgrupper som rekommenderas vaccination
De personer som har ökad risk att få svår sjukdom eller avlida om de får influensa bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa varje år. Även vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa rekommenderas vaccination.
Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa:
- Alla personer över 65 års ålder
- Gravida efter graviditetsvecka 12
- Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
– kronisk hjärtsjukdom
– kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
– diabetes mellitus
– kronisk lever- eller njursvik
– tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
– andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder) - Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
- All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.
Vaccinationsmottagning
Välkommen att boka tid för resevaccination eller TBE vaccination!
TBE
Under våren kommer vi att erbjuda två tillfällen med webbokningsbara tider för TBE-vaccination. Ta gärna med tidigare vaccinationskort om du har ett, för att underlätta vid vaccinationen.
- Boka din TBE-vaccination
Resevaccination
Behöver du rådgivning gällande vilka vaccin du behöver för ditt resmål? Starta då ett ärende i Bräcke digital kontakt om detta.
Webbokning
Om ni innan besöket vet exakt vilket vaccin som önskas så skriv vilket vaccin du vill ha i bokningsrutan. Det är bra att till besöket ta med vaccinationskort över tidigare vaccinationer.
Om ni är en familj som önskar vaccinera er så räcker det att boka totalt 2 tider.
- Boka din resevaccination!
Vi erbjuder följande vaccin
- Hepatit A = Havrix
- Hepatit B = Engerix b
- Hepatit A + Hepatit B = Twinrix
- TBE = FSME
- Bältros = Shingrix
- Kolera + turistdiarré = Dukoral
- Stelkramp, kikhosta, difteri = Boostrix
- Pneumokocker = Prevenar 13 alt pneumovax
- Mässling, påssjuks, röda hund = MPR
Vaccin vi kan beställa hem vid behov
- Gula febern = Stamaril
- Japansk encefalit = Ixiaro
- Vattkoppor = Varilrix
- HPV virus = Gardasil 9
- Rabies = Rabipur
Vaccin på recept att ta hemma i tablettform
- Malariaprofylax
- Tyfoidfeber + Vivotif
Länk till prislista:
Vaccinprislista – Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen
På vår astma/KOL-mottagning får du hjälp av en vidareutbildade sjuksköterska som utreder och behandlar astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Du får även hjälp att förebygga problem och stöd till ett friskare och mer aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Om astma på 1177 vårdguiden
Om KOL på 1177 vårdguiden
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via vår digitala tjänst Bräcke digital kontakt där du när som helst på dygnet enkelt loggar in med BankID cch beskriver vilka recept du vill förnya. Logga in på Bräcke digital kontakt.
Via telefon. Ring oss på 0322-280 150 och lämna ditt nummer så ringer en av våra sjuksköterskor upp när det är din tur. Vi bemannar telefonen helgfri måndag-fredag kl 07.30–16.30
Beställ i god tid
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan dina mediciner tar slut. På grund av att många patienter ber om receptförnyelse varje vecka behöver våra läkare få dina önskemål senast 10 dagar innan det är slut, gärna tidigare. Vi har ingen möjlighet att ta emot receptönskemål i receptionen.
Hos oss arbetar psykolog, kurator och vårdsamordnare med att hjälpa dig som lider av psykisk ohälsa. Om du har funderingar kring ditt psykiska mående, ta upp det i samband med besök hos läkare/sjuksköterska eller kontakta oss.
Bräcke rehabmottagning Alingsås
Våra fysioterapeuter och arbetsterapeuter på Bräcke rehabmottagning Alingsås finns i samma lokaler som oss. Som namnet antyder drivs de också av den idéburna stiftesen Bräcke diakoni. Vi har ett nära samarbete mellan rehab och vårdcentralen och tidsbokning och väntrum är gemensamt. Läs mer om Bräcke rehabmottagning Alingsås
Hörselvågen
Maria Eriksson, leg audionom, på Hörselvågen erbjuder hörselskydd och bedriver sin verksamhet delvis i våra lokaler. Läs mer om Hörselvågen på www.horselvagen.se
Vår inkontinenssköterska hjälper dig med utredning och rådgivning vid olika typer av blås- och tarmfunktionsstörningar. Hon hjälper även till att prova ut hjälpmedel, både för kvinnor och män. Vid behov konsulteras läkare.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Våra fötter ska klara mycket på en dag – och självklart förtjänar de ett fint omhändertagande!
Hos oss på Bräcke vårdcentral Centrum finns vår duktiga fotterapeut som ger dig professionell fotvård och råd om hur du tar hand om dina fötter för att förebygga eller förhindra nya problem. Eftersom sjukdomar, skador och slitningar kan ge problem som sprickor, förhårdnader eller värk, även i andra delar av kroppen, är fotvård en bra investering.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vår läkargrupp består av specialister i allmänmedicin (distriktsläkare) och ST-läkare i allmänmedicin (blivande specialister). Vi har även AT-läkare hos oss under vissa perioder. Våra läkare är en stabil grupp som är fast anställda.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Behöver du hjälp med någon typ av intyg är du välkommen att kontakta oss för rådgivning. Vissa intyg, tex körkortsintyg, hänvisar vi till företagshälsovård eller privläkarmottagningar. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Hos oss får du råd och stöd av kunniga sköterskor i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck, diskutera din medicinering eller ordinera provtagning.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vår rehabkoordinator är vår länk mellan Försäkringskassan, dig som sjukskriven och din läkare. Att stöttas av en rehabkoordinator gör skillnad när du är sjuk. Vår rehabkoordinator samordnar och medverkar i utredning och kartläggning, men ansvarar också för planering och samordning av de insatser du behöver. Vi vänder oss i första hand till dig som är långtidssjukskriven.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Föreläsningar
Hos oss utför vi alla typer av prover. Vårt laboratorium har drop-in för provtagning vardagar kl 08.30 – 11.30. Anmäl dig i kassan.
Glöm inte att ta med en remiss om proverna är ordinerade av någon annan än våra egna läkare på vårdcentralen.
På grund av högt söktryck kan viss väntetid uppstå, tack för visad hänsyn!
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss på telefon 0322-280 150
Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. I biobankslagen står det hur proverna får sparas och användas. Läs mer här: Prover i vården sparas – 1177
Distriktssköterskorna är vidareutbildade sjuksköterskor och de kan förskriva vissa läkemedel och hjälpmedel.
Vi arbetar hälsobefrämjande med samtal om livsstilens påverkan på hälsa där kost, motion, stress, alkohol och tobak är viktiga delar. Distriktssköterskorna kan bland annat hjälpa dig med
- Bedömning och behandling av sår
- Hudbesvär
- Muntorrhet eller svampinfektion i munhålan
- Enklare ögoninfektioner eller torra ögon
- Blodtryckskontroll
- Influensavaccination
- Sutur- eller agrafftagning
- Öronspolning
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150. Vi har ingen drop-in för sköterskemottagning, utan kontakta oss alltid först för rådgivning.
Hos våra diabetessköterskor får du råd, information och utbildning om diabetes, kost och motion. Vi arbetar utifrån nationella diabetesriktlinjer. Du erbjuds kontinuerliga besök och vi hjälper dig bl a med sedvanlig provtagning och kontroller, injektionsteknik och förskrivning av hjälpmedel.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Läs mer på 1177.se
Vaccination mot influensa görs oftast från november under varje år. De finns det även möjlighet att samtidigt ta påfyllnadsdos av covidvaccin, förutsatt att det gått minst 4 månader sedan du fått den senaste dosen.
Riskgrupper som rekommenderas vaccination
De personer som har ökad risk att få svår sjukdom eller avlida om de får influensa bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa varje år. Även vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa rekommenderas vaccination.
Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa:
- Alla personer över 65 års ålder
- Gravida efter graviditetsvecka 12
- Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
– kronisk hjärtsjukdom
– kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
– diabetes mellitus
– kronisk lever- eller njursvik
– tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
– andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder) - Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
- All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.
Vaccinationsmottagning
Välkommen att boka tid för resevaccination eller TBE vaccination!
TBE
Under våren kommer vi att erbjuda två tillfällen med webbokningsbara tider för TBE-vaccination. Ta gärna med tidigare vaccinationskort om du har ett, för att underlätta vid vaccinationen.
- Boka din TBE-vaccination
Resevaccination
Behöver du rådgivning gällande vilka vaccin du behöver för ditt resmål? Starta då ett ärende i Bräcke digital kontakt om detta.
Webbokning
Om ni innan besöket vet exakt vilket vaccin som önskas så skriv vilket vaccin du vill ha i bokningsrutan. Det är bra att till besöket ta med vaccinationskort över tidigare vaccinationer.
Om ni är en familj som önskar vaccinera er så räcker det att boka totalt 2 tider.
- Boka din resevaccination!
Vi erbjuder följande vaccin
- Hepatit A = Havrix
- Hepatit B = Engerix b
- Hepatit A + Hepatit B = Twinrix
- TBE = FSME
- Bältros = Shingrix
- Kolera + turistdiarré = Dukoral
- Stelkramp, kikhosta, difteri = Boostrix
- Pneumokocker = Prevenar 13 alt pneumovax
- Mässling, påssjuks, röda hund = MPR
Vaccin vi kan beställa hem vid behov
- Gula febern = Stamaril
- Japansk encefalit = Ixiaro
- Vattkoppor = Varilrix
- HPV virus = Gardasil 9
- Rabies = Rabipur
Vaccin på recept att ta hemma i tablettform
- Malariaprofylax
- Tyfoidfeber + Vivotif
Länk till prislista:
Vaccinprislista – Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen
På vår astma/KOL-mottagning får du hjälp av en vidareutbildade sjuksköterska som utreder och behandlar astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Du får även hjälp att förebygga problem och stöd till ett friskare och mer aktivt liv.
Läs mer på 1177.se
Om astma på 1177 vårdguiden
Om KOL på 1177 vårdguiden
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vid ett fysiskt besök hos oss. Glöm inte be om receptförnyelse när du ändå är och besöker oss.
Via vår digitala tjänst Bräcke digital kontakt där du när som helst på dygnet enkelt loggar in med BankID cch beskriver vilka recept du vill förnya. Logga in på Bräcke digital kontakt.
Via telefon. Ring oss på 0322-280 150 och lämna ditt nummer så ringer en av våra sjuksköterskor upp när det är din tur. Vi bemannar telefonen helgfri måndag-fredag kl 07.30–16.30
Beställ i god tid
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid innan dina mediciner tar slut. På grund av att många patienter ber om receptförnyelse varje vecka behöver våra läkare få dina önskemål senast 10 dagar innan det är slut, gärna tidigare. Vi har ingen möjlighet att ta emot receptönskemål i receptionen.
Hos oss arbetar psykolog, kurator och vårdsamordnare med att hjälpa dig som lider av psykisk ohälsa. Om du har funderingar kring ditt psykiska mående, ta upp det i samband med besök hos läkare/sjuksköterska eller kontakta oss.
Bräcke rehabmottagning Alingsås
Våra fysioterapeuter och arbetsterapeuter på Bräcke rehabmottagning Alingsås finns i samma lokaler som oss. Som namnet antyder drivs de också av den idéburna stiftesen Bräcke diakoni. Vi har ett nära samarbete mellan rehab och vårdcentralen och tidsbokning och väntrum är gemensamt. Läs mer om Bräcke rehabmottagning Alingsås
Hörselvågen
Maria Eriksson, leg audionom, på Hörselvågen erbjuder hörselskydd och bedriver sin verksamhet delvis i våra lokaler. Läs mer om Hörselvågen på www.horselvagen.se
Vår inkontinenssköterska hjälper dig med utredning och rådgivning vid olika typer av blås- och tarmfunktionsstörningar. Hon hjälper även till att prova ut hjälpmedel, både för kvinnor och män. Vid behov konsulteras läkare.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Våra fötter ska klara mycket på en dag – och självklart förtjänar de ett fint omhändertagande!
Hos oss på Bräcke vårdcentral Centrum finns vår duktiga fotterapeut som ger dig professionell fotvård och råd om hur du tar hand om dina fötter för att förebygga eller förhindra nya problem. Eftersom sjukdomar, skador och slitningar kan ge problem som sprickor, förhårdnader eller värk, även i andra delar av kroppen, är fotvård en bra investering.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vår läkargrupp består av specialister i allmänmedicin (distriktsläkare) och ST-läkare i allmänmedicin (blivande specialister). Vi har även AT-läkare hos oss under vissa perioder. Våra läkare är en stabil grupp som är fast anställda.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Behöver du hjälp med någon typ av intyg är du välkommen att kontakta oss för rådgivning. Vissa intyg, tex körkortsintyg, hänvisar vi till företagshälsovård eller privläkarmottagningar. Om den som begär intyget har någon särskild blankett som ska fyllas i, ta gärna med den till oss.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Hos oss får du råd och stöd av kunniga sköterskor i att själv förbättra dina värden. Vi kan kontrollera ditt blodtryck, diskutera din medicinering eller ordinera provtagning.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150
Vår rehabkoordinator är vår länk mellan Försäkringskassan, dig som sjukskriven och din läkare. Att stöttas av en rehabkoordinator gör skillnad när du är sjuk. Vår rehabkoordinator samordnar och medverkar i utredning och kartläggning, men ansvarar också för planering och samordning av de insatser du behöver. Vi vänder oss i första hand till dig som är långtidssjukskriven.
Vill du boka en tid eller har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via Bräcke digital kontakt eller telefon 0322-280 150