Ny situation som anhörig
Oavsett om du är son eller dotter, mamma, pappa eller syskon så förändras situationen och relationen med din närstående vid kognitiv sjukdom.
Men du står inte ensam. På Västergården ser vi anhöriga som en självklar del av våra boendes liv. Du är välkommen att hälsa på korta stunder eller spela en aktiv roll i livet på boendet – allt ifrån dina förutsättningar och önskan.
”Precis som man hälsar på vem som helst så kan det vara bra att slå en signal innan så man vet att man är hemma bara”, säger Marie Fredsdotter verksamhetschef.
Våra anhörigträffar
På Västergården har vi regelbundna träffar för er som är anhöriga. på dessa kan du ta del av föreläsningar, delta i gruppsamtal, dela erfarenheter med andra om hur det är att vara anhörig och hålla dig uppdaterad om vad som händer i huset. Vi har även haft träffar där boende är med.
Kontakta Marie Fredsdotter, verksamhetschef så får du veta mer.
”här får jag så mycket stöd. Tack vare det stödet har jag och min familj kommit varandra närmare”
Resurser till dig som anhörig
Att stå nära någon som mitt i livet drabbas av svår sjukdom gör ont. Många känner en stor maktlöshet och sorg över att livet blev så annorlunda mot vad man hoppats på. Vi vet att många anhöriga gör allt för att deras barn, livskamrat, nära vän eller unga förälder ska få det så bra som möjligt. Inte sällan blir du som anhörig den som tvingas ta alla kontakter och samordna för att allt ska fungera. Detta samtidigt som du ska hantera din egen sorg och allt annat i vardagslivet. Vi arbetar aktivt för att du ska få den information och det stöd som du behöver utifrån dina önskemål.
Nedan hittar du bland annat föreningar för anhöriga som vi kan rekommendera dig att ta kontakt med.
Anhörigkonsulenter I Gbg stad
Erbjuder samtal information, råd och vägledning för dig som är anhörig till en person som är sjuk eller funktionsnedsatt.
Har information om ideella föreningar.
Svenskt Demenscentrum
Kunskap hjälper mycket. Via Svenskt Demenscentrum kan du lära dig mer om sjukdomarna och hålla dig uppdaterad om vad som händer inom forskningsområdet.
Det finns även en podd om du vill lyssna.
Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA)
En kunskapskälla för dig som anhörig Här kan du ta del av andras erfarenheter av att vara anhörig få råd och tips om vart du kan vända dig. NKA anordnar även flera webinar.
Anhörigas riksforbund
Anhörigträffar
På Västergården har vi träffar för er som är anhöriga. Ta del av föreläsningar, delta i gruppsamtal, dela erfarenheter med andra om hur det är att vara anhörig och håll dig uppdaterad om vad som händer i huset. Vi har även haft träffar med boende,
Kontakta Marie Fredsdotter, verksamhetschef för mer information.
Demensförbundet
Arbetar för ett demensvänligare samhälle och anordnar läger för familjer ihop med Alzheimerfonden. Demensförbundet har lokalföreningar runt om i Sverige, bland annat i Göteborg.
Ung anhörig
Ung anhörig är en sajt som drivs av Svenskt Demenscentrum och riktar sig till dig som har en förälder med en demenssjukdom (kognitiv sjukdom).
Här kan du bland annat läsa om vilket stöd du som anhörig kan få, viktiga dokument att ordna med, lagar och regler samt inte minst fakta om de olika sjukdomarna. Du kan också läsa intervjuerna med unga anhöriga om delar med sig av tips och erfarenheter.
Yngrenätverket
Är du under 65 år och har en partner med kognitiv sjukdom/demens?
För dig finns Yngrenätverket som drivs genom Demensförbundet.
Boktips
”Du är inte ensam” av Jenny Eriksson
En faktabok om demenssjukdomar för barn, unga och hela familjen.