Hoppa till sidans innehåll

Att bo på Västergården

Många tror att de kognitiva sjukdomarna bara drabbar äldre personer men även yngre personer insjuknar. Att drabbas av kognitiv sjukdom påverkar till stor utsträckning det dagliga livet. Beroende på vilken kognitiv sjukdom du drabbats av kan du ha svårt med minnet, att hitta, att utföra olika praktiska sysslor eller att avläsa sociala regler. Vi anpassar stöd, omsorg och omvårdnad utifrån ditt individuella behov av hjälp och stöd i det dagliga livet. På Västergården får du stöd i att kunna leva ditt liv så självständigt som möjligt. Tillsammans med dig och dina närstående tar vi reda på vilka resurser, möjligheter, svårigheter och hinder som finns i din vardag. Du får stöd i att använda dina resurser för att hantera det som inte fungerar.

Vi vänder oss till dig som är under 65 år och har behov av omvårdnad och stöd i vardagen på grund av kognitiv sjukdom (tidigare kallad demenssjukdom). Hos oss kan du bo en kortare eller längre tid. Här får du stöd dygnet runt av personal som är utbildad för att ta hand om dig med kognitiv sjukdom.

Välkommen till Bräcke vård- och omsorgsboende Västergården!

Köksbild Västergården

Vi erbjuder

Hur du ansöker om plats på Västergården

1

Ansökan

Ta kontakt med en handläggare i din kommun och berätta att du vill flytta till Västergården.

2

Beslut

Din handläggare beslutar om du har rätt till särskilt boende eller korttidsboende.

3

Inflyttning

Personal på Västergården tar kontakt med dig för att planera din inflyttning tillsammans.

Boendet

Västergården finns på Hisingen i Göteborg. Det finns gott om fin natur runtomkring boendet med möjligheter till utevistelse och både långa och korta promenader. Rådjuren kommer ibland ända fram till huset. Vi tillhandahåller både korttidsboende och permanent boende så att du kan bo på Västergården under en kortare eller längre period, beroende på hur ditt behov av stöd och hjälp ser ut. På Västergården finns en våning med 8 lägenheter för korttidsboende, och två våningar med sammanlagt 17 lägenheter för permanent boende.

Lägenheterna är omkring 28-36 kvadratmeter med kombinerat vardagsrum, sovrum och pentry samt badrum. Det finns ett gemensamt kök, matsal och vardagsrum på varje våningsplan som ger möjligheter till vardagsträning och social samvaro. På boendet finns även en stor gemensam uteplats, en stor balkong, bibliotek, sinnesrum, aktivitetsrum samt en stor samlingssal. I närområdet finns även tillgång till gym, varmvattenbassäng, lunchrestaurang, café, växthus samt bilar för utflykter.

Utomhusbild på Västergården

En boende berättar

– Här har jag funnit trygghet och lugn.
– Här är jag aldrig ensam. Om jag vaknar klockan 6 och går ut i köket så är någon där. Är du hungrig, frågar någon då och så får jag en smörgås. De ser oss, varje person som bor här. Det känns att man finns.

– Vi har frihet att göra vad vi vill. De regler som är finns till för att skydda oss som bor här. Men det är få regler, säger han.
– Personalen är fantastiska. De hjälper mig att tänka nytt, ger mig nya idéer. Även om det är saker jag inte vill göra så får de mig att göra det till slut. De puschar inte men ser till att jag klarar det.
– Sedan finns en öppenhet här. Skriv det. Öppenhet på alla sätt. Öppenhet att tänka nytt, för olika kulturer, olika bakgrunder, olika människor.

”Anders” som flyttade in 21 juni 2022

Personal och boende pratar i skogen
Bracke-Vastergarden-20220928002

Vård och Personal

Bräcke diakoni och Västergården ställer höga krav på den personal vi rekryterar – både ordinarie och vikarier. Hos oss på Västergården arbetar undersköterskor och stödpedagoger (som kan ha varierande utbildningsbakgrunder exempelvis demensspecialiserad undersköterska, socionom eller pedagogisk utbildning).

Personalen har också bred erfarenhet av stödinsatser, t ex vid dagverksamheter, boenden och boendestöd. Hos oss finns en ansvarig sjuksköterska på plats dagtid och tillgång till joursköterska på plats kvällar, helger och nätter. Vi har en arbetsterapeut som kan bistå med att anpassa vardagsmiljön och förskriva fysiska och kognitiva hjälpmedel.

Hos oss jobbar även taxen Limpan, en besöks- och terapihund, som tränar tillsammans med eller besöker de som gillar hundar. På Bräcke diakoni arbetar även en diakon som finns tillgänglig för samtal för de som bor på Västergården, samt deras anhöriga om önskan finns.

Soppa

Mat och dryck

Västergården får mat levererad från Stadsmissionen som lagar en näringsrik måltid på enbart skänkta råvaror. På så vis kan vi tillsammans bidra till en mer hållbar värld.

De måltider Stadsmissionen skickar oss är anpassade efter eventuella allergier och kan ges som energiberikad vid behov. Önskar man andra alternativ än det som erbjuds kan Stadsmissionen tillmötesgå det. Det finns en liten lunchrestaurang i en närliggande byggnad.

Under restaurangens öppettider har du möjlighet att välja mellan att äta där eller om du hellre föredrar att äta i den egna lägenheten eller i boendets gemensamma matsal. Restaurangen är öppen för allmänheten måndag till fredag och du kan alltid äta tillsammans med dina anhöriga där. Kommer ni många ser vi gärna att ni om möjligt meddelar oss innan likaså om du önskar beställa mat till extra personer under helgen.

Ladda ned vårt informationsblad

I vårt informationsblad hittar du all information du behöver om Bräcke vård- och omsorgsboende Västergården.

Bracke-Psykiatriboende-Vastergarden-20220928021