Hoppa till sidans innehåll

Resurser till dig som anhörig

Att stå nära någon som mitt i livet drabbas av svår sjukdom gör ont. Många känner en stor maktlöshet och sorg över att livet blev så annorlunda mot vad man hoppats på. Vi vet att många anhöriga gör allt för att deras barn, livskamrat, nära vän eller unga förälder ska få det så bra som möjligt. Inte sällan blir du som anhörig den som tvingas ta alla kontakter och samordna för att allt ska fungera. Detta samtidigt som du ska hantera din egen sorg och allt annat i vardagslivet. Vi arbetar aktivt för att du ska få den information och det stöd som du behöver utifrån dina önskemål.

Nedan hittar du bland annat föreningar för anhöriga som vi kan rekommendera dig att ta kontakt med.

Anhörigkonsulenter I Gbg stad
Erbjuder samtal information, råd och vägledning för dig som är anhörig till en person som är sjuk eller funktionsnedsatt.
Har information om  ideella föreningar.

Anhörigkonsulenter i Göteborg

 

Svenskt Demenscentrum
Kunskap hjälper mycket. Via Svenskt Demenscentrum kan du lära dig mer om sjukdomarna och hålla dig uppdaterad om vad som händer inom forskningsområdet.

Det finns även en podd om du vill lyssna.

Demenscentrum

 

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA)
En kunskapskälla för dig som anhörig Här kan du ta del av andras erfarenheter av att vara anhörig få råd och tips om vart du kan vända dig.  NKA anordnar även flera webinar.

Anhörigas riksforbund

anhoriga.se

Anhörigträffar
På Västergården har vi träffar för er som är anhöriga. Ta del av föreläsningar, delta i gruppsamtal, dela erfarenheter med andra om hur det är att vara anhörig och håll dig uppdaterad om vad som händer i huset.  Vi har även haft träffar med boende,

alexandra.sallander@brackediakoni.se

Kontakta Marie Fredsdotter, verksamhetschef för mer information.

Demensförbundet
Arbetar för ett demensvänligare samhälle och anordnar läger för familjer ihop med Alzheimerfonden. Demensförbundet har lokalföreningar runt om i Sverige, bland annat i Göteborg.

Demensförbundet

 

 

Bild på ansvariga av webbsidan Unga anhöriga

Ung anhörig

Ung anhörig är en sajt som drivs av Svenskt Demenscentrum och riktar sig till dig som har en förälder med en demenssjukdom (kognitiv sjukdom).

Här kan du bland annat läsa om vilket stöd du som anhörig kan få, viktiga dokument att ordna med, lagar och regler samt inte minst fakta om de olika sjukdomarna. Du kan också läsa intervjuerna med unga anhöriga om delar med sig av tips och erfarenheter.

Besök hemsidan för unganhorig.se

Bracke-Arbetsintegrering-Tradgard-20220930027

Yngrenätverket

Är du under 65 år och har en partner med kognitiv sjukdom/demens?

För dig finns Yngrenätverket som drivs genom Demensförbundet.

Besök hemsidan för yngrenätverket

Boktips

”Du är inte ensam” av Jenny Eriksson

En faktabok om demenssjukdomar för barn, unga och hela familjen.

Bokomslag - Du är inte ensam