Hoppa till sidans innehåll

Träffa – Elisabeth Olsson, vårdsamordnare

2 maj 2023

Elisabet försöker se helheten hos varje patient

I rollen som vårdsamordnare har Elisabet Olsson nära kontakt både med patienter och anhöriga, vårdpersonal, socialtjänst och myndigheter. Hon uppskattar variationen och det självständiga arbetet.

Efter 25 år som sjuksköterska på Höglandssjukhuset i Eksjö sökte Elisabet Olsson tjänsten som vårdsamordnare på Bräcke vårdcentral Nyhälsan.
– Jag tyckte att det lät intressant att arbeta med människor på det här sättet, säger hon.

Till skillnad från arbetet på sjukhuset får hon som vårdsamordnare ofta följa patienter under en längre tid. Jobbet innebär många olika delar som rör patienten där Elisabet Olsson fungerar som spindeln i nätet. Bland annat har hon koll på patienter, listade på Nyhälsan, som ligger på sjukhus. Tillsammans med kommunen, anhöriga och patienten själv är Elisabet med och gör en vårdplan med åtgärder som behövs när personen skrivs ut från sjukhuset. Det kan till exempel handla om hemtjänst, korttidsboende eller rehabilitering. Elisabet är den som sedan har ansvar för att följa upp insatserna. Ibland handlar det istället om personer som är långtidssjukskrivna och då är exempelvis Försäkringskassan och arbetsgivare med på möten.
– Man försöker se helheten hos varje person, inte bara det sjuka utan även det friska. Vad han eller hon har för intressen, familj eller tidigare arbete. Vad klarar personen och vad vill man klara av?

Elisabet bokar också hembesök när läkare ska inkludera patienter i palliativ vård, det vill säga lindrade vård vid sjukdomar som inte kan botas.
– Då gäller det att veta hur man ska lägga upp samtalen. En del är väldigt medvetna om sitt sjukdomstillstånd, medan andra kanske inte har förstått riktigt.
Som patient eller anhörig kan det också vara svårt att veta vem som har ansvar för olika insatser och Elisabet får många frågor av skilda slag. Hon försöker hjälpa patienterna så långt det går, även om hon ibland behöver begränsa sig. Elisabet tycker att det är viktigt att leva upp till Bräcke diakonis värdegrund.
– Vi ska göra det lilla extra för patienter vi möter och det står vi för, säger hon.

Elisabet Olsson
Gör: Vårdsamordnare på Bräcke vårdcentral Nyhälsan.
Ålder: 66 år.
Bor: I hus i Eksjö.
Familj: Sambo, tre vuxna barn och sju barnbarn.
Fritidsintressen: Sjunger i kör, yoga, inredning och trädgård.