Hoppa till sidans innehåll

Träffa – Fredrik Fransson, sjuksköterska

11 mars 2023

Fredrik Fransson gillar den stora variationen i arbetet som sjuksköterska på Bräcke diakoni vårdcentral Nyhälsan. Han uppskattar också den familjära stämningen på arbetsplatsen.

Fredrik Fransson har arbetat på Nyhälsan i Nässjö i snart sex år. Vissa dagar är han på sköterskemottagningen, andra dagar jobbar han i akutteamet som tar emot patienter utan förbokade tider. Arbetet innebär bland annat om att triagera, det vill säga att göra en första bedömning av patienterna. Ungefär två dagar i veckan är Fredrik också vårdsamordnare och uppdraget handlar då om att fånga upp patienter som varit inlagda på sjukhus och behöver fortsatt vård när de skrivs ut. Då och då jobbar han även helger eller kvällar på Eksjö närakut, som drivs av samtliga vårdcentraler i området.
– Jag tycker om det varierande arbetet och mötet med patienterna. Det är ett givande, trevligt och självständigt jobb, säger Fredrik.

Han arbetade tidigare inom industrin och bestämde sig för att omskola sig till sjuksköterska när han var 36 år.
– Jag trivdes bra på mitt tidigare jobb och tänkte att antingen jobbar jag kvar till pensionen eller så gör jag något helt annat.
Valet blev alltså att lämna industrin och efter sjuksköterskeexamen började Fredrik arbeta direkt på Bräcke diakoni vårdcentral Nyhälsan. Han uppskattar stiftelsens värdegrund och att man alltid försöker ta hand om patienterna på bästa möjliga sätt.
– På Nyhälsan är vi ett trevligt och familjärt gäng som tycker om vårt arbete, säger Fredrik.

Efter att ha arbetat många år inom konkurrensutsatt industrisektor ser han också vikten av att verksamheten utvecklas och att tiden används på rätt sätt.
– Det finns ständiga utmaningar inom vården, exempelvis ökade krav på tillgänglighet. Det öppnas fler sätt att söka vård på och där behöver vi vara med.

Fredrik Fransson
Gör: Sjuksköterska på Bräcke diakoni vårdcentral Nyhälsan.
Ålder: 46 år.
Bor: I villa i Nässjö.
Familj: Tre barn, 15, 18 och 19 år och en hund.
Fritidsintressen: ”Jag har ju ett mekaniskt intresse, men nu får jag nöja mig med att reparera barnens bilar och annat, det ganska rogivande.”