Hoppa till sidans innehåll

Träffa – Oscar Ahlström, ST-läkare

17 mars 2023

Oscar gick från industrin till läkaryrket

Oscar Ahlström lämnade tillverkningsindustrin och började plugga till läkare. Idag jobbar han på Bräcke vårdcentral Nyhälsan och stortrivs med yrkesvalet.

– Det som lockade med läkaryrket var att man aldrig blir helt färdig, man kan alltid lära sig mer och fortsätta utvecklas, säger Oscar.
Han började jobba inom industrin redan efter gymnasiet, men tanken på att studera vidare fanns alltid. När Oscar väl bestämde sig var han 36 år och valet föll valet på läkarprogrammet. Efter AT-tjänsten var siktet inställt på att specialisera sig inom allmänmedicin.
– Jag gillar att ha mycket patientkontakt och kontinuitet, att man kan vara en fast punkt för patienterna. Sedan är jobbet också brett och varierande, säger Oscar som gjorde en del av sin AT på Nyhälsan och började där som ST-läkare i december förra året.

Då och då får han användning av sin tidigare yrkeserfarenhet inom industrin, exempelvis när han möter patienter som vill prata om något tekniskt. Då blir det ett gemensamt intresse.
– Jag har inte nytta av det rent medicinskt, men när det gäller mycket runtomkring.
Oscar uppskattar Bräcke diakonis grundläggande värderingar om ett medmänskligt samhälle. Han tror också att det är lättare att som medarbetare påverka och göra förändringar i en organisation som inte är toppstyrd.
– Bara sedan jag började har det hänt en hel del här. Det är dessutom en trevlig arbetsplats med bra gemenskap och god stämning.

På Nyhälsan har man jobbat intensivt med att patienterna ska ha en fast läkarkontakt. Läkarbemanningen är också stabil, vilket är en trygghet både för patienter och för medarbetarna.
– Alla är måna om patienterna, vi hjälps åt och bryr oss. Det handlar om vård med omtanke.
Den stora variationen, både när de gäller ålder på patienterna och olika besvär de söker vård för, är också en utmaning för läkarna på vårdcentralen. Vissa diagnoser är ovanliga och en del komplexa.
– Även om det är en utmaning ser jag det som positivt. Man lär sig mycket hela tiden.

Oscar Ahlström
Gör: ST-läkare på Bräcke vårdcentral Nyhälsan.
Ålder: 44 år.
Familj: Är gift och har tre söner, 3, 9 och 12 år.
Bor: I villa i Nässjö.
Fritidsintressen: Umgås med familjen, friluftsliv, renovera hus och trädgårdsarbete.