Hoppa till sidans innehåll

Träffa en ny vän med Hemtjänst Göteborg

Vill du också träffa en ny vän? Någon att fika med, gå på museum, spela spel eller bara prata om det som händer just nu?

Vi på Bräcke diakoni vill att vår hemtjänst ska vara något alldeles extra. Därför har vi tillsammans med Räddningsmissionen startat upp ett spännande mervärde som vi kallar vän-volontärer. Där kan du som hemtjänst-kund lära känna nya personer. På sikt kan relationen utvecklas till vänskap.

En vän-volontär är en person som gärna vill lära känna och umgås med någon som du. Han eller hon har själva kontaktat Räddningsmissionen och bett om att få bli vän-volontär. Personen intervjuas och matchas sedan ihop med intresserade hemtjänstkunder som har liknande intressen.

Hur går det till?

Anmäl intresse för att få kontakt med en vän-volontär till Räddningstjäsntens volontärtsmaordnare.

När vi hittat en passande vän-volontär bokar vi in ett första möte för att ni ska kunna lära känna varandra. På detta första möte kommer också en representant från Räddningsmissionen att vara med.

Om det känns bra för dig, lämnar representanten er en liten stund så ni får prata på tu man hand. Representanten kommer sedan tillbaka och tillsammans pratar ni om hur ni tycker det har gått och om ni vill fortsätta att ses och utveckla kontakten.

Frivilligt och gratis

Att ha en vän-volontär är frivilligt och gratis. Det går närsomhelst att avbryta kontakten med vän-volontären om det inte känns bra. Om allt fungerar som det är tänkt kommer ni att ses ungefär en gång i veckan på en tid som passar er båda.

För att kunna utföra roliga aktiviteter tillsammans kan du och din vänvolöntär ansöka om fondmedel ifrån ”Per & Alma Olssons fond”. Har du frågor kring hur ni går tillväga, kontakta oss gärna!

Citat

”Kunden är gladare och mer positiv. Våra äldre berättar ofta för personalen om sin vän. Personalen är samtidigt mindre stressade i sitt arbete och lämnar kunden med ett bättre samvete.”
/Louise Jacobsson, Bräcke hemtjänst

Tänk vad ett samtal och en kram kan betyda mycket!
/ hemtjänstkund

Man tror ju inte man ska få en vän på äldre dar men nu har vi båda fått det och det är ju helt fantastiskt!
/Lillemor, hemtjänstkund

Jag är så glad att få prata med någon som har livserfarenhet och som ger perspektiv på saker och ting.
Cecilia, volontär

 

Anmäl ditt intresse

Om du är nyfiken på vad det innebär att ha en vän-volontär kan du ringa till Räddningsmissionens volontärsamordnare Cia Hesselgren.

Telefon: 0739-01 41 46

 

 

Vi vill inspirera andra

Arbetar du inom äldreomsorgen och vill använda metoden i din verksamhet? Vi delar gärna med oss av tips.

Med hjälp av medel från Socialstyrelsen för att motverka ofrivillig ensamhet tog vi 2021 fram ett instruktionshäfte ihop med Räddningsmissionen.

Ta del av vårt inspirationshäfte

Vänvolontär inspirationshäfte